Pregled: UCI Ciklokros Svjetsko 2022.-2023. – Prijavljeni natjecatelji, staza, informacije

Očekuje se dvoboj Van Empel-Pieterse i Van Aert-Van der Poel, stručnjaci koji žele iznenaditi, a staza Hoogerheide nudi i još mnogo toga.

Sezona ciklokrosa ovog vikenda doseže svoj svoj vrhunac s utrkom Svjetskog prvenstva koje će natjecatelje još jednnom poprskati blatom.

Svjetsko prvenstvo u Ciklokrosu 2022.-2023. počinje nam danas u Hoogerheide, Nizozemska, na program utrka koje će dodijeliti nove komplete duginih dresova za nadolazeću godinu.

Ovo je prvo prvenstvo na Nizozemskom tlu od 2018. godine i očekuje više od 30.000 gledatelja na dnevnoj razini, a domaći vozači bit će u prvom planu mase za prskanje pivom.

Nakon mješovite štafete na kojoj 20-godišnje fenomenalne Puck Pieterse i Fem van Empel spremaju se za svenizozemski dvoboj u ženskoj utrci u subotu. Domaći heroj Mathieu van der Poel nastavlja svoje bogato rivalstvo za naslov Svjetski prvaka te se očekuje izvrsna utrka i borba prsa u prsa s Belgijskim protivnikom Woutom van Aertom u muškoj konkurenciji dan poslije, odnosno u subotu.

S aktualnim prvacima Marianne Vos i Tomom Pidcockom koji su oboje na marginama, dva nova prvaka bit će okrunjena u elitnim utrkama.

Nedavni svjetski prvaci:

 • 2021-2022: Fayetteville, SAD: Marianne Vos, Tom Pidcock
 • 2020-2021: Oostende, Belgija: Lucinda Brand, Mathieu van der Poel
 • 2019-2020: Dubendorf, Švicarska: Ceylin del Carmen Alvarado, Mathieu van der Poel
 • 2018-2019: Bogense, Danska: Sanne Cant, Mathieu van der Poel
 • 2017-2018: Valkenburg, Nizozemska: Sanne Cant, Wout van Aert

Donosimo više informacija koje trebate znati o Elitnim utrkama 2022.-2023., od natjecatelja i staze do vremena i načina gledanja:

Natjecatelji: ‘Titani’, 20-godišnjaci, stručnjaci u svom poslu

Van der Poel protiv Van Aerta – sportsko rivalstvo za vjekove.

I Elitna muška i ženska utrka bit će usredotočena na sukob dvaju supertalenata.

Nema iznenađenja – Van der Poel i Van Aert prednjače u muškoj utrci koja će biti novo poglavlje u najbogatijem suparništvu modernog biciklizma.

Kao i gotovo svake godine od sezone 2014-2015, “dva titana” ovog sporta dominirala su zimom. Međusobno su ostvarili 15 pobjeda dok su stavili Pidcocka u retrovizor i ostavili ostale vozače iza sebe.

Van Aert ima nešto bolje izglede u odnosu na Van der Poela ove zime i ima šest-četiri prednosti u međusobnim borbama.

Ipak, Van der Poel ima tu prednost što nastupa na domaćem terenu u Hoogerheideu. Hoogerheide “GP Adrie van der Poel” je utrka na kojoj je Mathieu osvojio pet Elitnih pobjeda na stazi koju je sukreirao njegov otac Adrie. Vijugava travnata staza također bi mogla imati napisano “VdP”.

Jedna zanimljivost?

Van Aert je pobijedio Nizozemca u Hoogerheideu u kategoriji U23 i osvojio naslov Svjetskog prvaka 2014. godine. Belgijanac također je osvojio posljednje Svjetsko u Nizozemskoj kada je pobijedio Michaela Vanthourenhouta i Van der Poela u Valkenburgu.

Van Empel (lijevo) i Pieterse (desno) pružit će dvostruku nadu domaćim navijačima u subotu.

Dinamika Jumbo-Visma vs Alpecin-Deceuninck donosi bitku dvaju nizozemskih “čudesa” i u ženskoj utrci.

20-godišnji supertalenti Van Empel i dosadašnja prvakinja u U23 kategoriji Pieterse do sada su briljirali ove sezone.

Van Empel je pobijedila 13 puta u 21 utrci. Pieterse ima statistiku sa 9 pobjeda u 18 nastupa. Shirin van Anrooij bila je jedina biciklistkinja koje je bila unutar duljine kotača od dva dominatora ove zime, ali će ove zime nastupiti na U23 utrci.

I kao da domaće nade već nisu dovoljno jake, Nizozemke su preplavile za subotnju utrku.

Bivša Svjetska prvakinja Ceylin del Carmen Alvarado vratila se na svoje najbolje rezultate nakon pada 2021.-2022., Lucinda Brand nikada nije daleko iza, a specijalisti Annemarie Worst i Denise Betsema ne mogu se ne spomenuti.

Također, tu je i američka šampionka iz Oregona Claru Honsinger, talijanski talent u usponu Silvia Persico ili Belgijska veteranka Sanne Cant da poremete Nizozemsku dominaciju.

Francuski as Pauline Ferrand-Prevot je van utrke zbog ozljede, dok se Britanska fenomenka Zoe Backstedt sučeljava s Van Anrooijem u U23 kategoriji.

Višestruki nacionalni prvak Honsinger predvodi Američke nade ovog vikenda. (Foto: Luc Claessen/Getty Images)

Tko još nastupa u muškoj utrci?

Europski prvak Michael Vanthourenhout nosi najveće nade u nedjeljnoj utrci. Njegove kolege Belgijanci Laurens Sweeck – pobjednik Svjetskog kupa – i višestruki U23 prvak Eli Iserbyt neće puno zaostajati.

Također pripazite na Nizozemskog viceprvaka s prošlogodišnjih Svjetskh prvenstava, Larsa van der Haara.

Biciklist Steve Tilforda Zaklade, Curtis White jedini je američki muškarac koji je predviđen za Elitnu kategoriju.

Očekujte da će Belgijski i Nizozemski dresovi dominirati kadrom tijekom cijelog ovog vikenda.

Staza

Stepenice zauzimaju središnje mjesto na ‘GP Adrie van der Poel’, Hoogerheide.

Povijesna staza Hoogerheide vjerojatno će biti dobro poznata većini natjecatelja. Travnata Nizozemska staza posljednjih je godina bila domaćin Svjetskog kupa “GP Adrie van der Poel” na stazi koju karakterizira niz stepenica “stube u nebo” i sada već legendarni zavoj od 180 stupnjeva oko stabla

I da, “VDP senior” pomagao je u dizajniranju staze, čineći pravu tvrđavu za četverostrukog prvaka Mathieua. Zvaničnici su ove godine prilagodili stazu s tradicionalnim stazama Svjetskog kupa kako bi osigurali maksimalnu vidljivost za javnost i dodatnu brzinu za natjecatelje.

Ako – kao što se očekuje – vrijeme ostane suho, utrke će biti brze i napete. No, nakon vlažne i divlje zime u Nizozemskoj, eventualne oborine mogle bi prvenstvo pretvoriti u blatnjnavu utrku s puno trčanja.

Posljednji pobjednici elite u Hoogerheiedeu?

Zdenek Stybar i Marianne Vos tamo su u veljači 2014. osvojili svoj treći i peti naslov u Elit kategoriji.

Karta Hoogerheide staze za Svjetsko, ako je možete dešifrirati.

Program utrke:

Petak, 3. veljače 2023. (sva vremena prikazana po Srednjoeuropskom vremenu)

 • 12:30 Ekipna štafeta

Subota, 4. veljače 2023. (sva vremena prikazana u Srednjoeuropskom vremenu)

 • 11:00 Žene Juniorke
 • 13:00 Muškarci U23
 • 15:00 Žene Elita

Nedjelja, 5. veljače 2023. (sva vremena prikazana u Srednjoeuropskom vremenu)

 • 11:00 Muškarci Juniori
 • 13:00 Žene U23
 • 15:00 Muškarci Elita

Kako gledati:

Eurosport/GCN pokrivat će utrke za one u Europi i Velikoj Britaniji.

FloBikes će prikazivati utrke uživo i na zahtjev za one u SAD-u.

Prethodnih je godina UCI prenosio cijeli događaj na svojoj stranici, ali čini se da će ove godine samo istaknuti dijelovi biti dostupni na njegovom YouTube kanalu.

Foto: Luc Claessen/Getty Images

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More