Studija pokazala: Reflektirajuća odjeća ne utječe na smanjenje broja nezgoda

Možda ste mislili na reflektirajuću odjeću kao dobar način da poboljšate svoju sigurnost na cesti, no nedavno istraživanje otkrilo je da nošenje takve odjeće ne utječe na smanjenje broja nezgoda.

Studija psihologa na Sveučilištu u Bologni, objavljena u ožujskom izdanju časopisa Journal of Transport & Health, promatrala je zakonodavstvo koje obvezuje reflektirajuću odjeću i usporedilo je s statistikama nesreća tijekom 15 godina između 2001. i 2015.

 

Zaključci profesora Gabriela Pratija bili su uvjerljivi, a njegova studija koja je pokazala da "provedba zakona koja nameće visoku vidljivost odjeće za bicikliste nije utjecala na broj bicikla koji su sudjelovali u cestovnim nesrećama, kao i na njihov udio u ukupnom broju“.

 

Istraživanje je također pokazalo da nije bilo utjecaja na broj nesreća bez obzira gledate li u razdoblje neposredno nakon uvođenja zakona ili na duži rok. "Istraživanje sugerira da to može pomoći vozačima lakše vizualiziranje pješaka i biciklista", rekao je Cherry Allan, voditelj kampanje i koordinator britanske organizacije Cycling UK.

 

Međutim, novo istraživanje bi moglo pokazati da bi biciklisti koji koriste svjetla, čak i tijekom dana, mogli pomoći smanjenju broja nesreća na prometnicama. 2013 godine dansko istraživanje otkrilo je da su vozači koji su korisili treptajuća svjetla tijekom dana smanjili nesreće s motornim vozilima za 47%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More