Predstavljamo novi Specialized Tarmac SL8

Nakon mnogo nagađanja konačno je tu, Specialized je službeno predstavio Tarmac SL8 — brži od Vengea, krući, lakši i kompatibilniji od SL7 prema kazivanjima Specializeda, pa čak i malo jeftiniji.

Nakon mjeseci nagađanja, tajanstvenog izostanka s Tour de France-a i nekih mogućih uočavanja u posljednjim tjednima, Specialized je napokon predstavio možda jedno od najviše iščekivanih izdanja u 2023. godini – S-Works Tarmac SL8.

Specialized Tarmac SL8 je to ponovno uspio. Osmu generaciju svog Tarmac modela, zapravo najistaknutijeg bicikla proteklih 20 godina, uspio je još jednom poboljšati – upravo ono što se činilo da se više ne može unaprijediti. Novi Tarmac SL8 sada je znatno lakši od svog prethodnika, istovremeno zadržavajući izvrsnu aerodinamiku i svoju karakterističnu upravljivost po kojoj je Tarmac i poznat, sve karakteristike koje su ga, sezonu za sezonom, učinile jednim od najvećih snova svih biciklista.

Specialized Tarmac SL8: lakoća, aerodinamika i kvaliteta vožnje

Remco Evenepoel je vozio SL8 na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu u Glasgowu.

Nema sumnje da je razina na koju je Specialized dosegao kao referentna marka u svijetu biciklizma postigla takve visine da svaki put kada ovaj brend priprema predstavljanje nekog proizvoda, o tome se spekulira i govori po medijima, te pokušava saznati što se to predstavlja što je što prije moguće. To se dogodilo prije nekoliko mjeseci kada je tvrtka predstavila svoj obnovljeni Epic brdski bicikl i ponovo sada, s obnovom svog Tarmaca. Očekivanje je dosegnulo nevjerojatne proporcije, posebno kada su prije samo nekoliko dana primijećene slike vozača tima Soudal-QuickStep na ovim novim biciklima.

Specialized Tarmac SL8
Specialized Tarmac SL8

Kako bismo razumjeli što predstavljanje ovog SL8 znači za Specialized i kako bismo ga stavili u kontekst, moramo se vratiti u rane 1980-e, kada je Specialized izbacio svoje prve bicikle na tržište, koji su, unatoč onome što mnogi misle jer uvijek govore o poznatom Stumpjumperu, bili cestovni bicikli, s njegovim sada mitskim modelom Allez.

Međutim, upravo je u brdskom biciklizmu Specialized postigao uspjeh, pa se moramo vratiti sve do ranih godina 21. stoljeća kako bismo pronašli trenutak kada je Specialized počeo čvrsto vjerovati u tanke kotače.

Specialized Tarmac SL8
Specialized Tarmac SL8

Godine 2003. rođen je prvi bicikl pod nazivom Tarmac E5, neobična kombinacija koja je bila česta kod bicikala tog vremena, iako je tvrtka to na poseban način interpretirala, kombinirajući gornji dio od karbona s donjim dijelom od aluminija, nešto što im je ipak omogućilo da počnu upoznavati taj novi materijal, koji je tada bio karbonska vlakna.

Tek 2007. godine Tarmac SL1 ugledao je svjetlo dana i započela suradnja, koja traje i danas, s QuickStepom, posebno s Tomom Boonenom, jednim od onih biciklista koji iznimno pažljivo pristupaju materijalu i sposobni su primijetiti svaku promjenu u ponašanju bicikla te prenositi svoje potrebe inženjerima. To je vrsta biciklista s kojim svaka tvrtka želi razvijati novi bicikl.

Belgijanac je tvrtki spomenuo neravnotežu ovog prvog Tarmaca između krutosti prednjeg i stražnjeg dijela, što je ispravljeno u SL2, predstavljenom već sljedeće godine, koji je imao vozne karakteristike i razine krutosti i težine kojih se ne bi posramili današnji bicikli. Tada je tvrtka naišla na drugi problem, različito ponašanje koje je postojalo između bicikala velikih i malih veličina.

Specialized Tarmac SL8
Specialized Tarmac SL8

S druge strane, 2015. godine aerodinamika na cestovnim biciklima počela je biti nešto što je obavezno na biciklima za utrke. Specialized je udružio snage s McLarenom, od kojeg su naučili tu znanost. Kao rezultat te suradnje, rođen je spektakularni Venge ViAS, dizajniran u vlastitom vjetrotunelu tvrtke Specialized izgrađenom u Morgan Hillu, prvi takav tunel stvoren specifično za brzine kojima se bicikli kreću.

Dolazimo tako do 2018. godine, kada je raspon podijeljen između lagane Tarmac serije i treće generacije super-aerodinamičnog Venge modela. Zašto ne spojiti karakteristike oba bicikla u jednom modelu? Specialized se ne boji izazova, pa su se upustili u to, i usred pandemije rođen je trenutni Tarmac SL7, jednostavno spektakularan stroj.

Što je novo na Tarmac SL8

Obnovi se ili propadni je moto. Morali smo razmisliti gdje se Tarmac SL7 mogao unaprijediti. U posljednjim godinama vidjeli smo kako uvođenje aerodinamičkih značajki poput profiliranih cijevi ili sustava za vođenje kabela unutar gornje cijevi znači, uz dodatak disk kočnica, značajan porast težine na biciklima, danas profesionalni bicikli teže oko 7 kg, daleko od 6.8 kg koje UCI postavlja kao granicu, a koja je u prošlosti prisiljavala mehaničare da dodaju težine na bicikle kako bi dosegli tu brojku“, kazali su iz Specializeda.

Specialized Tarmac SL8
Specialized Tarmac SL8

S druge strane, stvaranje bicikla što lakšim može rezultirati smanjenjem kvaliteta vožnje kao što su lakoća ubrzanja ili kontrola pri skretanju. Osim toga, udobnost je također bitna kvaliteta kada se radi o provedbi dugih sati na biciklu.

Drugim riječima, poboljšanje jedne kvalitete znači morati poboljšati i ostale parametre kako bi se održao već postignuti savršeni balans kod Tarmac SL8. Pa, Specialized je to ponovno uspio i brojke govore same za sebe: 16 sekundi brži na 40 kilometara, 15% lakši od svog prethodnika ili 6% veći kapacitet za savijanje u području sjedala koji, zajedno s blagim povećanjem krutosti, poboljšava omjer krutosti i lakoće bicikla za 33%.

Uklanjanje viška

Kada je riječ o smanjenju težine bicikla, treba uzeti u obzir da je tradicionalno bilo suprotno, tj. aerodinamičniji bicikli morali su imati šire i dublje cijevi, što znači više materijala i stoga više težine.

Kako bi se uhvatilo u koštac s oba problema, Specialized se odlučio za solomonsko rješenje: poboljšati aerodinamiku samo na dijelovima gdje je to najvažnije i kod onih dijelova čiji utjecaj protiv vjetra je minimalan, zanemariti ih i svesti ih na minimum kako bi se oduzeli grami okvira novog Tarmac SL8. Da bi to postigli, uzeli su SL7 i stavili ga u svoj vjetrotunel. Posuli su zrak bojom kako bi vidjeli koji dijelovi bicikla bi se zadržali, tj. gdje bi vjetar najviše udarao.

Slika je sugestivna i poprilično očekivana, s druge strane. Mjesta na kojima udar vjetra ima najveći utjecaj su ona koja prva dođu u kontakt s njim, tj. glava okvira, upravljač. Također, prednji rub sjedališta i sama cijev sjedala su bitni. Međutim, na prednjem dijelu, gdje je dolazni zračni tok laminaran, svako aerodinamičko poboljšanje je veće nego na stražnjem dijelu gdje se kreće tzv. zaprljani zrak, pun turbulencija nakon prolaska kroz druge dijelove bicikla i interakciju s kotačima i nogama vozača.

Usredotočeni na poboljšanje cijelog prednjeg dijela, Specialized Tarmac SL8 ima istaknutiju prednju glavčinu okvira i uže prednje područje, dizajn integracije vilice u glavčinu okvira koji podsjeća na najnoviju generaciju Vengea i dodatak Roval Rapide integriranog upravljača i lule koje je tvrtka predstavila prije nekoliko mjeseci i koji nas je već krajem prošle godine naveo da nagađamo da je SL8 blizu da ugleda svjetlo dana.

Valja napomenuti da, suprotno trenutnom trendu optimizacije aerodinamike pomoću guma s sve većom širinom, Tarmac SL8 će standardno biti opremljen gumama 700x26c, iako ima prostora za gume do širine 32mm, s ciljem vožnje klasika koji, osim na utrci Roubaix gdje se koristi istoimeni bicikl, profesionalci koriste isključivo Tarmac.

To je ostavilo inženjerima tvrtke Specialized puno prostora da uklone materijal sa stražnjeg dijela, što je očito kod cijevi sjedišta koja ima isti presjek kao što je imao SL7, što znači da je sjedišna cijev ovog novog Tarmac SL8 svedena na minimum, dovoljno da unutar stane Di2 baterija ako se odlučimo za Shimano montažu, budući da je to odabrano mjesto za nju. Lančanici i gornja cijev također su vidljivo tanji.

Ovo je izvedeno, zajedno s intenzivnim simulacijskim radom putem vlastitih programa za modeliranje konačnih elemenata, pomoću kojih simuliraju različita opterećenja, naprezanja, krutost, savijanje… i dobivaju optimalnu raspodjelu do 500 karbonskih ploča koje čine ovaj SL8; te fluidna dinamika pomoću koje se izračunava aerodinamički utjecaj svakog elementa bicikla. Specialized je izveo čak 54 iteracije, odnosno 54 virtualna prototipa, kako bi iskoristili najviše iz svog Fact 12r karbona.

Okvir S-Works Tarmac SL8 teži 685 grama u veličini 56, 115 manje od okvira S-Works Tarmac SL7 i 275 grama manje od posljednjeg S-Works Vengea proizvedenog od strane Specializeda, uz dodatak da je ovaj Tarmac SL8 čak i aerodinamičniji od prethodnog, zahvaljujući djelomično popuštanju UCI pravila koje je marka također iskoristila u ovom novom biciklu. Štoviše, kod drugih modela u rasponu Tarmaca, okvir SL8 izrađen je od Fact 10r karbona korištenog u Pro i Expert postavkama, također je lakši od S-Works SL7. Posao olakšavanja u kojem je razvoj Aethos-a također odigrao važnu ulogu, iz kojeg su naučili nekoliko korisnih recepata kako eliminirati materijal bez utjecaja na krutost.

Specialized Tarmac SL8
Specialized Tarmac SL8

Naravno, u ovom novom biciklu Specialized i dalje koristi svoju tehnologiju Rider First, što uključuje stvaranje različitog okvira za svaku od veličina kako bi, iako je vanjski dizajn isti, njegova struktura bila oblikovana različitim brojem, oblikom i rasporedom karbonskih ploča, što također zahtijeva značajan inženjerski rad.

Vrijedno je napomenuti da Specialized nije mijenjao geometriju i veličine SL7 kako bi održao performanse na cesti koje smatraju nepobjedivim. Te dimenzije već su imale koristi od znanja koje je tvrtka stekla iz ogromne količine informacija u bazi podataka Retul biomehaničkog sustava.

Bicikl koji je već dostupan, zapravo, vozači poput Remca Evenepoela ili Demi Vollering u ženskoj utrci Svjetskog prvenstva u cestovnom biciklizmu u Glasgowu, koriste bicikl u čijem su razvoju aktivno sudjelovali, komunicirajući s inženjerima ove tvrtke i prenoseći svoje osjećaje i zahtjeve kako bi stvorili savršen bicikl.

Specialized Tarmac SL8: modeli i cijene

S-Works Tarmac SL8 – Shimano Dura-Ace Di2

S-Works Tarmac SL8 – Shimano Dura-Ace Di2
 • Cijena: 14.000 €
 • Težina: 6,71 kg
 • Okvir: Fact 12r
 • Grupa: Shimano Dura-Ace Di2. 4iiii Precision Pro Dual 52/36 s mjeračem snage. Kazeta 11-30
 • Upravljač/Lula: Roval Rapide Cockpit
 • Kotači: Roval Rapide CLX II
 • Gume: S-Works Turbo Rapidair 2BR 700x26c
 • Sjedišna cijev: S-Works Tarmac SL8 Fact. 15mm offset
 • Sjedalo: Body Geometry S-Works Power sa karbonskim railovima

S-Works Tarmac SL8 – SRAM Red AXS

S-Works Tarmac SL8 – SRAM Red AXS
 • Cijena: 14.000 €
 • Težina: 6,86 kg
 • Okvir: Fact 12r
 • Grupa: SRAM Red AXS sa mjeračem snage 48/35. Kazeta 10-33
 • Upravljač/Stem: Roval Rapide Cockpit
 • Kotači: Roval Rapide CLX II
 • Gume: S-Works Turbo Rapidair 2BR 700x26c
 • Sjedišna cijev: S-Works Tarmac SL8 Fact. 15mm offset
 • Sjedalo: Body Geometry S-Works Power sa karbonskim railovima

Tarmac SL8 Pro – Shimano Ultegra Di2

Tarmac SL8 Pro – Shimano Ultegra Di2
 • Cijena: 9.000 €
 • Težina: 7,2 kg
 • Okvir: Fact 10r
 • Grupa: Shimano Ultegra Di2 4iiii 52/36 sa mjeračem snage. Kazeta 11-30
 • Upravljač: Roval Rapide karbon
 • Lula: Tarmac integrirana
 • Kotači: Roval Rapide CL II
 • Gume: S-Works Turbo Rapidair 2BR 700x26c
 • Sjedišna cijev: S-Works Tarmac SL8 Fact. 15mm offset
 • Sjedalo: Body Geometry Power Pro sa titanium railovima

Tarmac SL8 Pro – SRAM Force AXS

Tarmac SL8 Pro – SRAM Force AXS
 • Cijena: 9.000 €
 • Težina: 7,44 kg
 • Okvir: Fact 10r
 • Grupa: SRAM Force AXS sa mjeračem snage 48/35. Kazeta 10-33
 • Upravljač: Roval Rapide karbon
 • Lula: Tarmac integrirana
 • Kotači: Roval Rapide CL II
 • Gume: S-Works Turbo Rapidair 2BR 700x26c
 • Sjedišna cijev: S-Works Tarmac SL8 Fact. 15mm offset
 • Sjedalo: Body Geometry Power Pro sa titanium railovima

Tarmac SL8 Expert – SRAM Rival AXS

Tarmac SL8 Expert – SRAM Rival AXS
 • Cijena: 6.500 €
 • Težina: 7,77 kg
 • Okvir: Fact 10r
 • Grupa: SRAM Rival AXS sa mjeračem snage 48/35. Kazeta 10-36
 • Upravljač: Specialized Expert
 • Lula: Tarmac integrirana
 • Kotači: Roval C38
 • Gume: S-Works Turbo Rapidair 2BR 700x26c
 • Sjedišna cijev: S-Works Tarmac SL8 Fact. 15mm offset
 • Sjedalo: Body Geometry Power Expert

S-Works Tarmac SL8 okvir

S-Works Tarmac SL8 okvir
 • Cijena: 5.500 €
 • Težina: 685 g
 • Materijal: Fact 12r karbon
 • Uključuje: vilicu, sjedišnu cijev, stezaljku sjedala

Tarmac SL8 okvir

Tarmac SL8 okvir
 • Cijena: 4.000 €
 • Težina: 780 g
 • Materijal: Fact 10r karbon
 • Uključuje: vilicu, sjedišnu cijev, stezaljku sjedala

Dodatne informacije o cijenama i dostupnosti potražite kod naših partnera M-Bike Shop i/ili ExtremeShop Split, kao i na službenoj web stranici tvrtke Specialized.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More