Tom Pidcock osvojio je uzbudljivo XCO Svjetsko prvenstvo

XCO Svjetsko prvenstvo je iza nas i vjerovatno su svima dobro poznati pobjednici, no mi sm oostali dužni izvještaj, te iako smo svjesni da kasnimo, isto Vam donosimo na uvid.

Nakon nekoliko tjedana punih vijesti, Svjetsko prvenstvo u XCO disciplini ostavilo nas je s utrkom punom iznenađenja u kojoj je Britanski biciklist Tom Pidcock osvojio svoj prvi dres u dugimim bojama.

Tom Pidcock je novi svjetski prvak u XCO disciplini

Start je bio brz, a samo mala blokada na stražnjem dijelu staze mogla je naslutiti sve što će se dogoditi za nekoliko minuta. Prvo, jedno od najvećih imena utrke, Mathieu van der Poel, doživio je neobjašnjiv pad u sporom i jednostavnom zavoju koji ga je odmah izbacio iz utrke. Duhovi njegovog pada na Olimpijskim igrama u Tokiju činilo se da su se vratili.

XCO Svjetsko prvenstvo 2023

Uskoro nakon toga, loša sreća pogodila je Davida Valera koji je nestao s prvih mjesta zbog problema sa svojom cipelom. S tempom na čelu utrke, činilo se da je nemoguć povratak Španjolskog vozača.

Već u 2 kruga, dvojica velikih favorita su već odustala i utrku je predvodila snažna grupa sastavljena od Švicarca Nine Schurtera, Južnoafrikanca Alana Hatherlya i Francuza Jordana Sarroua. Sva trojica su radila kao tim kako bi pokušali spriječiti Britanca Toma Pidcocka da ih dostigne.

Ali Pidcock nije podbacio i unatoč vrlo visokom tempu biciklista u bijegu, uspio je prestići sve vozače ispred sebe i do 3. kruga bio je samo 8 sekundi iza vođe utrke.

XCO Svjetsko prvenstvo 2023

Ni u 4. krugu rad u prvoj grupi i promjene se nisu zaustavile kako bi spriječili mladog Britanca. No, Pidcock je stigao naprijed i tada su Schurter i Hatherly surađivali kako bi skočili još jednom i pojačali tempo kojim su otpustili Sarroua i nisu dopustili Britancu da se oporavi od svojeg povratka u grupu.

Tempo je bio na granici, ali u 5. krugu od 8 ukupno, a Schurter je i dalje pritiskao bez mogućnosti da se odvoji od Pidcocka i Hatherlya. Tek na 6. krugu je Tom Pidcock počeo pokazivati sve što zna i uz niz napada, koje je Schurter koristio za smirivanje na spustovima, počeo je stvarati razmak. Ostala su samo 2 kruga do kraja i snaga britanskog vozača već se činila daleko veća od bilo kojeg protivnika.

XCO Svjetsko prvenstvo 2023

Problemi za Schurtera su sada dolazili s leđa, gdje su Novozelanđanin Sam Gaze i Francuz Victor Koretzky već prestigli Hatherlyja i krenuli prema Švicarcu u borbi za medalju.

Sam Gaze je prestigao Nina Schurtera na početku posljednjeg kruga i bio je dovoljno motiviran da pokuša smanjiti zaostatak za Pidcockom, ali bilo je prekasno da bilo šta drugo napravi.

XCO Svjetsko prvenstvo 2023
Picture by Alex Broadway/SWpix.com – 12/08/2023 – 2023 UCI Cycling World Championships – MTB Cross Country – Glentress Forest, Peebles, Scotland – Elite Men Cross-country Olympic – Tom Pidcock – Great Britain celebrates becoming world champion

Bez previše iznenađenja, Tom Pidcock je prvi stigao do cilja i proglašen je XCO Svjetskim prvakom za 2023. godinu pred domaćom publikom koja se divila i davala veliku podršku britanskom biciklistu.

Novozelandski biciklist Sam Gaze osvojio je srebrnu medalju, a Nino Schurter zatvorio postolje nakon sjajne utrke.

Rezultati XCO Svjetskog prvenstva Muškarci Elite 2023:

  1. PIDCOCK Thomas GBR 1:22:09
  2. GAZE Samuel NZL +0:19
  3. SCHURTER Nino SUI +0:34
  4. KORETZKY Victor FRA +0:43
  5. DASCALU Vlad ROU +0:54
  6. HATHERLY Alan RSA +1:07
  7. BRAIDOT Luca ITA +1:41
  8. FORSTER Lars SUI +1:45
  9. SCHWARZBAUER Luca GER +1:52
  10. COOPER Anton NZL +1:53

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More