Sindikat biciklista poziva građane na masovnu vožnju biciklima kao zdravu alternativu motornom prometu

“Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici”, upozoravaju u Sindikatu biciklista i dodaju:

“Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine.”

U nedjelju 14. svibnja 2023. vozit će se još jedna kritična masa – biciklistička povorka s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva i ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu.

Dodatno, iz udruge skreću pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa i uvažavanja svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji su najranjivija skupina, te pozivaju građane:

“Iskoristite nedjeljno popodne za rekreaciju i bicikliranje konačno obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koje bi, prema najavama, uskoro trebalo postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom. Nakon toga pridružite nam se na kritičnoj masi ulicama koje dijelimo s motornim prometom!”

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije. Okupljanje je od 15:45 kod ulaza u RSC Jarun u Ulici Hrvatskog sokola i kreće se u 16h rutom: Ulica Hrvatskog sokola – Horvaćanska cesta – Ulica Srednjaci – Zagrebačka avenija – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) – Slavonska avenija – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) – Ulica grada Vukovara – Miramarska cesta – Čazmanska ulica – Paromlinska cesta (Klub Route 66).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More