Biciklizam u Crnoj Gori iz perspektive Ane Petrović Njegoš

Iako je biciklizam u Crnoj Gori trenutno u lošoj situaciji, barem onaj profesionalni/takmičarski dio, primjećujemo da rekreativni klubovi rade odličan posao sa biciklijadama, radu sa djecom, novim stazama i projektima.

Tragom toga kontaktirali smo, po nama, jedan od najaktivnijih rekreativnih klubova, gdje smo dobili predsjednicu Anu Petrović Njegoš, te odlučili da porazgovaramo sa njom o biciklizmu u Crnoj Gori.

BikeMagazin: Pozdrav Ana, najprije želimo da se zahvalimo na odvojenom vremenu i zamolimo Vas da nam predstavite vašu udrugu.

Ana: Biciklistički klub Perun osnovan je 2006 godine  s idejom da pokrenemo i razvijamo planinski biciklizam u Crnoj Gori državi koja ima ima preko 200 vrhova sa nadmorskom visinom iznad 2000m i  hiljade kilometara staza koje vode u netaknutu prirodu. Takođe željeli smo organizovati i prvi put Državni šampionat u planinskom biciklizmu u samostalnoj Croj Gori.
 


BM: Primjećujemo jako ste aktivni i po pitanju obilježavanja biciklističkih staza

Ana: Glavni cilj nam je bio pokrenuti takmičenja u MTB-u, pa smo vođeni tom idejom počeli uređivati prvu takmičarsku stazu  na Trebjesi u Nikšiću za planinski biciklizam za disciplinu MTB XCO (olimpijski cross country). Sjećam se da je ta 2006 godina za mene bila teška, jer je gotovo cijela protekla u prikupljanju papira i čekanju dozvole od lokalne uprave koja nam je omogućila da u zaštićenom području park šume Trebjesa mapiramo stazu koja zadovaljava takmičarske kriterijume,a opet sa druge srtrane zadovoljava i onaj rekreativni dio (šetnja, trčanje rekreacija za lokalno stanovništvo). U šali volim da kažem da su me gledali zbog predstavljanja ideje da u šumu idem  biciklom  i organizujem takmičenja sa čuđenjem, pretpostavljam  ništa manje nego kao 1895 kad su  gledali mog djeda dok je vozio bicikl kroz Nikšić pričajući da jaše gvozdenog konja.
Naš zahtjev je bio neobičan jer  smo tražili od Agencije za planiranje i projektovanje i službe za zaštitu životne sredine opštine Nikšić dozvolu da besplatno na volonterskoj osnovi uradimo stazu za naš grad. Danas je ona nezaobilazna na promotivnim flajerima i nalazi se u turističkoj ponudi grada Nikšića. Stazu je osmislio i projektovao ekspert za biciklističke staze Branko Cerović, a čalnovi kluba i volonteri su je svakodnevno uređivali. Nakon uspješno predstavljene staze Branko i ja bili smo angažovani od strane Ministarstva turizma i Nacionale turističke organizacije Crne Gore na nacionalnom projektu HIKING-BIKING na stazama TT4 i TT3 .

 


BM: Na Vašim stazama su već i organizirane biciklističke trke?

Ana: Nekada davno Zabran Trebjesa park i šuma, ubaštinjeni na ime kralja Nikole I, a danas zakonom zaštićena kao poseban prirodni predio, brdo Trebjesa nadnijelo se nad Nikšićem kao njegov zaštitni znak. Prepoznativa u regionu po lijepom hotelu Trebjesa i takmičenju u mountain bikingu. U pravu ste, na toj stazi organzovali smo Balkanski Šampionat 2009, organizovali smo Trofej Montenegro  MTB XCO takmičenje koje se nalazilo u Svjetskom UCI kalendaru C 3 klase, kao i svake godine Trofej Trebjese.
 

 


BM: Možete li nam reći koliko je biciklizam prepoznat u Nikšiću.

Ana: Nikšić je grad u kojem je su Crnogorci prvi put imali priliku vidjeti bicikl .Moj đed Ljubo Petrović sin vojvode Šaka Petrovića  učio je diplomatsku školu u Parizu i otuda je donio  1895 godine prvi bicikl u Crnu Goru (bicikl je Diana DURKOP proizvedeno 15 jan. 1895 g). To je taj bicikl koji još uvijek se vozi ulicama Nikšića, a na Biciklijadama je obavezan. Tradicija vožnje bicikla kod nas je duga u smislu bicikliranja kao prevoznog sredstva, manje kao rekreacije, a  u takmičarskom pogledu do osnivanja BK PERUN možemo reći nije ni bilo. Društvene mreže i internet promijenio je svijet i pogled mladih na biciklizam (volim da kažem i bogatih) jer polako prihvataju biciklizam i vide kao ,,moderan" adrenalinski izazov koji doprinosi zdravlju.
 


BM: Vaš klub ima i brojna priznanja?

Ana: Srećna sam da smo suprug, ja i nekoliko zaljubljenika u biciklizam uspjeli od Nikšića napraviti svojevremono biciklistički centar. Prve takmičarske godine kada se osnovala MTB nacionalna liga uspjeli smo da budemo najbolji klub, priznanja su se nizala godinama. Za najbolje bicikliste, najuspješniji klub, specijalna priznanja za promovisanje i doprinos razvoj planinskog biciklizma, za najangažovaniji klub itd. Trenutno stanje bicilizma u Crnoj Gori je loše. Ministarstvo sporta Crne Gore zbog nepravilnosti u radu i grešaka u savezu izbrisalo je BSCG iz registra. BK PERUN je sa par klubova pokušao osnovati novi savez ,ali moramo čekati  odluku suda. Kao rezultat ovakvog  stanja u biciklizmu trenutno imamo 5 ili 6  aktivnih klubova, a samo prije nekoliko godina bilo ih je 26.

BM: Da, nažalost primjetili smo da je situacija teška u Savezu Crne Gore.

Ana: Iako je dosta teško, srećna sam da BK Perun "traje", pokušavamo biti aktivni kroz organizovanje raznih događaja koji promovišu zdrave stilove života, bicikl kao ekološko prevozno sredstvo i ekonomičan vid prevoza. Organizovanjem biciklijada želimo privući  što više osoba različite starosne dobi da koriste biciklizam kao atraktivan, zdrav i savremen način  rekreacije.
 


BM: Koji su vam budući planovi?

Ana: Planovi…Tradicionalno svakog proljeća krećemo sa organizovanjem Ekološke akcije čišćenja i uređivanja park šume Trebjesa počnemo radove koji traju nekolika  mjeseca, da bi staza na Trebjesi opravdala zvanje  i titulu najbolje cross country staze u Crnoj Gori. U Nikšiću za razvoj biciklizma malo je razumijevanja od važnih institucija privrednika i velikih kompanija, pa ideja za izgradnju biciklističkih staza u urbanom dijelu grada mislim da će da sačeka još koju godinu. Ali ipak da nije podrške prijatelja  i  finansiranja projekata  klub ne bi mogao da bude održiv i ne bismo mogli predstaviti naše ideje kojih uvijek za  razvoj biciklizma imamo. Iz našeg kluba izašlo je dosta mladih koji su upoznali tehniku vožnje bicikla van asfaltnog puta, radili smo obuku za biciklističke vodiče i mehaničare na sjeveru Crne Gore, obuku za turističke biciklističke vodiče u Tivtu i Kotoru itd. Pored organizovanja biciklijada, seminara i takmičanja kako bi smo zaokružili priču otvrili smo u Nkišiću Servis za bicikla, jer do sada nijesmo imali takvo mjesto.

U želji da nastavimo promovisati biciklizam kao sport planiramo organizovati  ovog ljeta Državni šampionat  MTB XCO u Nikšiću za 12 takmičarskih kategorija.

BM: Kakav je odnos sponzora i prokovitelja prema klubu?

Ana: Iako postojimo od 2006 godine klub nema  generalnog sponzora, već se oslanjamo na konkurse i podršku prijatelja. No ovim putem pozivamo sve potencijalne sponzore i prijatelje da nam pomognu u promovisanju ovog zdravog i pozitivnog načina života. Kontakt bkperun@t-com.me 
 


BM: Primjećujemo da je Vaša cijela obitelj uključena u biciklizam.

Ana: Moji sinovi Radule i Dđordjije uspješno se bave biciklizmom i kao i ostali mladi biciklsti s nestrpljem čekaju početak takmičarske sezone. Pored organizovanja takmičenja, po nekad zbog bodova koji su potrebni klubu nastupim na takmičenju. Volim maratone i posebno sam srećna da još uvijek držim crnogorski rekord Durmitorskog maratona u ženskoj konkurenciji  80 km. Skoro svakodnevno  uživam u ljepotama prirode, stazama  crnogorskog  krša da li kroz biciklizam ili planinarenje, ali to je tako naslijeđeno genom, jer kroz istoriju nas uče da su Crnogorci gospodari krša.

BM: Neka poruka za kraj?

Ana: Crna Gora je prelijepa zemlja i mislim da je još uvijek tajna za ljubitelje biciklizma i planinarenja iz Evrope i svijeta. Planinski dio je  nepregledno carstvo za ljubitelje adrenalinskih sporova, sa jedne strane toliko pitoma, nježna i zelena, a sa druge strane gola, divlja i krševita vedrog neba i čistog vazduha čeka da bude otkrivena.

Ana Petrović Njegoš biciklistkinja, predsjednica biciklističkog kluba, entuzijasta i nacionalni komesar (biciklistički sudija)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More