Uskoro biciklistička parkirališta na pet lokacija u Zenici

Na inicijativu Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” Zenica, Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove je krajem prošle godine pokrenula proceduru nabavke i ugradnje biciklističkih stajališta na više lokacija u gradskoj zoni u cilju razvijanja biciklističke infrastrukture, umanjenja korištenja motornih vozila, a samim time smanjenja količine izduvnih plinova, te razvijanja u skladu s principima održivog razvoja i promocije zdravijeg načina života.

Za realizaciju projekta u 2018. godini planiran je iznos od 20.000 KM i to u prvoj fazi 6.000 KM i drugoj 14.000 KM. Prva faza, koja je pri kraju, jeste ugradnja 20 stalaka za bicikla tipa “A”, koji su najpovoljniji po pitanju sigurnosti na četiri lokacije i jednog stajališta sa nadstrešnicom s 5 stajališta koje će parkirana bicikla štititi od vremenskih neprilika.  Kapacitet jednog stalka jesu minimalno dva bicikla, tako da će se završetkom prve faze osigurati parkiralište za minimalno 50 bicikla.

U prvoj fazi stajališta će biti na Staničnom trgu, u ulici Stara čaršija (kod Konjske česme), u ulici Maršala Tita i na uglu ulica Masarykova i Školska. Stajalište s nadstrešnicom će biti postavljeno u ulici Alije Izetbegovića.

U drugoj fazi se planira izgradnja dvije nadstrešnice i 40 pojedinačnih stalaka. U proceduri je priprema tenderske dokumentacije, piše na portalu www.zenica.ba.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More