Test: KROSS Soil 2.0 EX

Po prvi put ove godine imali smo čast da prisustvujemo "KROSS Event" događaju, odnosno prezentaciji KROSS Bicikla i opreme za 2018 godinu, koja se održavala u Poljskoj. Na raspolaganju smo imali sve brdske modele KROSS bicikla, kao i cestovni Vento model, no Soil 2.0 EX nas je posebno očarao, svojom vožnjom po Poljskim Singletrack i Enduro stazama, te mu posvećujemo sljedeće redove.

Zapravo da budem iskren, toliko sam ostao očaran njegovom pokretljivosti i samopouzdanjem da je Soil 2.0 EX bio jedan i jedini biciklo koji sam vozio tijekom boravka u Poljskoj, dok je kolega imao zadatak da testira sve ostale modele. 🙂

Kross Soil je popularni Trail bicikl sa 27.5’ kotačima, srednjim (Trail – 140mm) hodom suspenzije i varijabilnom geometrijom. Kada kažemo varijabilnom mislimo na njegovu, možda najvažniju, značajku zamjenjive osovine na stražnjoj suspenziji (ispod šoka), koja omogućuje geometriji da se podesi pogodnijom za spust ili obratno. Široke gume i jednako široki obruči te kompletna XT grupacija čine ovu EX verziju univerzalnom. Okvir koji nalazimo kod Soil bicikla je aluminijski i ove godine dolazi u crnoj mat boji, tako da obožavatelji mat boje biti oduševljeni.

SUSPENZIJA                                                        

 

Soil 2.0 EX ima prednju suspenziju sa hodom od 140mm, a KROSS je smatrao da će posao upijanja neravnina najbolje obavljati Rock Shock Pike RC Solo Air. Na njegovom stražnjem dijelu nalazimo RockShox Monarch RT DebonAir 190x51mm. Opisivani model je ranije dolazio sa Fox suspenzijama i moramo priznati, bili smo malo skeptični prilikom njihovog prebacivanja na RockShox, ali na testiranju smo ostali pozitivno iznenađeni. Vrlo glatki radi i elastičnost pri skokovima i odlično upijanje neravnina pružaju velik užitak prilikom vožnje. Osobno, nisam primjetio razliku između 130mm koji dolazi na modelu Soil 3.0 i 140mm koju imamo na testiranom modelu Soil 2.0, no možda je za agresivnije vozače ili one koji vole veći (centimentarski) mentalni mir ta razlika vrlo bitna.

OKVIR I GEOMETRIJA                                                                                    

Okvir na modelu Soil 2.0 EX je isti kao i kod ostalih Soil modela. Okvir izrađen od Superlite aluminija daje poprilično izdržljiv i krut bicikl. Za maksimalnu čvrstoću, imajući na umu manju težinu okvir je ojačan na strateškim mjestima.
Korištenjem istog okvira kao i kod ostalih Soil modela daje jednaku prednost – varijabilnu geometriju koju možemo mjenjati pomoću prigušnice (osovine) ispod stražnjeg amortizera. U paketu sa biciklom dobivamo dvije aluminijske osovine, čijom zamjenom dobivamo geometriju prilagođenu za Trail vožnju ili pak geometriju koja je pogodnija za vožnju na spustevima.

Valja napomenuti i RVS (Revo Vitrual Suspension) sustav za suspenzije. Ovaj sustav izolira pogon od suspenczije na takav način da prilikom pedaliranja ne gubimo energiju na neugodna cuckanja suspenzije prilikom uspinjanja, čiji smo red mogli i potvrditi na vožnji. Soil EX nas je jednostavno oduševio vožnjom na usponima, gotovo jednako kao i na spustevima.

Kross EX verzija je geometrijski uravnotežena, kut glave je pola stupnja manji nego kod Soil modela, ali iskreno rečeno nema načina da osjetite razliku bez izravnog uspoređivanja modela. Ono što možete osjetiti je puno bolji odziv na singletrack stazama.

OBRUČI I GUME                                                  

Kross Soil EX se kotrlja na DT Spline Two obručevima sa unutarnjom širinom ruba do 30mm, čime je proizvođač ciljao na agresivne i široke 2.4’ gume koje jako dobro funkcioniraju na Trail stazama. Na testiranom modelu se pojavljuju Schwalbe Noby Nic gume koje su zamjenjene zbog pohabanosti starih, no bicikl se izvorno kotrlja na WTB Trail Boos 2.4’ gumama koje nisu najlakše, ali brzo ćete ih zavoljeti na žestokim vožnjama. Moramo priznati Schwalbe gume unatoč svojoj velikoj površini jako dobro funkcioniraju na asvaltnim površinama i ne pružaju otpor pri pedaliranju. Trail staze koje smo vozili u Świeradowie (Posljka) bile su mokre i blatnjave, a gume su nas fascinirale, jednostavno su držale pravac. U konačnici možemo reći da veliko samopouzdanje na biciklu pružaju gume od 2.4' koje su preuzete od Moon modela, što nam je omogućilo da vozimo niz vrlo teške staze koje su u Poljskoj poznate po Enduro natjecanjima.

Kao što smo već ranije rekli, bicikl nas je iznenadio povoznošću i vožnjom na usponima.

GRUPACIJA 

Ovaj model će zasigurno zavoljeti svi ljubitelji Shimana. Pogon koji nalazimo na Soil EX modelu je kultni  Shimano XT 1×11, nešto što je bilo novo na prethodnom Soil modelu, sada je standard. Omjer zupčnika koji nalazimo na modelu je lančanik od 32 zuba na prednjem dijelu, dok straga nalazimo kazetu 11-46. Velik omjer lančanika na prednjoj strani daje odlične brzine na ravnijim dionicama, dok širok raspored zupčanika na stražnjoj strani daje odličnu vožnju na usponima. Po našem mišljenju ovo je bicikl koji ima sve preduvjete za Enduro vožnju, bicikl koji je spreman surađivati na svim dionicama i površinama, bicikl koji oduševljava.

 

Kočnice u Soil 2.0 EX također su Shimano-XT BR-M8000. Mnogi su njihovi obožavatelji, no postoje i protivnici, ali morate priznati da su oštre i nikada ne propadaju. Osim toga, ove kočnice su također pristupačne i jednostavne za održavanje.

U usporedbi sa prethodnim Soil modelom, na Soil EX narastao je upravljač čak do 780mm, kao i lulica od 55mm, što ovaj bicikl čine vrlo osjetljivim i pogodnim za manevriranje. Kao što je već i pravilo na gotovo svim boljim modelima brdskih bicikla, podesivo sjedalo je uključeno. Ovdje nalazimo jako popularan model Rock Shox Reverb od 125mm.

 

KROSS Soil EX 2.0 je definitivno bicikl koji me oduševio i želim imati u garaži. Veliki plus je odlična povozitost i vrlo dobre kočnice, kao i kompletna Shimano grupacija koja je lagana za održavanje.

Ne mogu preskočiti kotače – široki obruči i debele gume su jednostavno prava stvar za agresivnu Trail vožnju, dok će apsorbirajuću Rock Shox suspenziju jednostavno zavoljeti mnogi vozači. Soil je bicikl koji je u svakom trenutku spreman za suradnju – pokretljiv, živahan i brz. Model 2.0 EX savršeno ispunjava jaz između laganog Soila i agresivnog Moon enduro bicikla.

                                              GEOMETRIJA          

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More