Specialized proširuje Rockhopper liniju za 2021. godinu

U posljednje vrijeme Specialized je izuzetno aktivan sa predstavljanjem novih modela, tako su nedugo nakon što su obradovali sve ljubitelje gravela i predstavili novi Diverge bicikl jučer predstavili i novi fitness bicikl Turbo Vado SL.

No to nije sve, uporedo sa Turbo Vado SL najavili su proširenje svoje MTB hardtail linije, gdje su predstavili nove Rockhoper modele, koji će očigledno zamjeniti Pitch model, te time i tiho najavili povlačanje Pitcha iz proizvodnje.
 


Specialized je za svoju ulaznu MTB hardtail liniju potpuno redizajnirao i predstavio novu obitelj Rockhopper za 2021. godinu. Ono što su načinili jeste da su uzeli njihov poznati cross-country aluminijski okvir i dali mu nekoliko podešavanja kako bi bio spreman za vožnju u stvarnom svijetu.

Novi bicikli na početnoj razini rijetko dobivaju puno pažnje, gdje svakodnevno pratimo kako u medijima dominiraju bicikli najviše razine, koji su izgrađeni od karbona ili su to novi bicikli pogonjeni strujom i baterijom (uzmimo, primjerice, njihov novi Diverge i Vado SL).

Međutim, u Specializedu su izrazito uzbuđeni zbog svog najnovijeg Rockhoppera, bicikla za koji kažu da je dizajniran iznova, s "biranim performansama" i pažnjom na budžet.
 


"Za 2021. na ploču za crtanje vratili smo našeg Rockhoppera koji je tu sa nama već od samog početka osnivanja kompanije. Prepoznajući oštru konkurenciju u njegovoj kategoriji, vratili smo se s nokautom, ne prepuštajući ništa slučaju, kako bismo isporučili potpuno novi Rockhopper koji donosi neke doista impresivne osobine i kako bi u konačnici osigurali vozačima najbolje performanse i vrijednost na svakoj razini", poručuju iz Specializeda.

Generalno, Specialized je ovdje uzeo Pitch i Rockhopper modele, te ih spojio u jednu liniju proizvoda za 2021 godinu. Time je proširio Rockhopper liniju koja će sada dolaziti u pet modela s veličinama kotača od 26-inča, 27.5 inča i 29-inča, te mnoštvom opcija prijenosa i značajki dizajniranih kako bi bicikl bio što svestraniji. Ovim potezom Specialized je ujedno i najavio povlačenje Pitcha iz proizvodne linije.
 


Specialized je osigurao da na tržištu postoji Rockhopper za svakog vozača je očito važno za njih. U rasponu od devet veličina od XXS do XXL i preko tri veličine kotača, nudi se veliki raspon veličina bicikla, s cijevima sjedala od 310mm do 560mm, a doseg na biciklu se kreće od 375mm do 485mm.

Bicikli različitih veličina također dobivaju vilice specifične veličini bicikla, tako imamo opciju sa duljim ili kraćim hodom vilice, gdje se na jačim modelima hod suspenzije kreće od 80mm za manje bicikle do 100mm za one u većoj veličini.
 


Potpuno novi Rockhopper dolazi s aluminijskim A1 Premium okvirom nudeći istovremeno i unutarnje vođenje kabela, kompatibilnost s pomičnim cijevima sjedišta i precizno rukovanje nadahnuto XC-om, a da ne ležaj pogona s navojem koji je jednostavniji za održavanje. I ne brinite, za sve urbane vozače okvir Rockhoppera kompatibilan je za ugranju prtljažnika i parkirne nožice. Tko kaže da se estetika i praktičnost međusobno isključuju?

Specialzied je za Rockhopper, uveo dimenzije kotača određene veličinom okvira sa ciljem da osiguraju da Rockhopper nudi najbolju prilagodbu i najbolje performanse za svakog vozača, bez obzira na njihovu mjeru. Uparivanjem svake veličine okvira Rockhopper-a s optimalnom veličinom kotača, dobivate Rockhopper koji odgovara svakom vozaču i jamstvo da svaki Rockhopper nudi najbolju upravljivost za svoju veličinu okvira. Da, dobro ste čuli, pored veličine kotača od 27.5 i 29 inča Specialized nudi bicikl s 26-inčnim kotačima koji se spušta do XXS veličine kako bi bio dostupan i onim najmlađim vozačima. 
 


Rockhopper je dodao još jedan znak na svestranost tako da su sada novi modeli dostupni s pogonima 1×12, 1×10, 1×9, 2×9 i 2×8 kako bi pružili najmodernije performanse brdskog bicikla koje odgovaraju potrebama i proračunu svakog vozača.


Specialized Rockhopper modeli i specifikacije
 

1. Specialized Rockhopper – Početni Rockhopper dobiva kotače od 27.5 inča i dolazi u ekstra malim, malim i srednjim veličinama. Hod vilice varira od 80mm na XS, do 90mm za S i 100mm za M veličinu. Specialized također je radio sa SR Suntour na pružanju posebnih podešavanja za vilicu, ovisno o veličini, tako da manji bicikli imaju lakšu opružnu težinu kako bi odražavali manje težine vozača.

 • Vilica: SR Suntour XCE
 • Grupa: Shimano Tourney/Altus mjenjači, MicroSHIFT šifteri, SunRace kaseta, 2 × 8 raspon brzina
 • Kočnice: Radius CX7 disk kočnice
 • Kotači: Formula nabe, alu felge, Specialized Ground Control Sport 27.5 x 2.3in gume
   

2. Specialized Rockhopper Sport – Rockhopper Sport također dobiva kotače od 27.5 inča, a dostupan je i u ekstra malim, malim i srednjim veličinama. Hod vilice opet varira od 80mm, do 90mm i 100mm. SR Suntour XCM vilice imaju nešto deblje cijevi (gornje noge) nego što je to na osnovnoj razini Rockhoppera, što ih čini strukturno malo čvršćim.

 • Vilica: SR Suntour XCM
 • Grupa: Shimano Altus mjenjači i šifteri, SunRace kaseta, 2×9 rapson brzina
 • Kočnice: Tektro HD M275 hidraulične disk kočnice
 • Kotači: Formula nabe, alu felge, Specialized Ground Control Sport 27.5 x 2.3in gume
   

3. Specialized Rockhopper Comp 2x – Rockhopper Comp 2x ima 27.5 inčne kotače i dolazi u vrlo malim, malim i srednjim veličinama. Hod vilice također se kreće od 80mm do 100mm u tri veličine. SR Suntour XCM ovog modela dolazi sa opcijom zaključavanja za bolje performanse na cestama. Ključanje vilice sprječava njen rad kad žestoko pedalirate, pa manje trošite energiju.

 • Vilica: SR Suntour XCM s opcijom zaključavanja
 • Grupa: Kombinacija Shimano Altus i Alivio mjenjača i Acera šifteri, SunRace kaseta, 2×9 raspon brzina
 • Kočnice: Shimano MT200 hidraulične disk kočnice
 • Kotači: Shimano TX505 naba
   

4. Specialized Rockhopper Elite – Rockhopper Elite ima 29inčne kotače i dolazi u srednjim (M), velikim (L), ekstra velikim (XL) i ekstra-ekstra velikim (XXL) veličinama. Hod vilice varira od 90mm do 100mm, a svi osim najmanjih veličina dobivaju 100mm hoda suspenzije. Specifikacije ovdje malo odskaču, uvođenjem zračne vilice RockShox Judy i Shimano Deore 1×10 grupe. Dobra strana zračne vilice jeste da vozač koristi pumpu za podešavanje tlaka zraka u vilici za svoju težinu i dobiva bolji rad, a ne oslanjajući se na unaprijed postavljenu oprugu. To viljušku čini podesivijom, kao i lakšom te se (općenito govoreći) gleda kao na poboljšanje performansi. Prijenos 1×10 znači kasetu sa širim rasponom na stražnjoj strani i jedan lančanik na prednjoj strani – što je lakše za održavanje i postavljanje, a po našem iskustvu rijetko vas ostavlja u mukama na brdima, unatoč samo jednom lančaniku. Specialized je ovdje lančanik s 30 zuba (30T). Aluminijski obruči i gume spremni su za rad bez zračnica, tako da imate jednostavniji prelazak na "tubeless sustav".

 • Vilica: RockShox Judy Solo Air
 • Grupa: Shimano Deore mjenjač i šifter, SunRace 11-42T kaseta, 1×10 raspon brzina
 • Kočnice: Shimano MT200 hidraulične disk kočnice
 • Točkovi: Shimano RM35 nabe, Specialized aluminijski obruči, Specialized Ground Control, Control casing, Gripton compound, 29 x 2.3in gume
   

5. Specialized Rockhopper Expert – Rockhopper Expert ima 29inčne kotače i dolazi u srednjim (M), velikim (L), ekstra velikim (XL) i ekstra-ekstra velikim (XXL) veličinama. Hod vilice varira od 90mm do 100mm. Ovaj model također dobiva RockShox Judy vilicu, međutim kod Elite vilica dolazi sa čeličnom "steerer" cijevi, dok ovaj model dobiva lakši (ali skuplji) "steerer" od aluminija. Ovdje vidite i uvođenje SRAM-ove grupe SX Eagle od 1×12 brzina, sa 11-50T kasetom širokog raspona.

 • Vilica: RockShox Judy Solo Air
 • Grupa: SRAM SX Eagle 1×12, 11-50T
 • Kočnice: Shimano MT200 hidraulične disk kočnice
 • Točkovi: Shimano RM35 nabe, Specialized aluminijski obruči, Specialized Ground Control, Control casing, Gripton compound, 29 x 2.3in gume
   


Vjerujemo kako ćemo od naših partnera uskoro dobiti bicikl na testiranje gdje ćemo ga izvesti na stazu i napisati recenziju te dati bolji uvid o novim Specialized hardtail modelima ulazne razine. Za sada nam u komantarima pišite što mislite o novom Rockhopperu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More