I Donji Vakuf dobio biciklistički klub

Duži niz godina grupa entuzijasta u Donjem Vakufu bicikl i biciklizam ne doživljava samo kao prevozno sredstvo ili kao ono uobičajeno „idemo se malo provozati“.

Riječ je o biciklistima koji su svoj hobi pretvorili u mnogo više, u aktivnost koja umnogome nadilazi razinu rekreacije. Od nekoliko pojedincaca na „onim boljim“ biciklima, u pravoj opremi, vremenom se stvorila ozbiljna skupina.

Već 10 godina biciklisti iz Donjeg Vakufa tradicionalno sudjeluju na biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica, koji se organizira u sklopu obilježavanja genocida u Srebrenici.

 Također, biciklisti iz Donjeg Vakufa su sudjelovali, kao predstavnici Bosne i Hercegovine, na jednoj od najvećih biciklijada u Europi, Nordsjoritet u Norveškoj 2013. godine. Pored ovih aktivnosti, biciklistički entuzijasti organizirali su i nekoliko revijalnih biciklističkih vožnji za najmlađe Donjovakufljane, promovirajući na taj način prednosti bavljenja sportom i zdrav život. 

Budući da se broj zainteresiranih za ozbiljno bavljenje biciklizmom povećao, pojavila se i potreba za formiranjem biciklističkog kluba. Taj posao je u posljednjih nekoliko dana uspješno okončan. Za predsjednika Skupštine kluba izabran je prvi donjovakufski biciklista, Samir Zahirović Pajo, dok je za predsjednika Upravnog odbora imenovan Admir Vrebac Beba.

 Dugo se raspravljalo o mogućem imennu novoformiranog kluba. Onda je, u samom procesu registracije, sve bicikliste i Donji Vakuf potresla iznenadna, prerana smrt sugrađanina, jednog od pionira modernog biciklizma u Donjem Vakufu, Sabahudina Duzića Sabe. Ime se tada nekako samo nametnulo. Kako su Sabu biciklisti odmilja zvali Tetak i da ga je pod tim nadimkom dobro upoznalo i nekoliko stotina sudionika vožnji srebreničkog maratona, odlučeno je da klub službeno nosi naziv Biciklistički klub „Sabahudin Duzić Tetak“.

Svi koji žele da im se pridruže mogu se javiti u inbox facebook stranice kluba ili na telefon broj 061 598 684 – Admir Vrebac Beba. 

Članstvo u klubu je dobrovoljno, a mjesečna članarina iznosi 2 KM.

U budućnosti, pored redovnih dosadašnjih aktivnosti, biciklisti iz Donjeg Vakufa planiraju organizirati bicilističke aktivnosti za mlade svih uzrasta, te organizaciju prve donjovakufske velike biciklijade.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More