Specialized noviteti za 2017.

Kao što smo ranije pisali Specialized je protekli vikend održao svoj Dealer Event, na kojem su prisustovali i naši dečki.

U prošlom članku smo Vam opisali prostorije Specialized centra za Europu, kao i njihov način rada. Danas nastavljamo sa prezentiranjem noviteta koje nam je Specialized ekipa pripremila.

Naravno, najprije ćemo početi sa predstavljanjem bicikla.   

Ukratko, Venge sada dolazi sa opcijom disk kočnica, Europa je napokon dobila Sprint verziju Alleza i naravno za sve one koji traže predah tu je Sequoia. Specialized je u 2017 godini odlučio reći zbogom Stumpjumper hadrtail opciji, a poželio dobrodošlicu Epic hardtail biciklu. Naravno, u skladu sa tim Epic za žene je zamjenio ženski hardtail Fate. Stumpjumper FSR je doživio neka proširenja po pitanju okvira i kotača, a naravno, većina bicikla “nižeg ranga” je doživjela neka poboljšanja po pitanju zupčanika, grupacija i kotača. Po pitanju ženskog biciklizma dečki u Specialized su bili jako aktivni posljednjih nekoliko godina. Dokaz tome je svakako i Camber u ženskoj verziji. Noviteti su zahvatili i svijet elektro bicikla. Obitelj Levo se upravo proširila, a novost je ženska verzija Levo FSR Comp 6Fattie, kao i Levo FSR Comp ST 29. Naravno, ne zaboravimo još jednu novost u svijetu pedaleca, dolazi nam Specialized Turbo Vado, koji je zapravo rođak od Specialized Turbo modela. Jako puno toga imamo za predstaviti, stoga krenimo redom.

Specialized Venge Pro Disc ViAS Ultegra Di2              

Moramo priznati da smo se kod ovog bicikla jako prevarili. Disk kočnice na Venge ViAS su nam jednostavno bile “too much”. Specialized je najprije planirao ViAS raditi samo sa disk kočnicama, no zbog UCI-a regulacija su jedno vrijeme to blokirali. Očito je da Specialized smatra kako je pravi trenutak za ViAS sa disk kočnicama stigao i bicikl je bio tu pred nama na testiranju. Pitate se što se dogodilo, zašto smo se prevarili kod ovog bicikla?

 
 

Da krenemo, na prvi pogled ViAS sa disk kočnicama nije bio toliko Aero, što bi rekli u Specializedu, kao što je to slučaj sa njegovim bratom koji se zaustavlja pomoću (od vjetra sakrivenih) obodnih kočnica. No, bicikl je bio tu pred nama u Nizozemskoj i nama su oči jednostavno zaiskrile. Vidjeli smo ViAS i ništa više nismo gledali, morali smo ga probati. I jesmo! Bicikl je bio jako krut i išao nevjerovatno glatko, gotovo da nas nije ni umarao, nismo upotrijebili zadnji atom snage, a jurili smo. I jurili smo preko 50km, a na licu nije bilo onog umora, zapravo tu je bio osmjeh zadovoljstva. Zvuk aero točkova pod nama jednostavno je mamio da jače nagazimo pedalu i ubrzamo još jače. Moram napomenuti kako je Nizozemska ravna i nije bilo neke potrebe da pritiskam kočnice i probam kako bicikl zaustavlja. No, nakon nekih 45min vožnje i jurenja Nizozemskim stazama, vratio sam se u Specialized centar i zaustavio da malo bolje pregledam bicikl prije nego ga vratim. I onda iznenađenje: “J… te pa bicikl ima disk kočnice”!


Prema Specializedu, većina vozača se žalila na nedostatak fleksibilnosti na vožnji u tako agresivnom položaju, stoga su dizajnirali Aerofly upravljač sa pozitivnim uvećanjom što implicira najučinkovitiju poziciju.

Prije nešto više od godine dana, na velika vrata predstavljen je Venge Vias model, kao bicikl koji donosi uštedu od 2:00min vremena na 40km (sa kacigom, kotačima, cipelama i odijelom ušteda vremena se penje na navjerovatnih 5:00min), ali očito da to nije bilo sve što je Specialized imao na umu sa ViASom. Bicikl je u vrijeme prezentacije imao niz mogućnosti, a upravo su integrirane kočnice ukrale pozornost na prezentaciji. Venge ViAS Disk po našim prvim utiscima nije digao previše prašine, kao što je to bilo prilikom prezentacije njegovog brata sa obodnim kočnicama. Ono što je nama je prvo palo na um jeste pitanje aerodinamičnosti. Disk kočnice nisu aerodinamične, kao što su obodne integrirane kočnice. No, prema Specializedu koji se poziva na podatke dobivene iz vjetro tunela, gubitak je manji od jednog wata, odnosno 2-4 sekunde vremena na 40km, što je možemo reći zanemarivo. Bicikl ima potpuno novu prednju vilicu, a bila su potrebna proširenja na stražnjem kraju zbog disk kočnica. S-Works Disc sa SRAM Red eTapgrupacijom košta 9.999€, dok u Pro verziji se cijena spušta do 7.499€. Najjeftiniji venge sa disk kočnicama je Expert Disc Vias i njegova cijena iznosi 4.999€.

Specialized S-Works Tarmac Red eTap                    

 

Kako radimo članak u kojem ćemo Vam predstaviti novitete iz cestovne Specialized ergele, red je svakako da spomenemo i S-Works Tarmac Red eTap. No, bicikl je već dobio redove u našem magazinu, stoga ćemo Vam samo staviti LINK na kojem možete doznati naše prve utiske.

Specialized Allez DSW SL Sprint Comp

Još jedan novitet u Europi sa kojim je Specialized definitivno demonstrirao sve sposobnosti aluminija. Specialized je svoj model Allez Sprint koji je do sada bio dostupan samo u Americi odlučio plasirati i na Europsko tržište, što će vjerujemo obradovati mnoge. Prvi utisci sa vožnje su fantastični i vjerujemo da je ovo najnapredniji aluminijski bicikl koji ćemo vidjeti na cestama u ovoj godini. Osjetno je da je bicikl razvijen sa umom na kriterijske utrke, da bude brz i prezican u zavojima. Model koji za relativno male novce daje krutost i brzinu Venge modela. U osnovi, Allez Sprint i jeste mješanac Tarmac i Venge modela.

 

Specialized je već ranije najavio, a na prezentaciji smo se i uvjerili u to, kako će samo najjači model Allez DSW SL Sprint Comp rabiti D'Aluisio Smmartweld tehnologiju, dok će se niži modeli raditi sa tzv.smoothweld tehnologijom. Očito je sa je prošlogodišnji model Allez Comp zamjenio Allez DSW SL Sprint Comp (1599€), koji je trenutno najjači Allez model za europsko tržište, a od modela nižeg cjenovnog ranga na raspolaganju ćemo imati Allez E5 Elite (999€)Allez E5 Sport (849€), Allez E5 (699€)  i Allez JR650C (799€)modele. Amerika u svojoj ponudi ima jači model Allez DSW SL Sprint Expert, kao i nižu ponudu Allez DSW SL Sprint Elite. Osim navedenih modela, za europsko tržište dostupan je i Allez E5 Elite Sagan WC Replica model koji dolazi sa cijenom od 999€.

Specialized Sequoia Expert 

Da li je to brdski bicikl? Ili je natjecateljski stroj? Bicikl koji je svojim predstavljanjem zadobio najviše pozornosti i popularnosti kao nijedan njegov prethodnik. Predstavljamo Specialized Sequoia. Nova avanturistička i endurance mašina dolazi s vrlo robusnim čeličnim okvirom i mnogo pametnih opcija u obliku posebno dizajniranih torba za prevoz prtljage. Okvir od čelika je odličan izbor za tvrde pustolovine sa svojom Endurance geometrijom, gumama dizajniranim za šljunčane i asvaltne podloge, platnenim sjedalom i upravljačem omotanim trakom. Jedinstvenost Sequoia je rasplamsana natjecateljskim upravljačem. Odlična povoznost i zgodna integracija blatobrana. Mi smo se zaljubili. Bicikl je dostupan od jeseni 2016. po cijeni od 3499€. Od modela nižeg cjenovnog ranga za europsko tržište dostupni su modeli Sequoia Elite sa cijenom 1899€ i Sequoia po cijeni od 1199€.


Model Specialized Sequoia ćemo detaljnije opisati u narednim člancima.

Specialized S-Works Crux  

Crux je Specialized krosser koji se nije uvelike promjenio u 2017. godini. Karbonski modeli u 2016 godini dobivaju 142mm "thru axel" osovinu kotača, a izbačen je standardni "quick release " sustav. Također, nalazimo bolje kočione sustave na svim karbonskim modelima, kao i jače ubrzanje u odnosu na aluminijske modele kako kažu u Specializedu, sve to uz neka manja poboljšanja na okviru i vilici. Općenito, "thru axel" sustav je dobra stvar, nudeći kruću vezu između okvira i upravljača, kao i sigurniji sustav montaže kada se koristi na disk kočnicama. Ono što možda neke vozače može odbiti jeste da ste sa ovim načinom montaže kotača vezani za Specialized opciju Roval kotača, s obzirom na trenutni nedostatak konkretne zamjene na tržištu. Najjači Specialized S-Works Crux model dostupan je po cijeni od 6999€, ostatak karbonskih verzija su Crux Expert sa cijenom 3799€, Crux Elite X1 sa cijenom 2999€, dok aluminijske modele Crux Sport E5 možemo dobiti već za 1999€ i Crux E5 po cijeni 1399€.

Specialized Alibi                                 

Potpuno novi model Specialized Alibi će biti izbor bicikla za one koji jednostavno žele bicikl koji funkcionira i ne staje. A sa novim Nimbus gumama koje ne zahtjevaju zrak, upravo to dobivate i potpuno ste bezbrižni od puknuća gume. Da, dobro ste čuli, bicikl ne zahtjeva zrak u gumama! Gume su napunjene pjenom (nismo uspjeli otkriti koja vrsta pjene), no jednako je udoban kao i opcija za zrakom punjenim gumama. Sa svojim laganim aluminijskim okvirom i pojednostavljenim izborom komponenti ovaj bicikl vas nikad neće iznevjeriti i vaše troškove servisa će držati na minimumu. Moramo se našaliti, ovo je nešto poput dobro poznatog modela Mercedes 123.

Najjači model Alibi Sport Equipped i Alibi Sport Equipped Step Through (sa položenom gornjom cijevi okvira) dostupni su po cijeni od 549€, te modeli Alibi Sport i Alibi Sport Step Through (sa položenom gornjom cijevi okvira) koji dijele cijenu od 499€.

Specialized SW 6 cestovne cipele

Nove Specialized SW 6 cestovne cipele su kombinacija brzine, udobnosti i preformansa, cipele vrhunskih specifikacija koje su dizajnirane da osiguraju ono najbolje iz pedaliranja. Dolaze sa dvije Boa kopče, PadLock sustavom pete, a izrađene su od laganog i izdržljivog materijala. Ove biciklističke cipele iz snova od sada dolaze žutoj i rozoj boji ograničenog izdanja.

 
 
 

Specialized S-Works Prevail II 

Najlakša Specialized S-Works Prevail kaciga je upravo izašla u svoj drugom izdanju, kao još lakša, uža i prozračnija od prethodnog modela, a moramo priznati da i izgleda elegantnije. Kacigu su na ovogodišnjem izdanju Tour de France utrke nosila tri tima i impresije su veličanstvene. No, od ove godine novitet je da osim Prevail II modela za muškarce, Specialized je predstavio Prevail II kacigu za dame. Dolazi u jarko-rozoj ili crno-ljubičastoj boji. Specialized S-Works Prevail kacigu možemo dobiti po cijeni od 239,90€, no ako vam je to previše izdvojiti za kacigu, uvijek dostojnu zamjenu možete pronaći u Propero kacigi, koja uveliko podsjeća na Prevail, gotovo jednako dobro štiti glavu, a dobijete je po cijeni od 99,90€, što je ušteda od 140€.

 

Specialized S-Works Prevail ćemo detaljnije opisati u našim narednim člancima.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More