SRAM predstavio S-900 direct mount kočnice

SRAM je upravo predstavio svoje prve "direct mount" kočnice, što je sudeći po komentarima na društvenim mrežama obradovalo mnoge njihove zagovornike.

Svoj novi proizvod nazvali su S-900, a njime su zatvorili prazninu u svojoj liniji proizvoda.

Što je to direct mount? Zapravo u našem jeziku ne postoji točan prevod i prihvaćena je engleska izvedenica "direct mount", što bi ugrubom prevodu značilo kočnice sa direktnom ugradnjom. Još vam nije jasno. Zapravo to je dizajn obodnih kočnica koji za pričvršćivanje na okvir bicikla koriste dva vijka (po jedan za svaku ruku kočnice), umjesto njihovog ranije populrnog modela kočnica koje se pomoću jednog vijka pričvršćuju na okvir bicikla, odnosno vilicu. Očito je da vilica/okvir moraju podržavati ovakav način ugradnje kočnica, odnosno moraju biti kompatibilni i posebno se proizvesti za kočnice sa direct mount sustavom.
 


Kako poručuju iz Srama, njihove nove kočnice isporučuju veliku snagu i pružaju superiorniji osjećaj. S-900 predstavlja prvu direct mount kočnicu u SRAM liniji, a kočnice imaju značajke da njihove pakne daju bolji aganžman, odnosno lokacija montaže uvelike smanjuje snagu sile ili energiju koja se raspršuje u okvir/vilicu, umjesto na čeljust. Rezultat je superiornja modulacija i velika snaga, bez onog svima nama poznatog spužvastog osjećaja. S-900 ćemo vidjeti na biciklima Katusha Alpecin tima koji će ih testirati na WorldTour akciji, a na policama trgovina ih možemo očekivati već za mjesec dana.
 


Nismo testirali nove S-900 kočnice, tako da ne možemo komentirati njihove preformanse, no ono što nam je na prvi pogled zapelo za oko jeste polugica za brzo oslobađanje kotača koja ima vrlo sličan izgled kao njihov konkurent Shimano.
 


S-900 direct mount kočnice nude dovoljno prostora za gume od 28 mm (što opet možete dobiti  kod Shimano Dura-Ace, Ultegra i 105 direct mount kočnica), a iz Srama poručuju da su kočione obloge dovoljno široke da se nose s modernim kotačima.

Kočnice dolaze s SwissStop Flash Pro oblogama i namijenjene su samo za montiranje na vilicu i cijevi sjedišta, tako da još uvijek nemamo opciju montaže s donje strane okvira, odnosno ispod cijevi lančanika. Kočione obloge su kompatibilne sa svim SRAM mehaničkim kočnicama.
 


Ranije, tim Katusha-Alpecin, koji je sponzoriran od strane Srama, morao je koristiti Shimano direct mount kočnice na svojim Canyon Aeroad biciklima, tako da je Sram sa ovim novim proizvodom popunio tu rupu.

Težina kočnica po tvrdnjama Srama je 326g za par (Shimano tvrdi 310g za Dura-Ace, te 344g za Ultegra i 350g za 105 grupaciju).

S-900 direct mount kočnice će se prodavati pojedinačno već od ožujka/marta 2018., a dolaziti će po cijeni od 130,00€ zasebno.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More