Serbia Epic poslije Andrevlja donosi međunarodnu utrku prve kategorije u Požarevac

Na olimpijskoj stazi na Andrevlju počela je Serbia Epic serija kada se više od 150 biciklista natjecalo za bodove za predstojeće Olimpijske igre. Sudionici iz 22 zemlje svijeta – Australije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Belgije, Norveške, Danske, Rusije, Italije, Francuske, Irske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Češke, Ukrajine, Kazahstana i dr. učinili su epske utrke proteklog vikenda spektakularnim.

Najbrže na ženskoj elitnoj utrci bile su Ila Šort iz Velike Britanije, Antonija Veger iz Njemačke kao drugoplasirana i Žuli Lilelund iz Danske koja je zauzela treće mjesto. U muškoj elitnoj utrci pobjedu je odnio Fabijan Eder iz Njemačke, na drugom mjestu našao se Bendžamin Kruger iz Nemačke, a na trećem Emanuele Huez iz Italije.

Nakon veoma uspješnog prvog izdanja Serbia Epic serije prošle godine, kada se Požarevac upisao na svjetsku mapu brdskog biciklizma, ove godine organizacija odlazi korak dalje, kada će realizirati UCI utrku prve kategorije 31. ožujka. Atrakcija međunarodnog brdskog biciklizma vraća se u Požarevac, a s obzirom na to da su u pitanju UCI utrke C1 kategorije koje su kvalifikacione za Olimpijske igre, očekuje se veliki broj stranih biciklista i ove godine. Specijalna poslastica za ljubitelje sporta biti će Bambi staza zdravlja koja će biti obilježena i trasirana u Parku prirode Bukovik. Ova prirodna staza krasiti će predivan krajolik kod Požarevca, prolazeći kroz šumarke i pored Beranjskog jezera, dužinom od 5 kilometara.

U godini kada srpski biciklisti slave 140 godina biciklizma u Srbiji, Serbia Epic proslavlja ovaj veliki jubilej uz utrke najvišeg ranga i afirmaciju našeg sporta u svijetu.

Urku organiziraju Srbija Epic, BK Novi Sad i Sportski savez Požarevca uz veliku podršku Grada Požarevca i gradonačelnika Saše Pavlovića.

Nakon što je Srbija do sada imala priliku da ugosti i prati sportiste iz mnogih svjetskih i zemalja regiona kao što su Irska, Južnoafrička Republika, Austrija, Italija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Serbia Epic serija utrka donijela je našoj zemlji status jedne od najtraženijih država za natjecanje ovog tipa. Serbia Epic će u 2024. predstaviti novine u vidu uvođenja trail utrka, te izaći iz okvira biciklizma i promovisati svojevrsni festival zdravlja i sporta, orijentiran ka obitelji i svim generacijama. Specijalnu podršku za ljubitelje sporta omogućenu od strane Serbia Epic-a i kompanije Bambi predstavlja Bambi staza zdravlja koja će biti obilježena i trasirana u Parku prirode Bukovik. Ova prirodna staza krasiti će predivan krajolik kod Požarevca, prolazeći kroz šumarke i pored Beranjskog jezera.

Pored velike utrke u Požarevcu, Serbia Epic serija uspješno je utabala biciklističke staze koje će biti centar dešavanja brdskog biciklizma ponovo na Petrovaradinskoj tvrđavi, Petrovaradin Fortress bike festivalu 27. i 28. travnja, poslije koje se seli u Vrnjačku Banju, na Staru planinu i Zlatibor.

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia EPIC nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom svijeta. Imali smo priliku da ugostimo i pratimo sportiste iz mnogih europskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora..

Značajne utrke visokog ranga u Požarevcu realizirane su zahvaljujući gradonačelniku, Saši Pavloviću koji je prepoznao kvalitet ove manifestacije i mogućnost da se Požarevac upiše na svjetsku mapu biciklizma, kao i da poboljša turističko-sportske kapacitete grada.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad, uprava za sport i omladinu, uprava za kulturu i uprava za privredu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Grad Požarevac, Opština Vrnjačka Banja, Opština Knjaževac, Pošta Srbije, Bambi, Hormann, Yason, Minaqua, Capriolo i Proteo.

Foto: Serbia Epic; Aleksandar Miškov i Zlatan Prečanica

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More