Specialized Tarmac S-Works eTap 2017.

Specialized-ova visoko cijenjena natjecateljska mašina "rider-first engineered Tarmac" je osvježen i redizajniran za 2017 godinu.

Već na njegovoj Pro verziji, kao i na S-Works modelu možemo pronaći okvir izgrađen od Specializedovog najkvalitetnijeg 11r karbona, a vidljivo je da je novi okvir više specifičan za eletronske pogonske sisteme, i što je još impresivnije, ovaj nevjerovatni stroj sada je dostupan sa elegantnom i visokih preformansi SRAM eTap grupacijom.  S-Works Tarmac 2017 sa SRAM eTap grupacijom je došao na svjetlo dana upravo zbog velike potražnje. 

 

S-Works je ime koje je Specialized rezervirao za svoje najbolje proizvode. Bicikli, oprema i komponente su dizajnirane da isporučuju vrhunske preformanse bez kompromisa. Novi  S-Works Tarmac sa eTap donosi upravo to.

S-Works Tarmac okvir je izgrađen korištenjem Specialized-ovih vrhunskih FACT 11r karbonskih vlakana, tako da je sam okvir izuzetno lagan i brz. Svaka veličina okvira S-Works Tarmac je projektirana specifično kako bi isporučila jednako visoku razinu penjačke sposobnosti, kao i uvjerenosti u spustevima, upravo ono što biste i očekivali od Tarmaca.

  

Glavna atrakcija koju je ovo biciklo u 2017. donijelo jeste SRAM eTap grupacija,koja ne samo da je precizna i brza, već i izgleda doista nevjerovatno. Ima jednostavan, minimalan i elegantan izgled, koji prenosi na biciklo, zbog nedostatka kablova. Budući da je Tarmac nadograđen sa bežičnim sustavom, na okviru bicikla (što je idealno) nije bilo potrebe za rupama, kako bi proveli kablove za unutarnje vođenje, koje nalazimo kod konvencionalnih mehaničkih grupacija. Specialized je bio izuzetno hrabar kod odricanja od takve armature na S-Works eTap i to je nešto što do sada nismo vidjeli kod nekih velikih Specializedovih rivala.

Sa obzirom na cijenu od 8.300€, Specialized nije štedio na izgradnji ovog bicikla. Počevši od karbonskih CLX 40, 40mm dubokih kotača, koji se okreću na DT Swiss 240 keramičkim ležajevima i kotrljaju na 24mm širokim Turbo cotton gumama, sve do potpune Red eTap grupacije, Rad eTap kočnica, SL karbonskog upravljača, S-Works lulice, karbonskog nosača sjedala, te S-Works Toupe sjedala sa karbonskim railovima koje ovaj bicikl čine vrhunskim.

Pored standardnog S-Works eTap Tarmaca, postoji i verzija sa hidrauličkim kočnicama. Kao i kod modela sa standardnim V-Brake kočnicama, tako su i ovdje nebitni kablovi uklonjeni, kako bi jedan od najčišćih dissk bicikla koje smo vidjeli. Dijele gotovo sve iste karakteristike, osim što se hidraulička verzija povozi na navim CLX 32 kotačima, za koje vjerujemo ne moramo spominjati da su projektirani u zračnom tunelu. Cijena ovog modela se kreće oko 8.900€.

 

Sljedeći model koji je vrijedan predstavljanja je Tarmac SL4 bicikl opremljen sa 10r karbonskim okvirom koji je također doživio redizajn u 2017 godini. Tu nalazimo širi raspon modela sa diskovima, počevši od Pro UDi2 sa cijenom od 5.900€, koji dolazi opremljen sa Ultegra Di2 grupacijom, CL40 karbonskim disk kotačima i istim specifičnim elektornskim kabeliranjem koje možemo pronaći na 11r S-Works okvirima.

 

Expert Disc sa cijenom od 3.500€ dolazi sa standardnom Ultegra grupacijom, BR-785 kočnicama i DT Swiss R460 disk kotačima. Sljedeći model koji dolazi sa disk kočnicama jeste Tarmac Comp Disc, koji sa cijenom od 3.300€ nudi Ultegra grupaciju i BR-785 hidraulične kočnice, koje nalazimo kao i kod Expert modela, ali se na ovom modelu prelazi Axis Elite Disk kotače.

 

Na standardnoj strani Tarmaca sa V-Brake kočnicama, raspon počinje sa 1.700€ gdje dobivamo SL4 sport 9r karbonski okvir – sa predivnom color šemom – a pokreće se pomoću Shimano Tiagra grupacije i povozi na Axis Elite kotačima. SL4 Elite sa Ultegra grupacijom, Praxis Zayante pogonom i istim Axis Elite kotačima, a dobivamo ga po cijeni od 2.400€. Tarmac Comp iskoračuje sa cijenom od 2.900€, a nudi kompletnu Ultegra grupaciju i DT Swiss R460 kotače. Na vrhu ove ponude je Expert eTap. On je nadograđen sa 10r karbonskim okvirom (koji nalazimo kod prošlogodišnjeg S-Works modela), potpuna eTap grupacija i DT R460 Pro kotačima. Iako nije baš jeftin, to je jedan od najjeftinijih eTap opremljenih bicikla koje smo našli na tržištu.

 

Ah da, naravo bicikl smo testirali i provozali po Nizozemskim ulicama, no utiske sa vožnje možete pročitati u narednom članku.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More