U zapanjujućem finalu utrke, Avancini izvojevao drugu pobjedu na svjetskom kupu Nove Mesto 2020.

Nakon iznenađujuće pobjede Simona Andreassena u prvoj utrci Svjetskog kupa, stigao je i posljednji dan utrkivanja na XCO Svjetskom kupu Nove Mesto 2020.

Bila je to utrka koja se održala pod vrlo različitim vremenskim uvjetima i na kojoj  je pobijedio Avancini, nakon jednog od možemo slobodno reći najžešćih događaja posljednjih godina.
 


Nakon što je Avancini vodio utrku na Short Track etapi, posljednja utrka XCO Svjetskog kupa 2020. započeo je s puno toga za odlučiti. Bilo je tu različitih nagađanja o favoritima i zadnja etapa se pratila s velikom napetošću.
 


Još jednom start nije bio dobar za Schurtera, koji se morao pomiriti s pokušajem povratka s lošije pozicije na startu, dok su Manuel Fumic i Henrique Avancini iz Cannondale Factory Racing krenuli snažno i poveli tijekom ranog početka utrke.
 


U početnom krugu grupa se držala kompaktnom i dopustila je brazilskom biciklisti Luisu Cocuzziju da vodi utrku do početka prvog kruga. Ubrzo nakon toga, Cocuzzi bi bio isključen iz utrke zbog mehaničkog problema na biciklu.
 


Nino Schurter odlučio je pojačati tempo i već je u 1. krugu vodio je utrku sa svojim sunarodnjakom Thomasom Litscherom iz Orbea KMC-a koji ga je pratio u stopu. Henrique Avancini, Milan Vader, Simon Andreassen, Victor Koretzky i Alan Hatherly također su bili u istoj vodećoj skupini u kojoj nitko od njih nije uspio napraviti značajan bijeg.
 


U 2. krugu Schurter je ponovno pokušao promijeniti tempo na usponu i njime je slomio vodeću skupinu od 6 biciklista. Dalje smo gledali grupu u kojoj je Avancini ostao blizu Švicarca, dok se Andreassen trudio da ne izgubi treće mjesto, a Južnoafrikanac Hatherly borio se da ne bude odsječen.
 


Grupa se kasnije povećavala ili smanjivala ovisno o tempu koji je nametnuo Svjetski prvak, ali istina je da se početkom 3. kruga činilo kako je Schurter pokazivao umornije lice od ostalih.
 


S Nino Schurterom koji je postavljao tempo, činilo se da se sve vratilo u normalu u posljednjih nekoliko godina Svjetskog kupa, iako je još bilo dugo do kraja utrke i mnogo karata na stolu koje je trebalo odigrati.

Na čelu utrke jedina promjena tijekom 4. kruga bila je ta da se Koretzky izvukao iz grupe dok je Avancini izgubio poziciju, ali u ovom trenutku prvih deset vozača držali su se jako blizu, gdje je razlika bila samo 9 sekundi od prvog do desetog vozača.
 


S dva kruga do kraja, grupa koju su formirali Milan Vader, Nino Schurter, Victor Koretzky i Henrique Avancini nastavila je pojačavati tempo utrke i već je polagala neke žrtve, poput Simona Andreassena koji je pao na desetu poziciju s 15 sekundi zaostatka.
 


Tehnički najzahtjevniji uspon u krugu bio je omiljeno područje za napad Nine Schurtera, a u pretposljednjem je krugu taj napad bio bezuspješan. Avancini, Vader i Koretzky i dalje su bili u vodećoj grupi i držali se zajedno i nitko nije želio propustiti kraj zabave za koju se predviđalo da će biti sjajan.
 


Kad je zazvonilo zvono za posljednji krug, mogućnosti pobjede bile su gotovo jednako otvorene kao i na početku utrke. Na vrhu smo imali grupu koju su formirali Koreztky, Schurter, Vader, Avancini, Sarrou, Tempier, Griot i Hatherly i bilo je jako teško kladiti se na pobjednika.

Avancini je započeo sa skromnim napadom na početku posljednjeg kruga, na što je Nino Schurter odgovorio s tempom na usponu, uspjevši rastezati grupu, ali bez odvajanja.

Svjetski prvak nastavio je pojačavati tempo i tada smo mogli vidjeti prekrasan dvoboj između Švicaraca i Avancinija gdje niti jedan nije bio voljan odustati, a duetu se pridružio i Milan Vader. Četvrti je bio Tempier, ali je zaostajao 11 sekundi.
 


Imali smo kontinuirane napade Vadera, Schurtera i Avancinija, a pred kraj se grupa napokon povećala s Koretzkyjem i Tempierom, i znali smo da će se o svemu odlučivati u posljednjim metrima.

Avancini je rano krenuo u sprint i odmah se vidjelo da ga nitko nije mogao pobijediti. Na kraju utrke Avancini je prvi prešao preko ciljne linije i pobijedio nakon nevjerojatnog finiša. Milan Vader bio je drugi, a Nino Schurter zatvorio je pobjedničko postolje.

Rezultati Muškarci Svjetski kup Nove Mesto 2020.

  1. Henrique Avancini 1:25:03.8
  2. Milan Vader 1:25:04.3
  3. Nino Schurter 1:25:04.3
  4. Victor Koretzky 1:25:05.5
  5. Alan Hatherly 1:25:06.3
  6. Jordan Sarrou 1:25:06.7
  7. Stephane Tempier 1:25:07.7
  8. Thomas Griot 1:25:19.1
  9. Maximilian Brandl 1:25:27.0
  10. Filippo Colombo 1:25:45.3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More