Tour de France 12.etapa: Ion Izagirre osigurava solo pobjedu na izuzetno teškoj etapi

Zaista luda etapa u danu obilježenom rutom sa usponima srednje razine. Etapa u kojoj smo imali bijeg vrlo visoke razine, za koji je trebalo više od dva sata da se konsolidira, u kojem je najjači i spreman odabrati trenutak za odigravanje svojih karata bio biciklist Cofidis tima iz Guipuzcoe, Ion Izagirre, a koji je na kraju utrke uspio pobijediti imena poput Thibauta Pinota ili Tiesja Benoot.

Staza

Na meniju u četvrtak bilo je pet kategoriziranih uspona, ali će trojka u posljednjoj trećini od 169km biti ključna. Tri uzastopna uspona bila su duga oko 5km, a posljednji, 2.kategorije Col de la Croix Rosier, bio je najteži sa 5,4km od 7.7 posto, s vrhom na 28km od cilja u Belleville-en-Beaujolaisu.

Kao što se to dogodilo na etapi koju smo imali u utorak nakon dana odmora, te ako uzmemo u obzir da smo jučer imali etapu u kojoj je peloton bio lagan, za očekivati je bilo kako ćemo gledati novi dan žestoke borbe. Ponajviše zato što je to bila etapa primjerenija srednjoj klasi pelotona, budući da će utrka za vikend ući u Alpe, gdje će interes za generalni plasman sigurno biti na prvom mjestu.

Rana akcija tijekom prva dva uspona bila je bjesomučna. U potezima su bili Wout Van Aert i Mathieu van der Poel. Nakon Cote de Thizy-les-Bourgs i Col des Ecorbans nije bilo odvajanja, ali su Mikel Landa, Sepp Kuss, Neilson Powless, Egan Bernal i drugi bili u zaostatku od 2:00.

Tour de France 12

U uvjetima etapa od 168km, između Roannea i Bellevillea u Beaujolaisu, sa srednje-brdskim profilom i 5 prijevoja 3. i 2. kategorije, biciklisti su imali pravu muku od prvog kilometra. U prva dva sata utrke bilo je bezbroj napada i kontranapada, od kojih niti jedan nije bio uspješan. Sve to pri ludoj brzini od 47km/h, nekoliko kilometara pravog ludila koje je ostavilo stradalog Davida de la Cruza koji je pokušavajući ući u bijeg doživio sudar u jednom od spusta koji je rezultirao slomljenom ključnom kosti, treći s identičnom ozljedom za bicikliste Astane na ovom Touru nakon Luisa Leona Sancheza i Marka Cavendisha. Fabio Jakobsen također je odustao od utrke nakon dana šepanja, također zbog pada.

Konačno, skupina od petnaestak biciklista najviše razine, uključujući Tiesja Benoota, Juliana Alaphilippea, Madsa Pedersena, Jaspera Stuyvena, Gillaumea Martina, Iona Izagirrea, Rubena Guerreira, Mattea Jorgensona, Victora Campenaertsa, Andreya Amadora i Mathieua van der Poela, bili su sposobni konsolidirati peloton.

Tour de France 12

U grupi iza, vrlo velika brzina također je uzela svoj danak u glavnom pelotonu, smanjenom na samo tridesetak biciklista s ljudima poput Mikela Lande ili Egana Bernala.

Na trećem usponu, Casse Froide, neprijateljstva su počela kada se, baš na vrhu, Mathieu van der Poel istaknuo nekoliko metara ispred pokazujući svoju izvrsnu tehniku. Andrey Amador je previdio njegov potez i zalijepio se za kotač te su, malo po malo, uspjeli povećati zaostatak od dvadesetak sekundi, ali dalje nije išlo. Do cilja je bilo još 55 kilometara i već smo bili nnestrpljivi za željenom egzibicijom Nizozemca.

Naime, 10 kilometara kasnije, na usponu na col de la Croix de Montmain, vidjevši da njegova avantura ne napreduje, Van der Poel je napao i ostavio svog partnera u avanturi tražeći podvig, iako mu njegovi progonitelji nisu ostavljali prostora i jedva je okrunio s 23 sekunde prednosti s još jednim usponom pred njim.

Tour de France 12

Na ovom sljedećem usponu Croix de Rosier, kako bi mu pomogli skočili su Thibaut Pinot i Matteo Jorgenson, odabirući bijeg u prolazu, a malo dalje Izagirre, Martin, Benoot, Burgaudeau i Tobiass Johannessen na kraju bi ih stigli. S malo vremena za razmišljanje i promišljanje taktike, Ion Izagirre krenuo je u jak napad koji je u prvom trenutku Van der Poel pokušao slijediti, ali je na kraju posustao budući da su bili na terenu koji nije njegov. Vozač Cofidisa počeo je otvarati lagani zaostatak zahvaljujući izvanrednom timskom radu svog timskog kolege Guillaumea Martina, koji je bio zadužen za blokiranje svakog kontranapada koji su dolazili nakon njega.

Kako bi povećao prednost, s druge strane prijevoja pronašao je usku dionicu i tehničku nizbrdicu u kojoj je pokazao svoje umijeće, neminovno podsjetivši na pobjedu u Morzineu 2016., iako ovaj put bez kiše. Spust koji mu je poslužio da učvrsti vodstvo koje je na kraju iznosilo već 46 sekundi i omogućio mu da počne uživati u pobjedi.

Tour de France 12
Tour de France 12

Konstantni napadi Pinota, Burgaudeaua ili Jorgensona, koji su uvijek na kraju završavali s Guillaumeom Martinom, nisu bili od koristi. Ion Izagirre tako je nakon spomenute pobjede u Morzineu, one ostvarene na Giro d’Italia 2012. i one koju je osvojio na La Vuelti 2020. u danu s ciljem u Formigalu ostvario svoju 18. profesionalnu pobjedu i četvrtu na velikim Tour utrkama. Ion je na cilj stigao vidno dirnut, a pobjedu je posvetio jednoj od svojih kćeri, koja je danas napunila 4 godine.

Tour de France 12

Bez pomaka u pelotonu koji je dan završio tempom koji je zadala INEOS Grenadiers ekipa, te s bici koji su sigurno već mislili na sutrašnju etapu koja će ih odvesti do novog visokog cilja, u ovom slučaju, do Grand Colombiera.

Rezultati na 12.etapi Tour de France:

 1. Ion Izagirre (Cofidis) 3h51’42’’
 2. Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) +58’’
 3. Matteo Jorgenson (Movistar Team) +58’’
 4. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) +01’06’’
 5. Tobias Johannessen (Uno-X) +01’11’’
 6. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +01’13’’
 7. Guillaume Martin (Cofidis) +01’13’’
 8. Dylan Teuns (Israel-PremierTech) +01’27’’
 9. Ruben Guerreiro (Movistar Team) +01’27’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 50h30’23’’
 2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +17’’
 3. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +02’40’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +04’22’’
 5. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +04’34’’
 6. Adam Yates (UAE Team Emirates) +04’39’’
 7. Simon Yates (Jayco AlUla) +04’44’’
 8. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +05’26’’
 9. David Gaudu (Groupama-FDJ) +06’01’’
 10. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +06’33’’

KOMPLETNI REZULTATI 12.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More