Red Bull preuzeo kontrolni paket Bora-Hansgrohe

Shamil Tanna / The Red Bulletin

Red Bull je preuzeo kontrolni udio u tvrtki koja posjeduje Bora-Hansgrohe, prema obavijesti  o spajanju koju je objavilo austrijsko Savezno tijelo za tržišno natjecanje.

Tijelo, koje ispituje i odobrava potencijalna spajanja kako bi osiguralo usklađenost sa zakonom o tržišnom natjecanju, reklo je da je Red Bull GmbH, sa sjedištem u Austriji, neizravno stekao 51% udjela u RD pro cycling GmbH & Co KG i RD Beteiligungs GmbH, koji je vlasnik Bora -Hansgrohe WorldTour tim.

Voditelj tima Ralph Denk prethodno je posjedovao većinski udio u tvrtki.

“Red Bull planira proširiti svoju uključenost u cestovni biciklizam i cilja na partnerstvo s Bora-Hansgroheom. Postajući partnerom u operativnoj tvrtki voditelja tima Ralpha Denka, Red Bull nastoji nadopuniti timski portfelj postojećih dugoročnih glavnih sponzora , koji će ostati na dugoročnoj osnovi. O planiranom zajedničkom ulaganju obaviješteno je relevantno antimonopolsko tijelo”, stoji u priopćenju Bora-Hansgrohe objavljenom nakon što je vijest postala javna.

Spajanje između kompanija podliježe potvrdi Saveznog tijela za tržišno natjecanje, nakon procesa tijekom kojeg se drugi pojedinci i tvrtke mogu usprotiviti potezu. Taj će proces završiti 26. siječnja.

“Molimo za razumijevanje da nećemo dalje komentirati planirano zajedničko ulaganje jer ne želimo očekivati ​​tekuću reviziju od strane austrijskog antimonopolskog tijela”, zaključuje Borina izjava.

Red Bull i Bora-Hansgrohe već neko vrijeme surađuju, a ove godine vode skautski program ‘Red Bull Junior Brothers’. Robna marka pića i marketinška tvrtka navodno su također bili uvelike uključeni u timski potpis Primoža Rogliča ove sezone izvan sezone, a Slovenac je primijećen u Red Bull Athlete Performance Center nedaleko Salzburga dok su pregovori bili u tijeku.

Bora-Hansgrohe također je dom Red Bullova sportaša Antona Palzera, koji je sa skijaškog alpinizma prešao na biciklizam, gdje ga je također podržao Red Bull.

Nije jasno što će to značiti za upravljanje ili prava na imenovanje tima Bora-Hansgrohe ubuduće i kako će Red Bull biti inkorporiran kao sponzor.

Red Bull ima dugu i prepoznatljivu povijest u sportu, posjedujući F1 tim kao i nekoliko nogometnih timova, uključujući njemački RB Leipzig i austrijski FC Red Bull Salzburg.

Tvrtka također sponzorira stotine pojedinačnih sportaša, uključujući nekoliko biciklista. Većina ih je koncentrirana u off-road svijetu, posebice brdskom biciklizmu, ali svi poput Wout van Aerta, Blanke Vas i Toma Pidcocka sportaši su Red Bulla i često će ih se vidjeti s posebnim Red Bull kacigama, iako je samo Van Aertu dopušteno od njegovog tima da nosi Red Bull kacigu na cestovnim utrkama.

Uključenost Red Bulla u biciklizam lagano je oslabila 2023. nakon što je izgubio prava prijenosa UCI Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu, pa se čini da je njegova povećana suradnja s Bora-Hansgroheom ponovno jačanje njegove prisutnosti u svijetu biciklizma.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More