Više o: Shimano cestovne pedale

Jedna od tri kontaktne točke na biciklu (sjedalo i upravljač su ostale dvije), pedale su zasigurno najvažnije. Sva snaga proizvedena od vaših nogu prenosi se preko pedala.

Kada je ova kontaktna točka ispravno pozicionirana i namještena, to znači tisuće kilometara udobnosti i brzine, što čini izuzetno važnim da imate prave pedale, kao i to da su vaši klitovi pravilno postavljeni.
 


Ova vrsta cestovnih pedala izbor je za sve one cestovne bicikliste kojima je prioritet brzina, mala težina i efikasnost prijenosa snage. Zajedno uz Look, nalazimo Shimano pedale neke od najčešćih koje srećemo na biciklima, čak i na biciklima sa SRAM ili Campagnolo grupama. Shimano je poznat po svojoj pouzdanosti, trajnosti i kvaliteti, a u cestovnoj ponudi nalazimo Shimano 105, Ultegra i Dura-Ace pedale koje imaju suptilne razlike zbog čega su i prikladne za različite postavke u biciklizmu.
 


Upoznajte boje na klitovima

Shimano nudi tri vrste klitova za njihove svoje cestovne pedale. Razlika između njih je njihov kut otpuštanja ili stupanj okretanja od središta koje stopalo treba napraviti prije otkapčanja s pedale. Ova količina rotacije broj također utječe na količinu slobodnog hoda stopala na pedali kojeg nudi svaki klit. Plovnost noge na klitu je količina slobodnog hoda na lijevu ili desnu stranu izražena u stupnjevima, a koju klit nudi prije samog otkapčanja. Klitovi s više plovnosti pružit će vašem stopalu malo više prostora za pomicanje na pedali, a da stopalo pritom ostane ukopčano. Manje plovnosti ili klit bez hoda/rotacije stopala (plovnosti) omogućuje učinkovitiji prijenos snage, ali zahtijeva preciznije postavljanje kako bi se spriječile ozljede. Da biste znali koje ste klitove odabrali, Shimano koristi boje: žuta, plava i crvena.

Žuti klitovi nude 6 stupnjeva plovnosti i kut otkapčanja od 3 stupnja, s tim da je točka rotacije u središnjem dijelu klita. Plavi klitovi imaju 2 stupnja plovnosti i kut otkapčanja od 1 stupanj, a rotacija dolazi sprijeda radi veće učinkovitosti u prijenosu snage. Crveni klitovi uopće ne nudi plovnost i noga je fiksirana za pedalu u jednom položaju.
 


Pa kako odabrati prave klitove? Sve ovisi o vašoj kondiciji i tome koliko ste posvećeni ovom sportu, te koliko su vam ozlijeđena koljena i stopala. Ozbiljni natjecatelji i sprinteri obično će se odlučiti za plave klitove jer malo slobode u stopalima, odnosno rotacije, smanjuje mogućnost ozljeda. Ako odaberete crvene klitove, izuzetno ste sigurni u svoj fitnes i zaista dajete prednost učinkovitosti prijenosa snage. Žuti klitovi su najlakši i najpogodnije za rekreativce, odnosno osobe koje tek upoznaju pedale sa kočanjem. Velika mogućnost rotacije omogućava prirodno pozicioniranje stopala dok pedalirate i ujedno ste i zakopčani. Sa donje strane vam ne daju jednako stabilnu platformu za pedaliranje poput ova dva ranije, tako da možete izgubiti malo pedalirajuće učinkovitosti.
 

 


Kvaliteta i trajnost izrade

Biciklističke pedale izložene su velikom habanju i trošenju. Ne samo da se ležajevi okrenu tisućama puta u jednoj vožnji bicikla, već zato što su nisko pozicionirane, izložene su i elementima sa ceste, prskanju vode sa ceste u vlažnim danima i udarima prilikom pada bicikla. Kvalitetna pedala mora biti u stanju izdržati znatnu količinu zlostavljanja kako bi se mogla neprestano rotirati svaki put kada ih zakopčate.

Mogućnost servisiranja pedala također je izuzetno važna. Ležajevi na Shimano pedalama mogu se ukloniti, servisirati/održavati ili zamijeniti. Iako bi se klitovi trebali zamijeniti kad počnu pokazivati znakove značajnog trošenja zbog hodanja po njima i ukapčanja/iskapčanja, pedale se ne bi trebale prečesto mjenjati, a ako su dobro održavane, mogu trajati godinama i desecima tisuća kilometara.
 


Linija Shimano cestovnih pedala

Glavna razlika između Shimano 105, Ultegra i Dura-Ace pedala je njihova težina. Vrhunske Dura-Ace pedale imaju kućište s karbonskim kompozitom. Težine su 228g. Ultegra pedale su samo nešto teže i dolaze sa težinom od 248g, a 105 pedale dolaze u težini od 265g.

Dura-Ace pedale također imaju nešto niži položaj. Glavna razlika između Shimano cestovnih pedala u je broj ležajeva gdje Dura-Ace ima i treći ležaj. Treći ležaj dodaje stabilnosti pedale i može pomoći da unutarnje komponente traju duže prije nego istroše i zahtjevaju zamjenu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More