Testirali smo: Ghost Kato 7.9 AL

Ghost je njemački brend koji se više od dvadeset godina bavi proizvodnjom bicikla, a sada svoj put preko Slovenije i Hrvatske probio je do BiH, tako da se po prvi put predstavlja vozačima BiH. Ne kažemo da do sada nije bilo ovih bicikla na prostorima BiH, ono što pokušavamo reći jeste da po prvi put BiH ima ovlaštenog distributora za Ghost bicikle i njegovo ime je Wolf Bike (Capriolo Banja Luka).

U njihovim trgovinama možete pronaći sve Ghost modele bicikla, od pristupačnih hardtail modela do skupocjenih full suspension jurilica.
 


Na papiru, Ghost Kato izgleda kao san svakog vozača. RockShox suspenzija i kompletna Shimano konfiguracija dolaze ugrađene na laganom aluminijskom okviru, što nam daje odličan bicikl po nevjerovatno pristupačnoj cijeni. U konačnici imamo bicikl koji jako dobro izgleda i vrlo je jednostavan za servisiranje. Međutim, da li je sve sjajno kao što nam na prvi pogled izgleda, pročitajte u sljedećim redovima.
 


Što zapravo znamo o Ghost biciklima? Za mene, Ghost je pokupio neku vrstu moje simptije i oduvijek sam ih smatrao ljepšim bratom bliznacom od Cube bicikla. Na prvi pogled ova dva brenda imaju toliko zajedničkih stvari, no detaljniji pogled otkriva njihov različit karakter.
 


U godinama od svog prvog predstavljanja, Ghost je puštao brojne različite verzije Kata, od kojih svi modeli obećavaju odličnu vrijednost za uloženi novac. I svi oni su dizajnirani kao trail bicikli, tako da će naš fokus biti usredotočen na ugrađene komponente i samu kvalitetu vožnje bicikla.
 


Prije svega, moram reći da me testirani model Kato 7.9 naprvi pogled prilikom vađenja iz kutije iznenadio jako lijepim dizajnom i ponuđenim komponentama. Siva boja sa flourescentnim zelenim detaljima je jako privlačna oku, no ni drugi pogled na bicikl nije razočarao. Kompletna Shimano konfiguracija, od pouzdanih Shimano kočnica, do kombinacije SLX/XT mjenjača, šupljeg dvostupanjskog SLX pogona i RockShox vilice jednostavno je izmamila osmjeh na lice. Znali smo da imamo posla sa ozbiljnim biciklom. Sljedeće što se moglo vidjeti na cijeloj BikeMagazin ekipi je upitnik nad glavom "Koliko ovaj bicikl košta"?
 

 


Ghost Kato je hardtail bicikl koji je dostupan je u jako puno modela, mislimo da čak 20 verzija Kato imate na ponudi, počevši od Kato 1.0 AL modela, sve do najskupljeg Kato 9.9 modela. Kato 7.9 AL, koji imamo na testu, je bicikl koji se nalazi pri samom vrhu linije modela i upravo sada na JaBihCapriolo stranici bicikl je dostupan po cijeni od 1.999,00 KM.
 


Ghost optimizirani okviri izrađeni u kombinaciji normalnih i hidroformiranih cijevi čime je omogućen specifičan protok snage u svakom dijelu okvira, dolaze sa njihovom FEM značajkom što daje poboljšane okvire bicikla kroz složene proračune do najsitnijih detalja. Posebna pozornost se obratila na vezu između cijevi lančanika i dijela pogonske osovine, gdje se kroz razvijena riješena izrade i varenja aluminija postigao vrlo visok stupanj krutosti i čvrstoće. Okvir je doista jako kvalitetan, što i priliči biciklu koji se nalazi pri vrhu Kato ponude. Ima nisko središte pogonske osovine, prilično opušten kut glave okvira koji nudi veliko povjerenje na spustevima i daje položaj vožnje koji nudi apsolutnu vlast nad stazama.
 


Na prednjoj strani, Rockshox 30 vilicu koja bi mogla biti malo odzivnija, no nudi glatke kvalitete vožnje i odlično upija male neravnine na terenu. Iako je na lijevoj nozi tiskan vodič zračnog pritiska, našu vilicu smo napumpali malo više nego što je to bilo predloženo. To je zadržalo geometriju stabilnijom pod teškim kočenjima, sprečavajući tako težinu vozača od bacanja prema naprijed. Naš testni Ghost Kato 7 dao nam povjerenje da ga vozimo još žešće, dok su Continental X-King PureGrip gume držale trakciju odličnom na zemljanoj podozi.
 

 


Po pitanju komponenti koje nalazimo na biciklu, okvir je kao što smo rekli aluminijski kao i RockShox vilica koji nudi praktični hod od 100 mm. Srećom, na biciklu dolazi kompletna Shimano konfiguracija koja je pouzdana i nudi dugi vijek trajanja. Izmjena brzina na biciklu je povjerena Shimano SLX šifterima i prednjem mjenjaču, dok na zadnje kraju nalazimo poplarni 11-brzinski Shimano XT RD-M8000 Shadow Plus mjenjač. Pogon je dvostupanjski Shimano SLX 34-24 i dolazi sa pouzdanim i jednostavnim za održavanje "Hollowtech II" ležajem, dok je kazeta također Shimano SLX CS-M7000 sa rasponom zupčanika 11-42. Glavne komponente koje su izvorno od Ghost-a su lulica, sjedalo i cijev sjedala. Također, bitno je napomenuti da je okvir Ghost Kato pripremljen za prihvat pomične cijevi sjedala sa unutarnjiv vođenjem kabela, što svakako biciklu daje čišći izgled, a i kabeli ostaju zaštićeni unutar okvira.
 

 

 


Na stazi, bicikl se ponaša iznenađujuće dobro. Kato pri pedaliranju izvrsno prenosi snagu na pogonski sklop bicikla i nudi dobru trkaciju na stazi i na cesti. Na spustevima se bicikl pokazao bolje nego što smo očekivali, upravljivost je bila na odličnoj razini i bicikl je ulijevao sigurnost. No, opet nedostaje mu ono nešto da bude vrhunski trail bicikl, možda bi osjećaj bio bolji sa pomićnom cijevi sjedala. Uglavnom to ima veze sa geometrijom i položajem vozača koji se na ovom biciklu osjeća pomalo visoko i izduženo. No, u svakom slučaju, malo je vjerovatno da ćete pronaći ovako dobar bicikl po ovoj cijeni.

 

 

Kompletnu fotogaleriju Ghost Kato 7.9 AL bicikla možete pogledati na našoj BikeMagazin Facebook stranici (OVDJE).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More