Lejla Njemčević zauzela 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Škotskoj

Najbolja bh. biciklistkinja i trenutno prva biciklistkinja svijeta na svjetskoj UCI maraton ranking listi Lejla Njemčević zauzela je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu održanom u Škotskoj. Pobjedu na izuzetno zahtjevnoj stazi odnijela je reprezentativka Austrije Mona Mitterwallner. Njemčević je nakon tijesne borbe sa Francuskom takmičarkom Estelle Morel u šprintu zauzela četvrto mjesto nakon 5 sati i 20 minuta utrkivanja.

Naša takmičarka imala je loš početak utrke tako da je nakon 50 kilometara zauzimala 11. mjesto ali je odlučnom vožnjom u drugom dijelu utrke pojačala tempo i napravila veliki napredak te kroz cilj prošla kao četvrta i time ostvarila najbolji rezultat u historiji BiH na utrkama Svjetskog prvenstva.

Lejla Njemčević UCI Svjetsko prvenstvo Škotska
Lejla Njemčević UCI Svjetsko prvenstvo Škotska

„Iako je ovo bila moja najteža utrka u karijeri izuzetno sam sretna četvrtim mjesto na Svjetskom prvenstvu u Škotskoj i upisom novih 180 UCI bodova. Na početku se nisam osjećala dobro i na sredini utrke sam se nalazila u grupi te zauzimala poziciju oko 11. mjesta, ali 40 kilometara prije kraja sam se odvojila od grupe i vozila na apsolutnom maksimumu. Iako sam potrošila dosta energije da sustignem vodeće takmičarke uspjela sam u šprintu na cilju zauzeti četvrto mjesto,“ rekla je Lejla Njemčević.

Najbolja bh. biciklistkinja je nakon upisa bodova sa Svjetskog prvenstva zadržala prvu poziciju na Svjetskoj maraton ranking listi s obzirom na to da je rezultatski najkonstatnija takmičarka u ovoj sezoni. Naredna takmičenje za Lejlu Njemčević je Svjetski kup u Francuskoj na kojem naša takmičarka ima priliku da odbrani poziciju lidera Svjetske serije. 

Foto: Piper Albrecht i Armin M. Küstenbrück

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More