Sedam tehnika ustajanja za ranojutarnje bicikliranje

Ako želiš ustati rano ujutro kako bi vozio bicikli onda bi vam možda mogao pomoći. Iako nisam l"jubitelj pijetlova" shvatio sam kako je ranojutarnja vožnja višestruko isplativa, od toga da mi ostaje više vremena za druge aktivnosti do toga da se bolje osječaš kada s jutrom počneš fizičku aktivnost.

Tu postoje i drugi razni benefiti, posebno ako imaš obitelj jer ti nakon posla ostaje vremena da se posvetiš njima, a lijepo je i vijdeti kako se sunce pojavljuje na obzoru te izbjeći vrućine kada je ljetno razdoblje. Naravno ujutro je i manje prometa te  manje vjetra.

No da bi sve to mogao doživjeti prvo se mora rano ustati no to kod većine nije nimalo lagana stvar. Vaše tijelo se bori s tim teško, a laž je da ti u tome pomaže čokolada. Lijepo je to kada uradiš, no onda osjećaš grižnju savijest ostatak dana.

U početku nisam skakao iz kreveta niti sa ustajao s osmijehom na licu. No s vremenom sam usavršio tehniku koja se isplatila,a preporučujem je i vama

1. Pripremite biciklističku opremu noć prije vožnje

Vjerojatno ste čuli ovo sto puta prije, ali usitinu djeluje. U prvim minutama nakon što ste se probudili reakcije tijela i mozga su vrlo nevoljne i zbog toga morate na što učinkovitiji način svoje misli usmjeriti na to da otvorite vrata i izađete napolje, da vas u tome ne spriječava što ne možete pronaći koji komad opreme. Zato je potrebno da vam bude što jednostavnije navući svu opremu  Prije nego što legnete spavati pripremite svu opremu i ništa nemojte zaboraviti. Ako je napolju hladno poželjno bi bilo da odjeću bude ranije utopljena jer ćete se lakše prilagoditi hladnijim uvjetima.

2. Planirajte rutu

Ja volim planirati rute za sljedeći dan. Cijenim da to svatko ne radi već voli da ga “put sam odnese” ali za mene je ovo prvo uzbudljivije. U krevet legnem s razmišljanjima o tome gdje ću sljedećeg dana voziti. Pokušam uvijek smisliti neku novu rutu jer je to uzbudljivije. To može biti potpuno nova ruta ili normalna ruta s izmjenjenim sekcijama. Planiram nekad cestovnu, nekad brdsku rutu. Pokušavam vizualizirati gdje ću ići i to pridonosri stvaranju iščekivanja i uzbuđenja..

Uvijek planiram koliko će mi vožnja trajati kako bih stigao navrijeme da se pripremim za posao i kako bih vidio obitelj, koja je često puta, i dalje u krevetu kada se vratim s vožnje. Možda netko ne cijeni ovakvu organizaciju, ali za mene je to ključ održavanje životno/biciklističkog balansa

3. Učinite da je alarm nemoguće zanemariti

Jedan od najvećih prepreka za rano ustajanje je budilica koja ima odgodu za zvonjenje. Koliko ste to puta koristili da odgodite ustajanje? Nemojte to raditi jer vam svaka odgoda jođ više otežavaustajanje, jer svaki put tijelo prolazi kroz isti process.

Preporuke: Isključite funkciju odgode, stavite budilicu na drugu stranu sobe ili probajte s nekonvecionalnim alarmima kao što su razni activity ili fitness trackery koji mogu vibrirati na ruci. To je dobra stvar jer ne budi i vašeg partnera za razliku od ostalih budilica.

4. Hidratizirajte se nakon buđenja.

Ovo je vrlo važno jer tijelo i misli stavlja brže u funkciju, a čini I osjetnu razliku u izvedbi vožnje nego bez hidratizacije. Tijekom sna vaše tijelo dehidrira, a i samo mali postotak dehidracije može bitno umanjiti energiju, a utječe i na prosudbu, koncetraciju, odlučivanje te vještinu.

5. Imajte jednostavan doručak

Jesti prije rane vožnje može biti teško, ali to je potrebno radi energije u tijelu. Neka vam izbor bude što jednostavniji poput griza, pahuljica ili banana. Nije na odmet i žličica meda.

6. Pronađite društvo za ranojutarnju vožnju

Najavljujte svoje vožnje na društvenim mrežama, raznoraznim grupama ili u razgovoru sa susjedima. Uvijek znam da ću lakše rano ustati ako će netko sa mnom voziti jer, iako ti se nekada ne da voziti, ne želiš kolegu izraditi. Ovo je veliki poticaj za rano ustajanje.

7. Napravite pozitivno iskustvo

Moja posljednja stvar je oko načina razmišljanja. Ako mozete uvjeriti mozak da je ovo pozitivno iskustvo, vjerojatno ćete ga ponavljati. Postoji toliko mnogo prednosti za rano podizanje i izlaza te stoga stvorite “ratnički mentalitet”. Vi ste dovoljno jaki da to učinite i nakon što početnu branu probijete, stvorit će vam se navika koja će vam dati više vremena.

Zapišite razloge zašto vam je rano  ustati vrlo važno. Mogu biti:

– Dobit ću više vremena sa svojom djecom popodne
– Vidjet ću kako sunce izlazi
– Manje je prometa ujutro i manje vjetrovito
– Mogu dobiti dodatnih 25 km, ako još sat vremena ranije ustanem
– Osjećam se sjajno ostatak dana nakon jutarnje vožnje
– Ovo će me staviti korak ispred konkurencije

Ako osvojite svoj um, vaše tijelo će lakše staviti u funkciju!

Teške stvari u životu obično su one koje vrijedi raditi; put bez ikakvih prepreka obično ne dovodi do vrijednosti. 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More