Shimano patentirao sustav indukcijskog punjenja koji radi tijekom vožnje

Shimano je patentirao sustav za punjenje različitih elektroničkih komponenti elektromagnetskom indukcijom. Uređaje bi napajala središnja baterija pa se više ne bi morali posebno puniti. Ova inovacija namijenjena je e-biciklima, iako bi se mogla prenijeti i na druge bicikle.

Sustav koji je razvila japanska tvrtka omogućio bi punjenje većine elektroničkih komponenti e-bicikla elektromagnetskom indukcijom iz središnje baterije. Pokušati ćemo pojasniti korak po korak da biste razumjeli kako bi to funkcioniralo i kakve bi implikacije imalo.

S ovom bi se tehnologijom, dakle, baterije komponenti poput elektroničkog mjenjača ili nosača sjedala punile bežično indukcijom. Shimanovi inženjeri osmislili su ovo elektromagnetsko indukcijsko punjenje – koje se provodi tijekom vožnje – da radi na frekvenciji između 100 i 200 kHz.

Na taj način neće biti potrebno unaprijed puniti sve što radi na baterije. Uz sustav koji predlaže Shimano, bit će dovoljno napuniti središnju bateriju, a odatle će se punjenje distribuirati na ostale komponente.

Jedina komponenta koja se ne može indukcijski napajati je stražnji mjenjač (osim, naravno, središnje baterije koja se ne može puniti na ovaj način).

Još jedna prednost bila bi lakoća komponenti. Budući da se njegove baterije mogu stalno napajati, mogle bi biti manje veličine nego što su danas.

Sustav je dizajniran za MTB i cestovne bicikle, iako je lako pretpostaviti da ga neće biti teško prilagoditi i drugim vrstama bicikala, poput gravel bicikala ili teretnih bicikala. Za cestovne bicikle, Shimano objašnjava da bi komponente koje bi mogle imati koristi od ove metode punjenja bile prednji mjenjač i rasvjeta. Što se tiče MTB-a, raspon mogućnosti je proširen i elektronska sjedišnu cijev, rasvjetu te prednja i stražnja suspenzija mogu se puniti indukcijom.

Indukcija na daljinu

Shimano se mora nositi s jednim od nedostataka indukcijskog punjenja, a to je da zahtijeva da dva uređaja (onaj koji se puni i onaj koji prima punjenje) budu u neposrednoj blizini. To jest, mnogo kraća udaljenost od udaljenosti između baterije bicikla, smještene u donjoj cijevi, i svjetla, ovjesa ili mjenjača.

Da bi se prevladala ova poteškoća, bio bi potreban kabel za usmjeravanje struje do odgovarajuće komponente. Japanski izum uklonio bi gnjavažu da ih sve zasebno puni, ali korištenje više kabela nego što je sada potrebno moglo bi dovesti do drugih problema: unutarnje usmjeravanje kabela bilo bi složenije.

Međutim, Shimano u patentu pojašnjava da bi sustav omogućio postavljanje komponenti na udaljenosti između jednog i dva metra. Prilično ambiciozna brojka, ali takva koja bi, da je istinita, riješila ovaj problem.

Čini se vjerojatnim da bi se ova inovacija bez većih poteškoća mogla ugraditi i u neelektrične bicikle. Za to bi bila potrebna baterija, iako bi bila puno lakša i manja nego na e-biciklu, jer bi trebala napajati samo komponente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More