Peter Sagan najavio povlačenje sa World Toura, u planu Olimpijski MTB

Peter Sagan je najavio da će 2023. biti njegova posljednja sezona u ulozi profesionalnog cestovnog vozača. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u San Juanu u četvrtak navečer, Sagan je potvrdio da se nakon ove sezone neće natjecati na WorldTour utrkama, ali da će voziti brdski biciklizam na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

“Želio bih reći da je došao trenutak”, rekao je Sagan. “Odlučio sam da ovu sezonu želim završiti kao vozač na WorldTour utrkama. Želio bih se pripremiti za Olimpijske igre u brdskom biciklizmu.”

Objava je stigla na Vuelta a San Juan dok je Sagan obilježavao svoj 33. rođendan na domjenku na trkaćoj stazi Villicum. Slovak je u drugoj sezoni dvogodišnjeg ugovora za TotalEnergies, a nagovijestio je da će 2023. voziti poznati program utrka, uključujući proljetne klasike i Tour de France.

Profesionalac od 2011., Sagan je ostvario 121 pobjedu u karijeri, uključujući Tour of Flanders, Paris-Roubaix i tri uzastopna Svjetska prvenstva od 2015. do 2017. Također je nosio zelenu majicu Tour de Francea u Pariz rekordnih sedam puta.

Uvijek sam govorio da bih volio završiti svoju karijeru na brdskom biciklu, jer sam započeo svoju karijeru na brdskom biciklu,” rekao je Sagan. “Čini mi zadovoljstvo na kraju karijere jer radim nešto u čemu stvarno uživam.

“Važno mi je provoditi vrijeme sa svojim sinom Marlonom i vidjeti život iz različitih kutova, a ne samo kao biciklist. Nikad mi nije bio san utrkivati se ili biti profesionalni vozač do 40. ili 50. godine. Mislim da je sada vrijeme. A ako ću uspjeti završiti karijeru u Parizu na Olimpijskim igrama, to će biti nešto lijepo za mene.”

Uz Sagana su bili njegovi timski vozači iz TotalEnergiesa, Maciej Bodnar i Daniel Oss, dok je najavljivao svoje povlačenje, a za tu su prigodu bili prisutni i njegov bivši koelga iz Liquigasa, Elia Viviani i bliski prijatelj Fernando Gaviria.

Sagan je također naznačio da bi mogao nastaviti voziti pod zastavom TotalEnergies kao brdski biciklist 2024. godine, te da bi mogao voziti povremene cestovne događaje koji nisu WorldTour.

Mislim da su svi moji fanovi i ljudi sada zaslužili znati da će to biti moja posljednja godina na cesti. Moraju znati. Zato sam to objavio u San Juanu, rekao je Sagan. “Ali ako se sljedeće godine budem bavio brdskim biciklizmom, još uvijek bih mogao doći ovamo utrkivati se možda s nacionalnim timom ili timom TotalEnergies.”

Sagan se prethodno natjecao u disciplini brdskog biciklizma na Olimpijskim igrama u Riju 2016., ali je rekao da je njegova odluka za utrku u Parizu bila prije svega rezultat užitka.

“Nije u pitanju medalja ili tako nešto. Više se radi o tome što želim raditi”, rekao je Sagan. “Više nema pritiska hoću li pobijediti ili izgubiti. To je jednostavno nešto što sam oduvijek želio, završiti karijeru na brdskom biciklu i sljedeća godina je olimpijska. Ali htio sam to učiniti zbog sebe, a ne zbog bilo koga drugog.”

Upitan ima li u sebi veliku pobjedu na WorldTouru 2023., Sagan je rekao: “Definitivno da. Želim sve ovogodišnje WorldTour utrke završiti na visokoj razini. Neću samo uživati u godini. Želim biti na svojoj najvišoj razini.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More