Svjetska XCM elita sastat će se na Mediterranean Epic 2023.

Još jednu godinu za redom Mediterranean Epic pozicioniran je kao obavezna startna točka za velike zvijezde svjetskog bike-maratona. Test ponavlja UCI SHC kategoriju, najvišu moguću unutar brdsko-biciklističkih etapnih utrka, što će privući izuzetan popis sudionika.

Mediterranean Epic 2023. stiže s važnim promjenama na svojoj ruti, jedna od njih su povećane udaljenosti staza kako bi se pogodovalo najotpornijim vozačima i poboljšao biciklističko-maratonski karakter utrke koja je postala obavezna za one koji žele zablistati u međunarodnoj sezoni.

Repriza borbe iz 2022 godine

Startni raspored za Mediterranean Epic 2023. imat će dugačak popis istaknutih imena i obećava nam ponavljanje teške utrke koju smo vidjeli prošle godine. Na utrku će se vratiti 3 favorita koji su ciljali na ukupnu pobjedu i koji su završili na prva 3 mjesta u ukupnom poretku.

Kada je Nijemac Georg Egger stigao na Mediterranean Epic i zauzeo odlično drugo mjesto u teškom uvodnom kronometru, malo tko je mogao zamisliti da će postati jedno od velikih imena svjetske XCM sezone. Egger je pobijedio u utrci uz pomoć svog sunarodnjaka i timskog kolege iz Speed Company Racinga Lukasa Bauma. Obojica ponavljaju sudjelovanje i jamstvo su spektakla zahvaljujući svom agresivnom stilu natjecanja od samog početka. Naravno, ovaj put slovit će za favorite od prve minute.

Wout Alleman debitirao je za svoj tim na Mediterranean Epicu 2022. i to na nevjerojatan način. Nije lako zablistati u timu veličine Wilier-Pirellija, ali Belgijac je uspio biti najbolji među njima i pozicionirao se kao jedina prava prijetnja za Eggera. Njegov početak sezone bio je spektakularan, no završni dio bio je daleko od performansa koje je imao s početka godine. Koju verziju Allemana ćemo vidjeti 2023? U svakom slučaju, Wilier-Pirelli ima puno karata u rukavu, poput aktualnog Europskog prvaka Fabiana Rabensteinera, Samuela Porra ili Daniela Geismayra. Kao tim, vjerojatno najmoćniji na cijeloj MTB sceni.

Hans Becking uspio je osvojiti 3. mjesto na Mediterranean Epic 2022. i omogućiti Buff-Megamu, još jednom od najmoćnijih timova na svijetu, prisutnost na jednom od “najskupljih” podija cijele sezone etapnih utrka. Nizozemac je i ove godine prisutan i opet dolazi u pratnji dvojice biciklista sposobnih za borbu na sve: Francuza Huga Drechoua i Estonca Petera Pruusa.

Na startnoj liniji bit će dva Svjetska prvaka u biciklističkom maratonu, obojica vrsni poznavatelji Mediterranean Epic utrke. Nijemac Andreas Seewald bio je na korak od obnove naslova Svjetskog prvaka 2022. godine i sada će se natjecati kao aktualni Svjetski viceprvak. On zna kako je pobjeđivati u etapama utrke i ovaj put je vjerojatno da će tražiti više od djelomične pobjede. Njegov tim, Canyon-Northwave, ima još jedan trik za borbu za konačnu pobjedu s Martinom Stosekom.

Još jedna momčad koju ne treba predstavljati je Soudal-Lee Cougan, čiji je kapetan dvostruki Svjetski prvak Leonardo Paez. Uvijek natjecateljski nastrojen, Kolumbijac oko sebe ima timske kolege razine Rusa Alekseja Medvedeva, Talijana Daniela Mensija ili Španjolca Victora Manuela Fernandeza koji je nedavno potpisao za tim. Ekipa postavljena da budu protagonisti.

Popis međunarodnih timova upotpunjuje Singer Racing Team predvođen Simonom Stiebjahnom i Martinom Freyem, dvojicom Nijemaca sposobnih iznenaditi svakoga.

Na nacionalnoj razini Scott-Cala Bandida na Mediterranean ide sa svim mogućim vozačima, uključujući i aktualnog prvaka Španjolske Sergia Mantecona, kao i uvijek konkurentnog Francesca Guerru. Bit će to vrlo važna utrka i za preuređeni Cannondale – VAS – Cafes Arabay, s Robertom Bouom na čelu i ekipom punom novih imena koji su nedavno potpisali ugovore i željnih isticanja na utrkama.

Nema jasnih favorita u ženskoj kategoriji

Ženska kategorija je uvijek nepredvidljivija i mnogo je teže definirati od muške. Ove će godine Švicarka Janina Wust, treća u 2022., debitirati u bojama Buff-Megamoa i to će vjerovatno će dati sve od sebe kao najbolje klasificirana biciklistkinja u 2022. koja sudjeluje u ovom izdanju Mediterranean Epica.

Jedno od imena koje bi trebalo biti vrlo visoko na ljestvici je i Greete Steinburg, koja će se također natjecati s dodatnim motivom debija s novom momčadi, u ovom slučaju Cannondale – VAS – Cafés Arabay.

Njemica Stefanie Dohrn ne može izostati u kategoriji koja počinje bez izrazitog favorita.

Kasne prijave još su otvorene

Prijave za Mediterranean Epic otvorene su do 31. siječnja ili do zadnjih registracija dostupnih. Ove godine test je vratio Weekend format koji vam omogućuje sudjelovanje u posljednje dvije etape, subotu i nedjelju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More