Van Aert pobjednik Svjetskog CX kupa u Benidormu

Sada možemo reći da je utrka u Benidormu bila najuzbudljivija utrka Svjetskog kupa u ciklokrosu 2024. godine do sada. Favoriti nisu razočarali, a nakon uzbudljive utrke Wout van Aert ostvario je sjajnu pobjedu nakon neočekivanog pada Van der Poela.

Wout van Aert završava sezonu visokom pobjedom na Svjetskom kupu u ciklokrosu u Benidormu 2024.

Daleko od onoga što smo vidjeli u prethodnim utrkama Svjetskog kupa, start Benidormskog kruga odnio je danak favoritima i odmah ih stavio u neke pozicije na kojim nismo očekivali da ćemo ih gledati.

Brza staza, s malo mjesta za pretjecanje i neki problemi učinili su da Wout van Aert prođe izvan Top 10 već u prvom krugu, Pidcock na 15. mjestu i Van der Poel malo iza na 19. mjestu, čak dosegavši 25. mjesto.

Dok su svaki od njih počinjali svoje povratke, utrku su vodili čistokrvni ciklokros vozači poput Laurenta Sweecka ili Jorisa Nieuwenhuisa.

No, krugovi su prolazili i utrka je dobivala druge nijanse. Wout van Aert bio je prvi od “Velike Trojke” koji je preuzeo vodstvo u utrci i pokušao povećati ritam kako bi otvorio jaz s Van der Poelom, ali Svjetski prvak pokazao je da i dalje igra u drugoj ligi, a njegovo pretjecanje činilo se kao da zaustavlja njegove suparnike.

20 minuta utrke i na početku 4. kruga Van Aert je pogledao prema natrag i ugledao Van der Poela kako ga sustiže po prvi puta na trećem mjestu. Između njih je stajao samo Thibau Nys, ali ritam Svjetskog prvaka bio je obeshrabrujuć za njegove suparnike.

Tom Pidcock također je napravio svoj poseban povratak i već se nalazio na petom mjestu.

Ali povratak Van der Poela još nije bio gotov i sa razornim pretjecanjem preuzeo je prvo mjesto ispred Van Aerta s 5 krugova do kraja.

Na 5. krugu utrka je dobila kratku pauzu, što je omogućilo Tomu Pidcocku da stigne do Van Aerta i Van der Poela i čak preuzme prvo mjesto.

Sve se činilo opuštenim u sljedećim krugovima, a Michael Vannthourenhout, Wout van Aert, Mathieu van der Poel i Tom Pidcock predvodili su utrku u grupi.

Ali tempo utrke se toliko usporio da su se vozači s leđa brzo povezivali s vodećom grupom i u predzadnjem krugu, prvih 10 vozača bili su zajedno.

Sve je eksplodiralo kada je Mathieu van der Poel pao na predzadnjem krugu. Nešto što su Wout van Aert i Vannthourenhout iskoristili za napad i solo vožnju.

Pad Van der Poela ostavio je Svjetskog prvaka ranjenog, a on je ušao u posljednji krug na 10. mjestu i 22 sekunde iza vodećih. Sve je ukazivalo na to da će ovo biti njegov prvi poraz sezone.

Wout Van Aert znao je kontrolirati utrku od tog trenutka i s besprijekornom vožnjom uzeo je konačnu pobjedu unatoč posljednjem padu koji ga je mogao skupo koštati.

Na cilju, postolje je bilo potpuno Belgijsko s Michaelom Vannthourenhoutom na drugom mjestu i Thibauom Nysom koji je zatvorio postolje. Van der Poel je na kraju završio 5. mjestu, a Tom Pidcock na 9. mjestu, iza sjajnog Felpie Ortsa koji je zauzeo 8. mjesto.

Rezultati CX Svjetskog kupa Benidorm 2024:

  1. VAN AERT Wout (TEAM VISMA | LEASE A BIKE)
  2. VANTHOURENHOUT Michael (PAUWELS SAUZEN – BINGOAL) +3
  3. NYS Thibau (BALOISE TREK LIONS) +7
  4. ISERBYT Eli (PAUWELS SAUZEN – BINGOAL) +7
  5. VAN DER POEL Mathieu (ALPECIN-DECEUNINCK) +12
  6. VANDEBOSCH Toon (CRELAN-CORENDON) +13
  7. VAN DER HAAR Lars (BALOISE TREK LIONS) +15
  8. ORTS LLORET Felipe +21
  9. PIDCOCK Thomas (INEOS GRENADIERS) +27
  10. VENTURINI Clement (ARKEA) +31

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More