Scott predstavio svoj novi SCOTT Foil RC 2023

Scott je iskoristio Lago d'Iseo kako prezentirao svoj novi Scott Foil RC 2023, isti onaj koji će vozači Team DSM-a prvi put koristiti na Tour de Franceu.

Vratimo se u 2010. U to je vrijeme većina bicikala još uvijek imala tradicionalni izgled, često jednostavno prebacujući na karbonske okvire ono što je ranije napravljeno na aluminijskim okvirima. Postupno su neki brendovi uveli složenije oblike, ali često s estetikom kao jedinom svrhom.

 


Samo su Specialized i nekoliko drugih brendova pristupili konceptu aerodinamike kao sredstvu za poboljšanje performansi biciklista. Riječ koja je postupno postajala sve popularnija. Međutim, implementacija aerodinamičkih profila u cijevima imala je određena ograničenja: činila je okvire manje udobnim jer su imali više materijala u uzdužnoj ravnini i štetila je krutosti jer je poprečni presjek bio uži.
 


Upravo je Scott, sa svojim prvim Foil-om, pronašao ključ za rješavanje problema. Korištenje aerodinamičkih profila u kojima je rep bio skraćen, tako da je zrak nastavio kretati se sličnom putanjom, ali su cijevi bile kompaktnije po dužini i mogle su se proširiti kako bi se izbjeglo bočno savijanje. Nazvali su je tehnologijom F01 i vrlo brzo su drugi brendovi počele uzimati u obzir aerodinamiku u svojim modelima i primjenjivati slično rješenje.

Danas, 12 godina kasnije, Scott Foil dostiže svoju 4. generaciju, ne samo da želi dodatno poboljšati aerodinamiku zahvaljujući popuštanju UCI pravila u tom pogledu, već i učiniti to bez utjecaja na težinu, krutost i udobnost bicikla koji je bio rođen sa brzinom i performansama kao svojim ciljem.

Totalna adaptacija

Ako je prethodni model Scott Foil RC doživio uvođenje disk kočnica i jasnu predanost aerodinamici za razliku od svestranijeg pristupa svojih prethodnika, ovaj novi Foil RC ide još dalje u smanjenju otpora vjetra koristeći prednosti opuštanja UCI-ja pravila koja su utjecala na proporcije koje su aerodinamičke cijevi bicikala morale zadovoljavati.

U tom procesu, Scott je iskoristio priliku da olakša Foil RC i pruži mu bolji prijenos snage kao odgovor na zahtjeve najmoćnijih vozača tima DSM-a koji, unatoč tome što su imali prethodnu verziju ovog bicikla na raspolaganju, jedva da su je koristili u korist od Addict RC-a, Scottove opcije za staze koje su bile više brdski orijentirane.
 


3 godine razvoja

Prošle su tri godine od početka gestacije ovog Foil RC-a. Proces koji je Scott pokrenuo dizajnom aerodinamičkih kvaliteta bicikla. Za ovaj proces, tvrtka je surađivala s guruom aerodinamike Simonom Smartom kroz njegov Drag2Zero laboratorij, koji je u prošlosti već davao dobre rezultate s biciklima brzim poput Scott Plasma kronometarskog bicikla.

Proces u kojem su dizajnirana i simulirana različita rješenja pomoću CFD-a ili softvera za dinamiku fluida, koja su potom testirana u aerotunelu Drag2Zero pomoću brzih prototipova izrađenih 3D ispisom.
 


Među testiranim i usvojenim rješenjima, sam Simon Smart rekao nam je dio ovog procesa pokušaja i pogrešaka kako bismo pronašli najbolju alternativu. Na primjer, objasnio je kako je dijagonalna cijev s čistim zadnjim rubom bila učinkovitija od proširenja kako bi se smanjio utjecaj boca, budući da je interakcija s nogama imala lošiji konačni rezultat kada je biciklist bio na njoj, ili dobitak koji su pronašli u naizgled beznačajnoj točki kao što je spoj između dijagonalne cijevi i cijevi sjedala.

Konačno, glavna aerodinamička rješenja usvojena na ovom Scott Foil RC-u su u profilu dublje donje cijevi, kao i u profilu cijevi sjedala, koja je okomitija i šira, optimizirana za interakciju s klinčerom od 28mm na stražnjem kotaču.
 


Cijev upravljača također raste u smjeru bicikla, a vilica, koja ima asimetrično profilirane noge s više zakrivljenosti na unutarnjoj strani, na vrhu je s ravnijom, profiliranijom bazom koja čistije vodi zrak u donju cijev.
 


Cijevi stražnje vilice su također značajno prerađene, rotirajući njihov profil prema unutra, tako da se strujanje zraka približava turbulenciji koju stvaraju žbice stražnjeg kotača, dizajn koji su, kako su mogli primijetiti u svojim mjerenjima.

Izrada bicikla

Nakon dobivanja željene aerodinamike, sljedeća faza procesa bila je izrada samog bicikla. To je bio posao dizajnera, koji su bili odgovorni za skladno spajanje različitih aerodinamičkih profila, i inženjera materijala koji su morali odlučiti, kroz stotine iteracija u softveru za analizu konačnih elemenata ili FEA, kako će laminacija okvira i različiti dijelovi karbona su se trebali koristiti za postizanje željenih parametara krutosti i težine.
 


U ovom trenutku, Scott je u ovom Foil RC-u postigao bicikl koji se jednostavno ljulja, ali u isto vrijeme 9% lakši od prethodne generacije zahvaljujući smanjenju dijelova koji čine okvir, samo 5 blokova formiranih od dva stražnja trokuta, kompletan prednji trokut u jednom bloku i dio u koji se nalazi držač sjedala i klin za zatvaranje koji je izrađen zasebno kako bi se imala veća kontrola potrebnih tolerancija u tako kritičnom elementu.

To znači da okvir Foil RC veličine 56 teži samo 915g, u svojoj vrhunskoj HMX-SL verziji, uključujući boju i vijke. Kao i kod Addict RC-a, i ovaj će model pratiti samo najfiniji set-up, dok će se ostatak kolekcije morati zadovoljiti nekoliko grama težim HMX okvirom.

Što je s udobnošću?

Razgovarali smo o aerodinamici, krutosti i težini. No okvir mora imati i određenu razinu upijanja kako ne bi postao podnošljiv tijekom sati ili vožnje po lošim cestama.

Međutim, Scott je dao prednost čvrstoći u konstrukciji okvira ovog Foil RC-a, ostavljajući zadatak apsorpcije u rukama guma od 28mm standardno postavljenih na stražnji kotač, dok je za prednji odabran 25mm iz aerodinamičkih razloga, iako, ako tražimo maksimalnu udobnost, prihvaća gume do 30mm na oba kotača.
 


No, gume nisu dovoljne kada je u pitanju filtriranje svih udaraca koji pogađaju stražnji dio bicikla. Kako bi dodao više upijanja, Scott je kreirao Syncros Duncan SL Aero CFT cijev sjedala za ovaj bicikl. Cijev sjedala podijeljena na dvije potpuno neovisne polovice. Prednji dio, koji obavlja strukturne funkcije, ima minimalan presjek pa ima veliki raspon savijanja. Naslanja se na stražnji dio s dubljim profilom koji obavlja aerodinamičku funkciju i podupire prednju polovicu. Oba dijela su potpuno neovisna, samo su međusobno povezana malom izbočinom kako bi se osigurao ispravan položaj.

Kod neravnina se obje polovice trljaju jedna o drugu pa se moraju podmazati specifičnom mašću na bazi silikona koja je vodootporna, tako da moramo provjeravati podmazivanje svakih 1000 kilometara.
 


Dodatno, na vrhu se dodaje druga flex zona ostavljajući razmak između mjesta gdje stražnji dio završava i glave sjedala. Praznina koju je tvrtka iskoristila za postavljanje stražnjeg svjetla Syncros Campbell 20 Aero iL koje dodaje dodatnu vidljivost bez narušavanja aerodinamike bicikla.

U svakom slučaju, Scott će imati konvencionalnu cijev sjedala sa specifičnim profilom ovog Foil RC-a koji se može kupiti kao opcija i koji će se koristiti na Team DSM biciklima kako bi se uštedio nekoliko grama na račun udobnosti koju pruža.
 


Dok smo već kod Syncros komponenti, trebali bismo spomenuti i redizajn integriranog Creston iC SL Aero sklopa upravljača i lulice, koji poboljšava aerodinamiku s ravnijim prednjim dijelom umjesto naglašenog Y koji opisuje onaj koji se koristi na Addictu RC.

SCOTT Foil 2023: modeli, dostupnost i cijene

Kako bi dotjerao ovaj Foil RC za široke mase, Scott je pripremio 5 različitih modela opremljennih sa različitim grupama, od SRAM Red do novog Shimano 105 Di2.

Scott Foil RC Ultimate

Top model je model Ultimate, a koji je opremljen SRAM Red eTAP AXS i nevjerojatnim Zipp 454 NSW kotačima. Jedini s vrhunskim okvirom HMX-SL. Bicikl koji je nadopunjen Syncros Creston iC SL Aero integriranim setom upravljača. Bicikl koji će zaustaviti vagu na 7,22 kg u veličini 56.
 

 • Okvir/Vilica: Foil RC HMX-SL
 • Grupa: SRAM Red eTAP AXS. Pogon s mjeračem snage. Lanac 48/35, kaseta 10-33.
 • Upravljač/Lula: Syncros Creston iC SL Aero
 • Kotači: Zipp 454 NSW
 • Cijev sjedala: Syncros Duncan SL Aero CFT
 • Sjedalo: Syncros Belcarra V-Concept 1.0
 • Gume: Schwalbe Pro One Microskin TL-Easy. 25mm sprijeda, 28mm straga

Scott Foil RC Pro

Neposredno ispod, verzija Foil RC Pro odabire novi Shimano Dura-Ace Di2, kojeg prate kotači Shimano C50 i integrirani set upravljača i lulice. Iako se mora zadovoljiti s HMX okvirom, ima natjecateljsku težinu od 7,32 kg.
 

 • Okvir/Vilica: Foil RC HMX
 • Grupa: Shimano Dura-Ace Di2. 52/36 lančanik, 11-30 kaseta.
 • Upravljač/Lula: Syncros Creston iC SL Aero
 • Kotači: Shimano WH-R9270 C50
 • Cijev sjedala: Syncros Duncan SL Aero CFT
 • Sjedalo: Syncros Belcarra V-Concept 1.0
 • Gume: Vittoria Corsa. 26mm sprijeda, 28mm straga

Scott Foil RC 10

Na trećem koraku imamo Foil RC 10, koji za svoje postavljanje bira Shimano Ultegra Di2. Aerodinamički kotači kućne izrade su zaduženi kotrljanje, Syncros Capital 1.0 50 profila od 50mm. Od ovog modela nadalje, integrirani kokpit se ne koristi, a odabrani su zasebno lulica i upravljač. U ovom slučaju, Syncros RR 1.5 Aero lula i Syncros Creston 1.0 Aero upravljač koji zadržavaju isti aerodinamični dizajn kao integrirani set montiran na njegovu veću braću i sestre.
 

 • Okvir/Vilica: Foil RC HMX
 • Grupa: Shimano Ultegra Di2. 52/36 lančanici, 11-30 kaseta.
 • Upravljač/Lula: Syncros Creston 1.0 Aero / Syncros RR 1.5 Aero
 • Kotači: Syncros Capital 1.0 50
 • Cijev sjedala: Syncros Duncan SL Aero CFT
 • Sjedalo: Syncros Belcarra V-Concept 2.0
 • Gume: Schwalbe One Race-Guard. 25mm sprijeda, 28mm straga

Scott Foil RC 20

Prelazeći u srednju kategoriju, Scott nam donosi u ovom Foil RC 20 sklop baziran na SRAM Rival eTAP AXS koji, kao i vrhunski model, bira karbonske kotače Syncros Capital 1.0 50 kako bi zadržao pune performanse na vjetru. Ista Syncros RR 1.5 Aero lula se također nalazi na okviru. Međutim, upravljač je sada Syncros Creston 2.0 Aero, napravljen od aluminija umjesto karbona.

 • SLIKA
  Okvir/Vilica: Foil RC 2023 HMX
 • Grupa: SRAM Rival eTAP AXS. Lančanik 48/35, kaseta 10-33.
 • Upravljač/Lula: Syncros Creston 2.0 Aero / Syncros RR 1.5 Aero
 • Kotači: Syncros Capital 1.0 50
 • Cijev sjedala: Syncros Duncan SL Aero CFT
 • Sjedalo: Syncros Belcarra V-Concept 2.0
 • Gume: Schwalbe One Race-Guard. 25mm sprijeda, 28mm straga

Međutim, za sada će samo vozači Team DSM-a moći uživati u ovom novom stroju, budući da ovaj novi Scott Foil RC neće stići na tržište do kraja 2022. Brend nije želio javno objaviti cijene različitih kompleta i pretpostavljamo da ih nećemo znati dok bicikli ne budu dostupni.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More