Valverde novi prvak svijeta

telegraph.co.uk
telegraph.co.uk

Alejandro Valverde (Španjolska) sprintom je stigao do pobjede na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Innsbrucku ostavivši iza sebe Francuza Romaina Bardeta i Michaela Woodsa (Kanada), dok je četvrto mjesto pripalo Nizozemcu Tomu Dumoulinu.

Ovo je bila najteža trasa Svjetskog prvenstva u zadnjih nekoliko godina, a natjecatelji su prošli devet uspona, uključujući brutalni završni uspon na Höttinger Höll. Ne čudi da je s 3km dužine i 11.5%  prosječnog nagiba upravo on odlučio utrku.

Michael Valgren (Danska) došao je na uspon s 30 sekundi prednosti, no potom je na čelo izašla Francuska reprezentacija s Bardetom, Thibautom Pinotom i Julianom Alaphilippeom, a s njima su krenuli još Woods, Valverde i Talijan Gianni Moscon.

Nakon što je Kanađanin napao na strmom dijelu s njim su ostali samo Bardet i Valverde, a iz pozadine ih je lovio Dumoulin te sustigao vodeći trio na svega 2km do cilja. Čak je pokušao i napasti unutar posljednjeg kilometra, ali napad nije zaživio. Na opće iznenađenje ostatak grupe je bio miran i nije napadao, nego se pripremao za sprintersku završnicu gdje je Španjolac bio dominantan.

Nakon 6 postolja sa Svjetskih prvenstava (4 bronce i 2 srebra u 11 nastupa) 38-godišnjak je napokon dočekao zlatnu medalju i uspon na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

„Ovo je nevjerojatno. Borba, velika borba, ali na kraju ostvarenje sna. Moram se zahvalit svojem timu jer su bili za desetku. Čuvao sam snagu za sprint i onda se desilo nešto nevjerojatno. Napokon sam dosanjao dječački san, postao sam svjetski prvak!“

Rezultati Svjetskog prvenstva:

  1. Alejandro Valverde (Španjolska)
  2. Romain Bardet (Francuska)
  3. Michael Woods (Kanada)
  4. Tom Dumoulin (Nizozemska)
  5. Gianni Moscon (Italija)
  6. Roman Kreuziger (Češka Republika)
  7. Michael Valgren Andersen (Danska)
  8. Julian Alaphilippe (Francuska)
  9. Thibaut Pinot (Francuska)
  10. Rui Costa (Portugal)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More