Svjetska antidopinška agencija objavila – biciklizam najviše koristi lijekove protiv bolova

Biciklizam ima najveću uporabu Tramadola, lijeka protiv bolova, od svih sportova koje prati Svjetska agencija za borbu protiv dopinga (WADA). 

Agencija je objavila popis svojih nalaza iz 2017. godine za Tramadol i druge ne-zabranjene droge koje prati. Agencija nije napravila nikakvu izjavu zajedno s brojevima koja bi pokrivala vodene sportove i dizanje utega.

Od 12.554 uzorka uzeta za vrijeme natjecanja u 2017. godine, 548 je pokazalo korištenje Tramadola. Nalaz od 4,4 posto je najviši od 35 navedenih sportova, a Rugby je sljedeći najveći s 1,4% uzoraka koji prikazuju lijek.

UCI je tražio od WADA-e da zabrani lijek prije dvije godine, ali to se još nije dogodilo.

"Nije riječ o tome potiče li Tramadol performanse", rekao je za Het Nieuwsblad Lotto-Soudal liječnik Servaas Bingé. "Problem je što je opasno. Tramadol smanjuje svijest. Nije isto kao kod morfija, ali radi na istim receptorima. Biciklizam sa smanjenom svjesnošću nije dobra ideja."

Neki kažu da je smanjena svijest dovela do pada u posljednjim kilometrima velikih utrka poput Tour de Francea. Rizici su dosljedno govorili o problemu njegove uporabe. U 2012., Taylor Phinney opisao je timove s "finish bocama".

"Postoji širok raspon upotrebe finish bočica, to su boce pune komadića kofeina i lijekova protiv bolova", rekao je. "Te vas stvari mogu učiniti prilično poljuljanim, i zato nikada nisam probao."

Nizozemac Lieuwe Westra napisao je da ga je često koristio u svojoj nedavnoj knjizi. "Zašto koristiti (takve lijekove)? Odgovor je jednostavan: jer je dopušteno i zato što ćete biti bolji. A ako ne, netko će drugi to učiniti. To je ono što biciklisti misle."

Bivši Sky biciklist Michael Barry razgovarao je o upotrebi Tramadola u svojoj knjizi nakon što je dobio otkaz od Team Skya zbog sudjelovanja u skandalu Lance Armstrong.

"Stvar sa dopingom je da postoji crni i bijeli", rekao je. "Je li tim [Sky] prešao u crni? Ne, po mom mišljenju. Nisu zlorabili, ali postoji sivo područje. Korištenje lijekova protiv bolova spada u to sivo područje. Tramadol spada u to sivo područje."

Bivši profesionalac Jonathan Tiernan-Locke, koji je vozio za Sky, rekao je da je droga slobodno nuđena timu  Velike Britanije. Te i druge zahtjeve razmatrao je odbor parlamenta koji je istraživao Team Sky i tim Velike Britanije.

Pokret za vjerodostojan biciklizam (MPCC) sa svojim strožim pravilima zabranjuje korištenje Tramadola. Od WorldTour biciklističkih timova, sedam – uključujući Lotto-Soudal, Sunweb i Dimension Data – nalaze se u MPCC-u. Sky i još 10 vrhunskih timova nisu dio pokreta.

WADA je također izvijestila o ostalim praćenim lijekovima. Korištenje glukokortikoida iznosilo je 3,8 posto u biciklizmu, ali s mnogo manje uzoraka za testove. Niti UCI niti WADA nisu komentirali nalaze.

Napominjemo, Tramadol kao i svi ostali lijekovi protiv bolova nose sa sobom veliki rizik ako se koriste bez liječničkog nadzora i u svrhu poboljšavanja performansi. Članak je objavljen u svrhu ekukacije i borbe protiv nedozvoljenih supstanci, a preuzet je od WADA – Svjetska Antidoping Agenicija.

Spisak nedozvoljenih supstanci možete pronaći na WADA službenoj stranici OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More