Specijalisti za klasike se pripremaju za 2018. godinu

Specijalisti za klasike se od sljedećeg tjedna pripremaju za borbe u sezoni 2018 utrkama u Australiji, Argentini i Španjolskoj.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) želi osvojiti Milano-Sanremo i Paris-Roubaix, ali Michal Kwiatkowski (Sky), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), i Greg Van Avermaet (BMC Racing) su spremni da mu pokvare planove.

U izjavi za La Gazzetta dello Sport Sagan je najavio planove za ovu sezonu: „Nije se mnogo toga promijenilo, utrkivat ću se na Strade Bianche i Tirreno-Adriatico prije Milano-Sanremo. To je uobičajni put do Flandersa i Roubaixa. Želje su pobjede na Milano-Sanremo i Paris-Roubaix, ali ako uspijem pobjediti opet na Flandersu to bi bilo odlično.

Klasici startaju vikend otvaranjem u Belgiji (Omloop Het Nieuwsblad i Kuurne-Brussels-Kuurne, 24. i 25. veljače) a nakon toga slijede  E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen, i Ghent-Wevelgem. Nakon toga slijedi veliki trio, 17. ožujka Milano-Sanremo, 1. travnja Tour of Flanders i 8. travnja Paris-Roubaix.

Saganov tim za klasike ove godine je jači nego prije. Pored brata Juraja, tu su Marcus Burghardt, Lukas Pöstlberger, Maciej Bodnar, i od ove godine Daniel Oss. Oss dolazi iz tima BMC koji je na čelu sa Van Avermaetom i ove godine glavni konkurent Saganu i njegovoj Bori. Oss i Sagan se poznaju još iz tima Liquigas gdje su tri godine vozili zajedno na početku Saganove profesionalne karijere.

Sretan sam zbog njega. Dobar je prijatelj i još bolji vozač“, rekao je Sagan.

Pobjedu na Paris-Roubaixu 2017. godine Van Avermaet najviše može zahvaliti upravo Ossu koji je napravio odličan posao. Njegovo upražnjeno mjesto ove godine popunit će  Jürgen Roelandts iz tima Lotto-Soudal.

Uvijek ću reći da je Flanders najvažniji“, rekao je Van Avermaet. „To je utrka koja mi najviše odgovara i želim je osvojiti. Iskren sam, najveći san mi je osvojiti Flanders. Tu želim biti dobar.“

Prisjetimo se, 2017. godine Flanders je osvojio Glibert, nakon što je Van Avermaet ušao u cilj kao drugi poslije nesretnog sudara sa naviječem. Gilbert je utrku osvojio nakon fantastične, 55,5 km duge solo vožnje. Upravo ta pobjeda potaknula je generalnog direktora Quick-Step tima Patrick Lefeverea na produženje ugovora sjajnom Belgijcu. Tom Boonen se oprostio a Matteo Trentin se priključio timu Mitchelton-Scott. Niki Terpstra i Zdenek Stybar će voditi tim Quick-Step na utrkama u 2018. godini zajedno sa Gilbertom, dok će Kolumbijac Fernando Gaviria skupljati iskustvo.

Nakon što je osvojio Milan-Sanremo prošle godine u uzbudljivom sprintu sa Saganom i Alaphilippeom i nakon što je uvelike pomogao Froomeu u pohodu na Tour de France, Poljak Kwiatkowski je dobio novi trogodišnji ugovor u timu Sky.

Kwiatkowski će biti lider tima na prvim ovogodišnjim klasicima, dok će Ian Stannard i Gianni Moscon imati uloge pomagača. Luke Rowe se polako vraća nakon loma noge a tu su još i Dylan Van Baarle (došao iz tima Cannondale-Drapac) i Owain Doull i Jonathan Dibben.

Kwiatkowski bi se nakon tri godine mogao pojaviti i na Tour of Flandersu. Utrka mu odgovara a već je osvojio Milano-Sanremo, Strade Bianche, i E3 Harelbeke. Geraint Thomas, koji se priprema za Tour de France, će voziti Paris-Roubaix.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More