UCI zabranjuje transrodnim ženama da se natječu u ženskoj kategoriji

Prije nekoliko mjeseci UCI je najavio otvaranje okruglog stola na kojem će se baviti pitanjem transrodnih biciklista koji sudjeluju u ženskim natjecanjima. Slijedeći liniju atletike i nakon saslušanja svih uključenih strana te znanstvenika i stručnjaka, najviše tijelo biciklizma donijelo je novu regulativu za ovu vrstu natjecatelja.

Novo pravilo na snazi je od ponedeljka

Na izvanrednoj sjednici UCI odbora (Union Cycliste Internationale), održanom 5. srpnja, najviše tijelo biciklizma složilo se prilagoditi postojeća pravila kako bi reguliralo sudjelovanje transrodnih biciklista na međunarodnim natjecanjima koja pripadaju njegovom kalendaru.

Odluka je uslijedila nakon niza okruglih stolova i seminara koji su uključivali transrodne bicikliste, znanstvenike, stručnjake za ljudska prava i sportsko pravo te druge sportske institucije.

Kao što se i moglo očekivati, UCI je krenuo sličnom linijom koju je prije nekoliko mjeseci provela atletika, odnosno da će na međunarodnim natjecanjima biti zabranjeno sudjelovanje sportašicama koje su nakon puberteta promjenile spol.

UCI Trans women
UCI Trans women

U događajima koje je UCI klasificirao kao Masters, a koji uključuju Gran Fondo World Series, Gravel World Series i njihova Svjetska prvenstva, kao i Svjetska prvenstva u Masters kategorijama, muška kategorija bit će preimenovana u Men/Open, u kojoj oni sportaši/ce koje ne ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u ženskim disciplinama mogu sudjelovati bez ikakvih ograničenja.

UCI se odlučio za ovu regulativu nakon što se nije moglo jamčiti, s postojećim znanstvenim studijama, da su trenutne hormonske terapije koje smanjuju razinu testosterona ispod 2,5 mmol/L dovoljne da ponište dobrobiti dobivene kada se proizvodnja testosterona pokrene tijekom puberteta.

Ova nova regulativa stupit će na snagu u svim natjecanjima od 17. srpnja i ostavlja otvorena vrata budućim izmjenama na temelju novih znanstvenih dokaza koji se mogu proizvesti. Zapravo, UCI će pokrenuti razgovore s drugim sportovima kako bi promicao istraživanje o tom pitanju kako bi se postigla najpravednija moguća regulativa.

Nakon odobrenja ovog regulatornog okvira, predsjednik UCI-ja David Lappartient izjavio je: “Željeli bismo ponovno potvrditi da je biciklizam, kao natjecateljski sport, otvoren za sve, uključujući transrodne sportaše. Željeli bismo ponovno potvrditi da UCI poštuje individualnu odluku o izboru spol koji odgovara rodnom identitetu svakog pojedinca. Ali također imamo obvezu osigurati jednake mogućnosti za sve natjecatelje i trenutna znanstvena saznanja ne jamče takvu jednakost između transrodnih sportaša i sudionica. Kao mjera predostrožnosti nije ih moguće odobriti sudjelovati u ženskim događanjima“.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More