Pretstavljamo: Formula CURA kočnice

Samo ime Formula nam otkriva da se radi o pouzdanim i kvalitenim koničnicama koje imaju zadatak neometanog rada i sigurnog zaustavljanja.

CURA su prve kočnice od Formule koje koriste mineralno ulje, umjesto sintetičke DOT tekućine, a također imaju značajku konvencionalnog kompresijski pokretanog glavnog cilindra.
 

 


Formula je u svojoj liniji napravila izmjene na modelima za 2017 godinu, tako da su osim vilica, kotača i kočnice doživjele izmjene, tako da na novim modelima možemo naći značajnija poboljšanja. Najnovije kočnice CURA koje dolaze od renomiranog italijanskog proizvođača se oslanjaju na čvrstim temeljima inžinjerijske snage, a još od 1993 godine Formula je dosljedno bila na vrhu kočionih sustava za brdske bicikle.
 

 


Danas Vam donosimo jednu sasvim novu vrstu recenzije, ne kroz dojmove i riječi naših urednika, već jednog od Vas čitatelja portala BikeMagazin koji će nam iz prve ruke donijeti impresije s vožnji i dojmove o kočnicama Formula CURA.

Recenziju napravio Damir Nicević

Kupovinom novog e-bicikla Specialized Levo Fsr Comp, mislio sam da je to, to i da neću imati više nikakva ulaganja na biciklu. No, međutim nakon nekog vremena čitajući razne članke i recenzije, proradila je ona bubica koja je pozivala na nadogradnju.
 


U međuvremenu u trgovinu u kojoj radim slovenačka firma Cult, je poslala testne kočnice CURA od renomirane firme Formula, što je došlo kao naručeno. Jedna od prepreka da ih ugradim i testiram je bila činjenica da su to kočnice koje dolaze sa dva klipa, kao i to što je firma Formula doživjela debakl sa kočnicama C1. Bile su to stvari koje su mi ulijevale dozu nepovjerenja, no s druge strane, činjenica da je prošlu cijelu downhill sezonu Specialized Gravity tim, Loic Bruni i Finn Iles vozili na Formula Cura kočnicama, davalo je dozu olakšanja. Bitno je naglasiti da sam na svom Levo FSR Comp biciklu imao ugrađene SRAM Guide R kočnice s četiri klipa, kao i to da kočnice sa dva klipa nisam koristio zadnjih 10 godina, još iz vremena kad sam bio mlađi i mršaviji. Mislio sam da kočnice nemaju snage, da mene i e-biciklo sa težinom od 145kg da zaustave.
 


Na nagovor i stručnu pomoć našeg servisera Đenana Karića, odlučio sam da ugradim i testiram Formula CURE kočnice, a zahvaljujući ekipi okupljenoj oko portala BikeMagazin, u mogućnosti sam da svoje impresije i dojmove sa vožnje iznesem javno u sljedećim redovima.

Kočnice Formula Cura koje sam dobio na test su stigle u sjajnoj sivoj – poliranoj boji, sa rotorima 180mm i rezervnim parom kočionih pakni. Moje prvo oduševljenje je bila sama težina kočnica, koje dolaze sa nekih 410g, i to uključujući rotor od 180mm. No, nije samo težina ono što me kupilo već i činjenica što sada Formula umjesto DOT-a koristi mineralno ulje. Da pojasnim, kočnice koje koriste mineralno ulje imaju manju vjerovatnoću zagrijavanja ulja pri snažnim i dugim kočenjima, što na kraju zna uzrokovati i propadanje kočnice. Sama montaža kočnica je uveliko olakšana sa Speed Lock sustavom, koji blokira ulje da prilikom montiranja iscuri iz čeljusti ili ručice kočnice, tako da nema potrebe za ponovnim dosipanjem ulja, kao i samim ozračivanjem kočnica. Također, tu je i MixMaster sustav, koji je jednostavan clamp i omogućuje lagano postavljanje i ugradnju CURA kočnica sa SRAM/Shimano mjenjačima. Ovo mi se jako dopalo, jer uklanja dodatne, da ne kažem nepotrebne clamp-ove s upravljača i daje jako lijep i čist kokpit.
 


Podešavanje daljine ručice se vrši 2.5mm alatom i sasvim je jednostavno tako da će svaki imalo iskusniji biciklist biti u mogućnosti da na brzinu podesi prihvat kočnica po svojim željama.

Možda jedina zamjerka ide na Speed Lock sustav, gdje smo imali malih problema sa provlačenjem kroz ram, no naš serviser Đenan je uz malo truda i to uspješno završio.

Kao što sam na početku naveo, uz kočnice je stigao i novi par pakni, za koje nalazim da je zamjena istih maksimalno olakšana. Zapravo, samo se odvrne osigurač, pakne se zamjenu i vratimo osigurač na svoje mjesto. Nije bilo potrebe da se klipovi razdvajaju niti ista slično podešava, sve je bilo savršeno na svom mjestu.
 


Formula kočnice sam testirao na mojim SRAM rotorima od 200mm, pošto sam smatrao da su za mene Formulini rotori od 180mm jednostavno bili mali i nisu mi ulijevali povjerenje, kad uzmem uz obzir moju ukupnu težinu sa električnim biciklom i agresivan način vožnje na spustevima. Odmah ću naglasiti da su na testu SRAM rotori savršeno radili sa Formula kočnicama i tu nisam imao nikakvih zamjerki.

Kad su konačno bile postavljanje Formula CURA kočnice došao je red i na probnu vožnju.
 


Na prvom spustu Formula me oduševila tj. kočnica sa dva klipa 24mm se ponašala kao kočnica sa četiri klipa. Na prvom testu odmah sam nekoliko puta jako stisnuo kočnicu, čisto da postavim standarde i dobijem taj prvi osjećaj i provjerim imaju li kočnice tu jačinu koja mi ulijeva povjerenje, koje mi je zapravo nedostajalo kod mojih prethodnih SRAM kočnica.

Formula Cura mi je dala odlične povratne informacije i osjećaj moći, zapravo dala mi je osjećaj da me može da me zaustaviti kad god to poželim i kako to poželim. Sve ono što mi je nedostajalo na SRAM kočnicama. Modulacija je impresivna, vrlo mali otpor je pri povlačenju ručice, a od trenutka kad sam stisnuo kočnicu dobio sam odmah povratne informacije. Kod prethodnih SRAM kočnica nisam imao ovakve dojmove, odnosno dešavalo se da stisnem kočnicu do kraja, a ne dobijam nikakve povratne informacije, odnosno imao sam osjećaj kao da klipovi stišću neku spužvu, dok mi se kod Shimana XT nije sviđalo to što je kočnica odmah hvatala disk i bila je previše agresivna za moj ukus. Formula CURA je kočila uglađeno nije bila agresivna i odlično je obavljala svoj posao. Jedina zamjerka koju sam našao, a moguće ju je podesiti, jeste to je da kočnica pri samom dodiru ručice ne hvata odmah rotor, već kao da ima malo praznog hoda.
 

 


Kod više uzastupnih kočenje, kočnica je jednako kočila i niti jednom se nije desilo da se ulje zagrije pa kočnice počinju da propadaju ili gube snagu koju su imale na samom početku kočenja. Snaga je bila konstantna i dobro modulirana.

Da rezimiram: Formula CURA je srušila sve moje predrasude koje sam imao na početku teksta, i ne samo to, oduševila me više od očekivanog. Tako da se Formula koja je nekad bila među najjačim brendovima sa "The One" modelom, opet uspješno vraća na veliku scenu i postavlja se na prvo mjesto na tronu. Na mom skromnom testu, kao običnog bicikliste i korisnika ovih kočnica (ne profesionalca) Formula CURA je sva iskušenja uspješno savladala i zadobila moje puno povjerenje. Formula CURA ostaju na mom bicikli i to su kočnice koje će u budućnosti zaustavljati mene i moj e-bicikl.

P.S. Za sve one kojima kočnice sa dva klipa i dalje ne ulijevaju preveliko povjerenje, Formula je za ovu sezonu najavila CURA kočnice sa 4 klipa i upravo dok pišem ove redove iste bi se trebale naći na policama trgovina.

Tekst i Foto: Damir Nicević 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More