LeMond: Froome je prekršio pravila i mora biti kažnjen

GregLeMondChrisFroome

Legendarni biciklista Greg LeMond oglasio se po pitanju Chris Froomeovog doping slučaja tvrdeći kako je pobjednik Tour de Francea i Vuelta a Espana isključivo sam odgovoran za ono što mu se desilo, a njegovu obranu pred medijima nazvao „smiješnom“.

Govoreći za The Timesu, trostruki pobjednik Tour de Francea kritizirao je Team Sky, sugerirajući kako su pobjede na pet od posljednjih šest Tourova "previše dobre da bi bile istinite".

Froome je dobio nepovoljan analitički nalaz (AAF) za salbutamol na Vuelti u rujnu, kada je u urinu pronađen dvostruko veći dopušteni stupanj liječenja astme.

Budući da je salbutamol "posebna" supstanca na WADA-inoj listi zabranjenih suplemenata, Froome nije privremeno suspendiran, ali će se suočiti sa zabranom nastupa, osim ako ne može uvjeriti antidoping komisiju da nije prekoračio dozvoljenu dozu i da je njegov uzorak bio takav zbog drugih čimbenika.

"Zabluda da salbutamol ne poboljšava kvalitetu nastupa samo je istina ako ga upotrebljavate na propisan način. Uzimanje usmeno ili injekcijom djeluje kao anabolički steroid sličan klenbuterolu, lijek na koji je Alberto Contador bio pozitivan", rekao je LeMond.

"Odgovornost sportaša je da prati pravila, a Froome je odgovoran za ono što stavlja u svoje tijelo, on je sam krivac. Peloton se oslanja na jednaku primjenu pravila, ako se ona ne slijede, sport gubi svoj smisao ".

Froome i Team Sky odbacili su prekoračenje dopuštenih doziranja, a njihova obrana vjerojatno će se usredotočiti na varijable u metabolizmu salbutamola, koje se mogu razlikovati od osobe do osobe i prema okolišnim čimbenicima kao što je dehidracija. Predloženo je da će Froome tvrditi da je uzeo tri udaha svog inhalera neposredno prije nego što je dao svoj uzorak anti-dopingu nakon etape broj 18 na Vuelti.

"Daj mi pauzu", reče LeMond s podsmijehom. "To je najsmješniji izgovor koji sam ikad čuo. Ako je tako kao što on tvrdi, stvar je vrlo jednostavna, prekršio je pravila i trebao bi biti kažnjen u skladu s tim".

LeMond je također dostavio brojne kritike na račun Team Sky-a. Britanska je ekipa stvorena s ciljem predanosti transparentnosti i čistoj vožnji, ali njihova je vjerodostojnost dovedena u pitanje tijekom godina, ponajviše zbog skandala "jiffy bag" koji se dogodio oko Bradley Wigginsa.

"Morate pogledati Froomeov AAF nalaz u kontekstu svega oko Team Sky-a. Ne vjerujem Dave Brailsfordu, on je tajnovit, skreće s pitanja, a od onoga što čitam i čujem, tim nije tako znanstveni i obrazovan kao što tvrde da jesu.

"Kao što je povijest pokazala, kada su stvari previše dobre da budu istinite, obično jesu," zaključio je LeMond.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More