Specialized S-Works Prevail II kaciga

Nova S-Works Prevail II kaciga je najkompletnija cestovna kaciga koju je Specialized proizveo do sada.

A pod "kompletna" mislimo na to da kaciga kombinira odličnu ventiliranost, aerodinamičnost, komfor i laganu konstrukciju.

 

Oduvijek nas je oduševljavalo testirati i voziti na novim proizvodima, a uzbuđenje je tim i veće ako se radi o vrhunskom proizvodu te kompanije. Ovaj put smo tu da Vam pokušamo približiti novu Specialized S-Works Prevail II kacigu koju koristimo već određeno vrijeme. Zapravo, Prevail II kacigu sam preuzeo na korištenje još ranije u 8.mjesecu tjekom održavanja Specialized Dealer eventa koji je ove godine bio smješten u ‘s-Heerenberg, Nizozemska.
Nošena od strane tri Tour de France tima u 2016. godini, Prevail II aero cestovna kaciga je dobila pozitivne ocjene od Pro timova. Novi model kacige je doživio svojevrsni preobražaj, te sada imamo Prevail II kacigu koja nam dolazi manjeg obujma, još manje težine, elegantnija je od svoje prethodne verzije i naravno Specialized  je opet koristio svoj “WindTunel”, tako da Prevail II dolazi kao aerodinamičnija verzija.

Pitate se što znači to aerodinamičnije i koliko je to Prevail II kaciga aerodinamična? Prevail II nam dolazi uglađenijeg oblika, što daje manji otpor vjetru u odnosu na svog prethodnika i po tvrdnjama Specializeda, nova kaciga će vam uštedjeti 6 sekundi na 40km vožnje u odnosu na neku normalnu cestovnu kacigu, što i nije puno, ali iskreno na natjecanjima je sve u sekundama i mi ćemo vrlo rado uzeti svaku sekundu koja nam se nudi.

Osim aerodinamičnih poboljšanja, nova kaciga je zadržala značajke od svoje prethodne Prevail verzije, poput prednjih zračnih otvora koji karakteriziraju njenog prethodnika, kao kao i unutarnje kanale koji u kombinaciji sa velikim stražnjim otvorima ili odušcima daju dobru ventilaciju. No, ono što je nama najbolja stavka kod ove kacige jeste da je ukupni profil kacige smanjen i dolazi elegantnijeg izgleda, što je bila i jedna od zamjerki kupaca kod prethodne verzije koja je dolazila u mnogo robusnijem obliku.

Kaciga koju koristimo je S-Works verzija i dolazi u veličini "Medium", koja odgovara 55-59cm veličinama glave. Ranije sam nosio Propero II kacigu u velični "Large" i bio sam pomalo skeptičan zbog veličine, ali ispalo je da mi Prevail II kaciga u M veličini savršeno pristaje. Težina ove kacige prilikom vaganja je iznosila 203g i to je i dalje najlakša kaciga koju za novac možete kupiti.

Osim nevjerovatno male težine, novi Prevail ima redizajnirane prednje jastučiće za čelo, odnosno kako to u Specializedu kažu "Gutter Action" sustav jastučića koje su dizajnirane tako da kanaliraju i odvode znoj sa strana čela, što spriječava kapanje znoja na čelo i ostavljanje tragova na naočalama. Jastučići nam izgledaju tanje sa strana, nego u prednjem dijelu, odnosno njenoj sredini, a tu je i prostor između jastučića i kacige, što znači da čelo neće pritiskivati jastučić od kacigu i znoj se neće cjediti  vaše oči ili naočale.

Osim toga, ostalih promjena na kacigi nismo primjetili, dolazi sa istom izgradnjom od EPS pjene, 4-dimenzionalnim hlađenjem, odnosno ventilacijskim sistemom, podesivim "Mindset" sustavom kopčanja i zatezanja kacige, kao i velikim brojem otvora.
Prevail II kaciga kao i kod svoje prethodne verzije dolazi sa tri točke namještanja i kopčanja/dotezanja kacige.

Prvo podešavanje koje je prikazano gore na slici je "Mindset" prilagodba koju možemo pronaći i na Specialized Evade i Specialized Airnet kacigama. Sa strana kacige nam dolaze dvije trakice koje imaju 5 točki prilagodbe na svakoj strani, a njihova promjena rezultira pomjeranjem plastičnog uloška prema naprijed ili natrag, odnosno kako bi se kaciga što bolje prilagodila opsegu vaše glave. Sustav kod Prevail II kacige je ojačan, tako da je malo vjerovatno da će vam kaciga skliznuti sa glave. To je prilično jednostavna prilagodba koja pokreće remenje prema gore ili dole. Ukoliko nosite biciklističke kape, možda ćete morati promjeniti ove postavke.

Glavna značajka prilagodbe kod ove kacige je mikro brojčanik na stražnjoj strani koji rotacijom u smjeru kazaljke na satu služi za njeno zatezanje i suprotno od smjera kazaljke na satu kako bi kacigu popustili. Tu je vrlo glasan kotačić koji okretanjem daje jasne klikove, odnosno lijepu povratnu informaciju. Ovaj način podešavanja je jako dobro prihvaćen od strane kupaca i nama se jako sviđa jer dozvoljava jednostavnu prilagodbu i kada se nalazimo na biciklu za razliku od ostalih opcija koje imamo na tržištu.

Krajnja prilagodba je remen. Pomoću remena podešavate samo prilagodbu njegove duljine, odnosno mjesta kopčanja. Ono što nam je jako sviđa na Specialized kacigama jeste njihov Tri-Fix sistem u koji smo se odmah zaljubili. Nema potrebe za namještanjem uha, ramenje jednostavno pristaje ispod uha i tu se drži. Trake su super tanke i uvijek ostaju ravne bez obzira koliko ih mi pokušavali savinuti i zgužvati. Ove trakice sa ograničenom mogućnošću podešavanja dodaju na jednostavnosti upotrebe, što je velik plus za kacigu.

Na kraju, Specialized Pravail II kaciga dolazi kao tiša od konkurencije (ima manji šum vjetra), a dodali su na pozornosti za reflektirajućim naljepnicama koje daju odsjaj kada vozite po mraku.

Promjene na Prevail je čine najboljom Specialized kacigom. Ako ste u potrazi za nevjerovatno laganom, dobro provjetrenom i udobnom kacigom sa jednostavnom upotrebom i lakim podešavanjem, ne tražite dalje teško da ćete naći nešto bolje od S-Works Prevail II. S obzirom na popularnost prethodne Pravail kacige, vjerujemo da će njen nasljednik Prevail II privući još širi spektar kupaca. Specialized je napravio odličan posao sa ovom izimno laganom, komfornom i elegantnom kacigom.

Specialized Prevail II kacige su dostupne na tržištu i možete ih potražiti kod lokalnih distrubutera. Dolaze u muškoj i ženskoj verziji, u tri različite veličine i nekoliko opcija boja, a vaša može biti po cijeni od cca.210€.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More