Novi Specialized Epic FSR

Bilo da se radi o XC Svjetskom kupu, Maratonu ili etapnoj utrci, rijetkost je da na postolju ne ugledate  Specialized FSR Epic.

To je prvafull suspension platforma koja je nastupila i pobjedila na Svjetksom Prvenstvu i od tad aima puno priznanja. U 2018.godini Epic postaje lakši, brži i malo pametniji, a mi u sljedećim redovima iznosimo promjene koje je doživio.

LEKCIJE NAUČENE OD EPIC HT

Novi Epic FSR koristi se naprednom tehnologijom izgradnje geometrije i karbonskog oblaganja koje smo prvi puta mogli vidjeti na Specialized Epic hardtail modelu predstavljenom u 2016 godini. Novi pristupi geometrijma doprinjeli su tome da se Epic lakše suočavao i riješavao izazovnije staze.

Zasluge za nove pristupe karbonima i poboljšanja pri karbonskim oblaganjima idu u korist legendarnog inžinjera za bicikle, Peter Denk. Epic hardtail bio je prvi Denkov bicikl i nesumnjivo je da je dao veliki doprinos svim modelima objavljenim od tada.

NEMA VIŠE ERA, EPIC IDE ZA SVE

Kao što smo ranije mogli primjetiti, pri predstavljanju novog Tarmaca, Specialized je istražio više od 40.000 digitalnih Body Geometry fitova kroz partnerstvo sa Retulom, te su došli do zaključka, a i rezultati su pokazali tako, da nema toliko razlike pri podešavanjima za muškarce i žene, kao što se iz početka mislilo.

Kao rezultat toga, Specialized se polako odmiče od specifičnih okvirova za žene i umjesto toga će ponuditi jedan okvir za oba spola. No, to ne znači da dosadašnji bicikli koji su rađeni specifično za žene nisu u redu, nego da će Specialized na novom Epicu imati novi pristup kontaktnim točkama i suspenzijskim postavkama koje su specifične za žene, osmišljenim tako da nude bolje iskustvo na vožnji odmah pri izlasku iz trgovine.

PAMETNIJI BRAIN

 

Jedan od ključnih aspekata Epic-ovog upjeha tijekom svih ovih godina bila je njegova Brain suspenzija. Ova suspenzija ostaje zatvorena i čvrsta sve dok se na aktivira i oslobodi u trenutku kada kotač dodirne neravnu površinu ili makadam. To je zbog svoje učinkovitosti dokazani sustav na svim natjecateljskim poljima, sve od bijesnih XC staza do maratonskih utrka.

U 2018 godini, Epic dobiva novi "Brain 2.0", koji je napravljen u suradnji sa RockShox i dizajniran da bude još aktivniji, boljeg odziva i naravno, lakši od prethodnika. Novi Brain je sada smješten mnogo bliže stražnjoj osovini (zapravo montira se ispod osovine) za bolju eakciju pri udaru. Također, izmjenjen je i protok ulja za mnogo doljednije rezultate ključanja ili prigušenja.

 

LAKŠI OKVIR

Sa novim karbonskim oblaganjem i novim kalupom, Epic u 2018 je značajno izgubio na težini. Specialized još nije izbacio brojku za svoj S-Works model (koji koristi FACT 12m karbon), ali tvrdi da su Pro, Expert i Comp carbon modeli (koriste FACT 11m karbon) uštedjeli do 525 grama (ovisno o veličini).

RAFINIRANA GEOMETRIJA

Zadržali su se 29-inčnih kotača na svim veličinama okvira, no novi Epic sada ima geometriju koja je agresivnija, nego ikada prije. Sve veličine okvira sada nude kut nagiba od 69,5 stupnjeva, što je za jedan stupanj strmije od prethodnog Epica.

Slojevi okvira su sada malo kraći i ima dulji doseg. Lančana cijev je sada kraća za 10mm, odnosno do 438mm na svim veličinama.

PRILAGOĐENA VILICA

Sa novim kutom glave upravljač i povećanjem dosega, SSpecialized je otišao korak dalje i stvorio svoju vlastitu glavu vilice.

Kao rezultat toga, novi Epic ima vilicu sa 42mm offseta, što je za 10mm više nego na prethodnom Epicu. Na papiru, ovo bi Epicu trebalo dati impresivnu tabilnost, ali bi ga moglo koštati na agilnosti. To je nešto što bismo željeli testirati u vožnji.

NOVA POGONSKI LEŽAJ, 30.9mm CIJEV SJEDIŠTA

Ponekada, oni sitni detalji su najzanimljiviji. Na primjer, novi Epic se vraća natrag i poseže za navojnim osovinama pogona. Ovo osigurava jednostavnije servisiranje i vožnju bez krckanja, bez potreba da novac trošite na skupocjene ležajve pogona.

Isto tako, novi Epic sada koristi relativno uobičajenu širinu cijevi sjedišta od 30.9mm, sa očiglednim benefitom da je ta širina već uveliko prihvaćena od strane potrošača.

JOŠ UVIJEK IMA MJESTA ZA DVIJE

Posljednje izdanje Epica je jedno do prvih suspenzijskih bicikla koje je omogućavalo jednostavno nošenje dvije hidracijske boce. Novi Epic nastavlja sa tom tradicijom i spremno nastavlja rat protiv hidratacijskih mjehura.

TU JE I ALUMINIJSKA VERZIJA

Osim S-Works FACT 12m i Fact 11m okvira, natjecatelji manjeg budžeta će a zadovoljstvom primiti vijest da će Specialzied u ponudi imati i aluminijsku verziju. Bicikl je izrađen od Specialized Premium aluminija M5 sa D'Aluisio Smartweld tehnologijom, a novi metalni okvir nosi ista poboljšanja u geometeriji i suspenziji.

PHOTO/VIDEO: SPECIALIZED

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More