Tour de France 13.etapa: Kwiatkowski pobjednik etape, Pogačar sve bliže žutom dresu

Michal Kwiatkowski odbija proći nezapaženo u posljednjoj dionici svoje uspješne karijere. Iako u zadnje vrijeme nije baš često na čelnim pozicijama, postao je solventan timski vozač, a s vremena na vrijeme daje nam malene nazore svoje klase. Generalni plasman je prošao bez gotovo nikakvih promjena, a Pogačar je čekao zadnjih nekoliko stotina metara da se ispali i zaradi nekoliko sekundi.

Staza

Bastillska rutka koju smo imali u petak bila je čudna. Prvih 80km bilo je ravno prije dugog, nekategoriziranog uspona. Nakon kotrljanja kroz dolinu, došlo je vrijeme za moćni Grand Colombier, HC zvijer od 17,8km na 7% uspona, njegovih posljednjih 3,4km je na 9,2% uspona.

Pogačar nastavlja raditi na svom napadu na Generalni plasman

Tour de France konačno je stigao u Alpe, točnije u masiv Jura, s kratkom etapom, samo 137 kilometara između Chatillona sur Chalaronne i prijevoja Grand Colombier, jedinim usponom dana, ali s malom zamkom jer uz put, kompliciran teren, bilo je više od jednog uspona koji bi mogao imati zajedničke bodove.

Kao i u jučerašnjoj etapi, dan je počeo brzim tempom s mnogo biciklista koji su željeli ući u bijeg dana kako to obično biva u etapama koje padaju na 14. srpnja, Francuski nacionalni praznik, u kojem je uvijek posebno pobijediti zbog ogromne količine javnosti koja se susreće na cesti, što je posebno izraženo u slučaju Francuskih biciklista.

Tour de France 13

Konačno, nakon sat vremena utrke u kojoj su prijeđena 52 kilometra, napokon se uspio konsolidirati bijeg od 20 vozača, opet kvalitetan, ali ne tako izvrstan kao jučer. Najistaknutiji vozači među tih 20 bili su Michal Kwiatkowski, Alberto Bettiol, Kasper Asgreen, Matej Mohorić i Pierre Latour.

Bilo je teško za bijeg otvoriti prazninu, s timom UAE Emirates koji je brzo vodio etapu, pokušavajući stvoriti maksimalnu istrošenost uoči posljednjeg uspona. Međutim, nepostojanje dodavanja i kratka duljina rute značilo je da se, unatoč tome što nije postigao veliki zaostatak, bijeg održao, stigavši do podnožja Grand Colobiera s dovoljno razlike da krene ka pobjedi, uvijek ovisno o tome hoće li odlučio ranije ili kasnije započeti neprijateljstva među timovima.

Tour de France 13 Kwiatkowski

Prvi je u bijeg krenuo Francuz Quentin Pacher, iako ga je nekoliko kilometara ispred uhvatio Michal Kwiatkowski. Francuz je jedva držao korak s vozačem INEOS Grenadiersa ispred sa solidnim tempom koji je ukazivao na pobjedu dok je do kraja ostalo još 11 kilometara. Zapravo, postupno je povećavao svoj zaostatak u odnosu na ostale pustolove tog dana.

Iza nije bilo pomaka, s timom UAE Emirates koji se činio spreman pripremiti napad Tadeja Pogačara, ali nije stigao do kraja, produžujući posao svojim vozačima. Sjajan tempo Marca Solera, Majka ga je oslobodio dajući još jedan bod, ali bez izazivanja pustoši u drugim prilikama. Čak smo vidjeli i čudan potez, kada je došao red na Adama Yatesa kao posljednjeg čovjeka koji je, umjesto da vuče, pokrenuo promjenu ritma koju je zatvorio Sepp Kuss s Pogačarom za volanom i Vingegaardom iza njega.

Tour de France 13 Kwiatkowski
Tour de France 13 Kwiatkowski

Postupno bi ostali došli na red i, kontroverzna tema, Pidcock se pojavio na Vingegaardovom kotaču, dok je Carlos Rodriguez bio malo odsječen u društvu Pella Bilbaa. Smirenost se vratila u vodeću grupu kada je, baš kao što je Michal Kwiatkowski prošao kroz cilj kao pobjednik, u još jednoj od onih biranih pobjeda koje nam s vremena na vrijeme nastavlja poklanjati i koje nas podsjećaju na svu klasu ovog bivšeg svjetskog prvaka, Tadeja Pogačara napadnut.

Ostalo je još samo 400 m, ali napad je bio izuzetno silovit i, kao što smo vidjeli prije nekoliko dana u Puy de Domeu, iako je Vingegaard odgovorio u prvom trenutku, guma se nastavila rastezati sve dok nije pukla. No, silovita promjena ritma bila je tolika da se i sam Pogačar gušio pa je u posljednjim metrima jedva održavao zaostatak, ostvarivši mizernu zaradu od 4 sekunde kojoj je dodao još 4 sekunde bonusa za treće mjesto u etapi.

Najgore je prošao Carlos Rodriguez koji je izgubio 30 sekundi, dok je nekoliko metara iza Vingegaarda ušao Thomas Pidcock, što se, kako kažemo, kosi s hijerarhijom koju postavlja generalni plasman i sigurno će biti tema razgovora i polemike na društvenim mrežama.

Nakon ovog prvog kontakta, Tour de France nastavlja se kroz masiv Jura sa sutrašnjom etapom koja ne može biti klasičnija u Tour de Franceu, s usponom na mitsku i tvrdu ravninu Joux, s njenim kasnijim spuštanjem, odlučujućim poput uspon jer je bio izuzetno tehnički i brz. Nakon ove etape slijedi još jedna teška etapa s ne manje od 5 prolaza koji, iako nisu veliki udari, tvore neprobavljivu lančanu etapu koja završava u Saint Gervais Mont Blancu i koja može biti prva meč lopta na Tour de Franceu nakon akumuliranog trošenja današnjih i sutrašnjih etapa.

Rezultati na 13.etapi Tour de France:

 1. Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) 3h17’33’’
 2. Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) +47’’
 3. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +50’’
 4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +54’’
 5. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +01’03’’
 6. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +01’05’’
 7. James Shaw (EF Education-EasyPost) +01’05’’
 8. Harold Tejada (Astana) +01’05’’
 9. Simon Yates (Jayco AlUla) +01’14’’
 10. Adam Yates (UAE Team Emirates) +01’18’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 53h48’50’’
 2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +09’’
 3. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +02’51’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +04’48’’
 5. Adam Yates (UAE Team Emirates) +05’03’’
 6. Simon Yates (Jayco AlUla) +05’04’’
 7. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +05’25’’
 8. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +05’35’’
 9. David Gaudu (Groupama-FDJ) +06’52’’
 10. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +07’11’’

KOMPLETNI REZULTATI 13.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More