Specialized MTB noviteti za 2017.

Prošlo je nekoliko dana od kako smo pisali o Dealer eventu koji je Specialized održao u svom domu u mjestu ‘s-Heerenberg.

Tada smo vas uveli u svijet Specializeda i njihovo radno okruženje, te ukratko opisali sve novitete koji vas očekuju, da bismo Vam nakon toga detaljnije predstavili novitete iz njihove cestovne ergele. Danas vam donosimo nastavak članka u kojem opisivamo novi svijet Specialized brdskog biciklizma, odnosno sve ono što je Specialized pripremio za Vas na svojim MTB modelima.

Epic HT i Epic WMN HT                                  

Specialized je odlučio da kaže "Zbogom" Stumpjumper hardtail verziji, što jeste iznenađenje, ali vjerujemo da neće izazvati velika negodovanja vozača jer ovaj bicikl je zvijer u punom smislu riječi. Moramo priznati da je imati Stumpjumper hardtaila (Race mašinu) i FSR verziju sa duplom suspenzijom (Trail bicikl koji sve više zalazi u Enduro) bilo je zapravo zbunjujuće. Od sada, ime Stumpjumper će biti rezervirano samo za trail bicikle, dok će se XC pripasti imenu Epic (Epic FSR i HT). Sa 890 grama, Epic HT ima najlakši okvir koji je Specialized ikada napravio, a to uključuje i cestovne bicikle. Kada ga usporedimo sa prethodnom S-Works verzijom Epic HT je malo uglađeniji za pouzdaniju upravljivost, a također dobiva i proširenje na stražnjem kraju sa 148mm nabom koja daje više prostora lancu i veću širinu.

Kao što smo rekli, Epic hardtail (HT) je zamjenio Stumpjumper HT verziju, a u skladu sa tim ženski Fate je zamjenjen potpuno novim ženskim Epicom okvirom. Osim što je ovaj okvir ozbiljno lakši od prethodnika (sa težinom manjom od 900 grama, to je najlakši okvir koji je Specialized napravio), on također, kao i Tarmac posjeduje Rider First Engineered tehnoligiju. To se svodi na to da svaka veličina okvira ima jednake karkteristike upravljivosti, te posjeduje jednaku krutost i uglađenost karbonskog 11M okvira. Ono što nas je posebno impresiralo jeste S-Works World Cup bicikl koji je olakšan za čak 650 grama od svog Stumpjumper prethodnika. Epic HT liniju ćemo imati na ponudi sa nižom cijenom zbog toga što se Crave povlači i nećemo više biti u mogućnosti da ga vidimo na izlozima trgovina. Aluminijski Epic HT dolazi kao osnovni model sa najnižom cijenom u ponudi i zamjena je prethodnom Stumpjumper HT sa aluminijskim okvirom. Ostatak praznine koju je neka popunjavao Crave će popuniti modeli Rockhoppera koji su drastično podebljani sa opremom. U muškoj verziji Epic HT modela na raspolaganju imamo 7 različitih modela, dok će dame moći birati između 3 modela Epic HT u ženskoj verziji. Najskuplji model S-Works Epic HT Carbon DI2 dolazi sa cijenom od 8.999€, dok osnovni model u aluminijskoj verziji Epic HT Base 29 možemo dobiti već za 1.599€. Raspon ženskih modela kreće se od 2.499€ za najjeftiniji model Epic HT WMN Comp Carbon, pa sve do najskupljeg modela S-Works Epic HT WMN Carbon Worldcup sa cijenom od 7.499€.

Epic FSR i ženska verzija Era FSR                    

Ne doživljavaju veće promjene na svom konceptu ili okviru. Model Epic FRS Pro dobiva karbonsku stražnju vilicu, što smo ranije mogli vidjeti samo na S-Works modelima. Novost je da S-Works World Cup razina dolazi sada olakšana za 200 grama sa novom Rock Shox Sid Brain vilicom i Sram Level Ultimate kočnicama. Na HT-u i Epic FSR u istoj razini ostaje na izbor Shimano XTR DI2 grupacijom koja zaokružuje World Cup komplet (koji ima strmiji i kraći ovjes), a kako smo i očekivali, ostaje nam mogućnost nadogradnje na SRAM Eagle 1*12. Sam okvir se isporučuje bez vilice i vaš je za 3.699€, naravno u S-Works verziji. Raspon cijena kreće se od 2.799€ za Epic FSR Comp, pa sve do 9.999€ za najjači Specialized model S-Works Epic FSR Carbon DI2.

Stumpjumper FSR                                         

Stumpjumperi dolaze u tri verzije (kao 29-eri, 650B i 6Fattie). 29-eri i 6Fattie (27.5"x3.00" ili 650B plus kotači) koriste zapravo isti okvir, te su stoga i zamjenjivi, što nalazimo odličnim. Rezultat toga je proširenje 29-er okvira (naprijed 150mm i 148mm straga), tako da ostaje dosta prostora za 650B kotače sa širokim gumama. ova verzija okvira je odlična kada želite juriti stazom na 29inčnim kotačima ili kad želite preći na grublje terene, te preći na verziju "plus". Također, tu je i zasebna 650B (27.5") verzija je tu za one koji žele voziti na manjim kotačima, a opet ne žele preći na najmanji 26-incni kotač. Na svim modelima standardno dolazi Command Post, dok je Pro verzija nadograđena sa karbonskom stražnjom vilicom. Inače, full karbonski okvir smo do sada mogli dobiti samo na najjačoj S-Works modelu iz Specialized ponude. Ovogodišnji modeli odišu SRAM komponentama, tako da imamo više SRAM 1x pogonskih sustava, kao i SRAM kočionih sustava. Za 2017. godinu Specialized je pripremio 12 Stumpjumper FSR modela, tako da će svatko vjerujemo naći za sebe ono što mu odgovara.  One "dubljih džepova" će obradovati vijest da najskuplja S-Works verzija dolazii sa Ohlins STX stražnjom suspenzijom i Ohlins RXF36 prednjom vilicom od 150 mm.

Raspon cijena se kreće od 2.799€ za osnovni Stumpjumper FSR Comp 6Fattie model, pa sve do najskupljeg modela iz Specialized ergele S-Works Stumpjumper FSR koji je vaš za 8.699€.

Camber i Camber Women                                       

Nema većih promjena. Provjeren trail bicikl koji nas je oduševio još prije dvije godine u Seefeldu sada postaje još agresivniji i više orijentiran All Mountain kategoriji bicikla. Kako Stumpjumper sve više zadire granice Enduro discipline, tako Specialized vidi Camber uprao kao All Mountain bicikl. Odbačena je RockShox RS1 vilica, a bicikl sada upija neravnine sa RockShox i Fox vilicama, na najjačem modelu dolazi Fox 34 Factory vilica. Bicikl također ne dolazi sa Brain tehnologijom, i povozi se samo na 29-inčnim kotačima, dok 650B kotače nalazimo samo na ženskim modelima. Baš kao kod Epica i SJ, Camber u Pro verziji dolazi sa karbonskim okvirom koji smo mogli ranije vidjeti samo na najjačem S-Works modelu. Na svim modelima, izuzev Camber FSR Comp 29 i Camber FSR 29 koji su najjeftiniji modeli, nalazimo Comand Post nosač sjedala. Aluminijski modeli za dame su ove godine lakši za 200grama, dok su karbonski modeli već prošle godine dobili poboljšanja po uzoru na muške modele. Raspon cijena se kreće od 1.799€ za najosnovniji Camber FRS 29 model, pa sve do 7.999€ za najjači S-Works Camber FRS Carbon 29model. Dame će moći birati između tri modela, Camber WMN Base kojeg dobivaju za 1.799€, Camber WMN Comp po cijeni 2.399€, te Camber WMN Comp Carbon po cijeni 3.699€.

Enduro                                                                

Enduro je bicikl koji je od svoje velike introdukcije u 2013 godini, pa do danas doživljavao velike transformacije. Specialized ga je najprije predstavio kao bicikl koji je plutao na 155mm suspenzijama u kombinaciji sa 29inčnim kotačima, a nakon toga je svaki put iznova bilo vrijeme za novi korak i unapređenje. Rezultat toga je prava zvijer od bicikla koja je sposobna za oblike ekstremnog biciklizma, a u drugu ruku također posjeduje manere koji mu omogućavaju i XC vožnje. Novi Enduro će biti ponuđen u namjenskim okvirima za dvije (tri) veličine kotača, odnosno 650B i 29inčnoj verziji. Bitno je napomenuti da 29inčna verzija posjeduje dvostruku mogućnost, tj. kompaktibilna je sa 650B/6Fattie kotačima. Bicikl je također dobio više putovanja na suspenzijama, tako da 650B ide do 170mm, dok 29inčna verzija upija neravnine sa 165mm hoda. Enduro u ponudi za iduću godinu dolazi u 7 modela, a raspon cijena se kreće od 3.299€ za Enduro Comp, pa sve do 8.699€ za najjači S-Works Carbon 29/6Fattie model.

Specialized Enduro biciklu ćemo svakako posvetiti stranice i opisati ga pobliže u narednim danima.

Fatboy, Fuse, Demo, Rhyme, Hellga i Ruze

Navedeni modeli bicikla nisu doživjeli značajnije promjene, većina stvari ostaje ista kao i na modelima za 2016. godinu, osim možda ponekih promjena u bojama.

Rockhopper, Pitch,  Ruze i Jynx                

Modeli su nadograđeni sa boljim komponentama koje dobijete po povoljnijim cijenama, a nadogradnja se posebno primjeti na zupčanicima, nabama/kotačima.


EBicikli                                                                      

Levo E-bicikli (muški, ženski, hardtail i full suspenzija (FSR))

Linija je proširena sa ddva povoljnija modela u 29inčnoj verziji. Žene sada voze na FSR.

Turbo S                                                                      

Jedan i jedini, ostaje nepromjenjen. Maksimalna brzina do 45km/h.
Cijena 4.499€.

Turbo Vado                                                              

                                                                 

Potpuno nova obitelj u svijetu Specialized E-bicikla. Izrađen na temelju Levo tehnologije (tihi Brose motor smješten u središnjem djelu) opremljen sa svjetlima, blatobranima i prtljažnikom. To je zapravo nadograđena varijanta Turbo S modela, ali sa motorom smještenim u središnjem djelu. Dolazi sa dvije verzije motora jednim od 250W i brzinom 25 km/h, te motorom od 350W i maksimalnom brzinom od 45 km/h. Raspon cijena se kreće od 2.999€ za model Vado ST, pa sve do modela Vado Expert i cijenom od 3.999€. Na ponudi imamo 6 Vado modela za 2017.godinu.

P.S. Gotovo sve navedene modele ćemo detaljnije opisati u narednim člancima, stoga…Pratite nas! smiley

And now let's go for a ride! wink                   

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More