Savjeti za svakodnevnu vožnju

Bilo da ste početnik u svijetu bicklizma ili već iskusniji vozač potrebno je obratiti pažnju i voditi računa o nekim stvarima.

U nastavku vam donosimo 6 savjeta koji će vašu svakodnevnu vožnju učiniti ugodnijom i sigurnijom.

Pazite na tlak u gumama

Tlak u gumama je veoma bitna stavka za vašu vožnju. Ukoliko je guma nedovoljno napuhana otežava vožnju i potrebno je uložiti više energije kako bi se bicikl pokrenuo, odnosno sačuvala brzina. Također pod pritiskom težine nedovoljno napuhana guma može izazvati nekolicinu mehaničkih problema na vašem biciklu, kao što je iskrivljeni obruč felge. S druge strane prenapuhana guma donosi probleme s performansom bicikla na terenu, a povećane vibracije štetno mogu utjecati na vaša koljena. Na bočnoj strani pored dimenzije gume nalazi se preporučeni tlak za vožnju, a mi vam savjetujemo da svakih nekoliko dana provjerite isti.

Uvijek nosite alat i rezervnu gumu

Svakom od nas se barem jednom desilo pucanje gume usred vožnje, a za takvu situaciju morate biti spremni. Priručni alat i pumpa sigurno su pametna investicija za vaš bicikl, a ukoliko ne želite uvijek nositi rezervnu gumu postoji alternativa u vidu zakrpa (flekova).

Pazite na visinu sjedala

Visina sjedala je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na udobnost vaše vožnje. Loš položaj sjedala može uzrokovati mnoštvo zdravstvenih problema, u prvom redu bolove u leđima. Na internetu postoji mnoštvo tutoriala za pravilno namještanje visine sjedala, a za one iskusnije vozače koji žele milimetarski precizan položaj svog bicikla preporučujemo BodyGeometry Fit.

Kadenca

Kadenca je broj okretaja pedale u minuti, glavna je stavka efikasne vožnje. Voziti efikasno znači preći neko rastojanje sa što manje uložene energije i što manje zamora. Optimalna kadenca koju preporučujemo jest oko 80 okretaja u minuti. Kako izmjeriti kadencu? Postoje različiti uređaji koji mjere kadencu, npr. Garmin. No, za početak je sasvim dovoljan običan brzinomjer i štoperica.

Pazite na svoju sigurnost

Ukoliko u vašem gradu ne postoji biciklistička infrastruktura, preporučujemo vožnju uz desnu stranu ceste. Također, uvijek nosite zaštitnu kacigu. Ona nije samo modni dodatak, nego zaista može sačuvati vaš život ukoliko dođe do pada i spriječiti veće ozljede glave. Ako je predvečerje vaše omiljeno vrijeme za vožnju, obavezno preporučujemo nošenje svjetlosne signalizacije kako biste bili uočljivi u prometu i izbjegli potencijalne nezgode.

 

Nosite šorceve s biciklističkim uloškom

Dugotrajna vožnja bicikla može se pretvoriti u pravi pakao za tijelo ukoliko niste adekvatno odjeveni. Prilikom vožnje izbjegavajte nositi neelastične i krute materijale, kao npr. farmer ili jeans jer trenje koje stvara naše tijelo zajedno s odjećom i sjedalom može stvoriti žuljeve i bolove u području butina. Naša preporuka je da nosite šorceve s biciklističkim uloškom ili biciklističko donje rublje kako bi svome tijelu osigurali udobnost i uživali u vožnji.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More