U petak je međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

Sindikat biciklista i ove godine će obilježiti o Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao, točnije ovaj petak i tim povodom će biciklistima na putu do posla dijeliti poklone na tajnoj lokaciji u Zagrebu.

Već desetu godinu za redom, Sindikat biciklista zajedno sa Zagrepčanima i Zagrepčankama obilježava Maeđunarodni dan zimskog bicikliranja na posao. Ove godine, to je 10. veljače.

Potrudimo se i ove godine pokazati kako nas mnogo vozi bicikl i zimi! Po običaju, u ranim jutarnjim satima 10. veljače srest ćete nas na nekoliko punktova u Zagrebu kako dijelimo poklone zimskim biciklistima i biciklisticama. Zajedno s Decathlonom podijelit ćemo vrećice sa zimskim grijačem za vrat, reflektirajućom trakicom za hlače i žitnom pločicom“, pozvali su iz Sindikata biciklista.

Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 10. veljače sjednite na bicikl na putu do posla (škole, fakulteta…) i pokažite sebi i drugima da se ipak može! Pozovite kolege i prijatelje, vozite se zajedno ili organizirajte prijateljsko natjecanje!

Unatoč hladnom vremenu, bicikliranje je poželjni oblik kretanja gradom jer pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i smanjuje gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice. Osim toga, očekivani rezultat inicijative je da će se barem neki, koji prvi puta pokušaju zimi koristiti bicikl, ohrabriti i nastaviti voziti zimi, odnosno cijele godine. Iz Sindikata biciklista pozivaju: “Bicikliranje zimi nije nikakav bauk: potrebno se slojevito obući, no ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo, kapa, šal i rukavice te malo dobre volje ujutro. Također, budući da su dani još uvijek kratki, potrebno je u uvjetima smanjene vidljivosti i noću upaliti prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi drugim sudionicima u prometu. Savjete za bicikliranje zimi možete pronaći na našoj web stranici“.

Kako je to izgledalo prije dvije godine – Video: 01Portal

Zimske službe potrebno je i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao. “Zato pozivamo zimske službe na čišćenje biciklističkih prometnih površina te da ih se ne koristiti za odlaganje počišćenog snijega“, poručuju za kraj iz Sindikata biciklista.

Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday, #winterbiketoworkdayZG, #winterbiketoworkdayHR

Inicijativa međunarodnog prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Ove su godine kanadski inicijatori “Winter bike to work day” odlučili ne prikupljati prijave i organizirati natjecanje već pozivaju na pomoć u humanitarnoj kampanji #BikesForUkraine.

Više o kampanji:

Web stranica: Winter Bike to Work day

Link na Facebook eventMeđunarodni dan zimskog bicikliranja na posao 2023(LINK).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More