Lejla Njemčević dominantnom vožnjom osvojila Svjetski kup u Češkoj

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je dominantnom vožnjom osvojila Svjetski kup u maraton disciplini u Nove Mesto na Morave u Češkoj te upisala jednu od najvažnijih pobjeda u svojoj karijeri. Staza u Češkoj važi za jednu od najprestižnijih na svijetu sa dugom tradicijom održavanja utrka svjetskog kupa. Naša takmičarka je na stazi dugoj 120 kilometara kroz cilj prošla nakon 5 sati i 25 minuta, drugo mjesto zauzela je litvanka Katazina Sosna sa zaostatkom od 2 minute i 46 sekundi dok je treće mjesto zauzela Irina Luetzelschwab iz Švicarske sa zaostatkom od 3 minute i 31 sekunde za pobjednicom.

Uslovi na stazi su bili dodatno otežani kišom koja je padala od samog starta utrke. Vozila su se dva kruga od 60 kilometara, dok je Lejla nakon problema sa kočnicom doživjela pad u kojem je povrijedila koljeno, tako da je u prvom krugu zauzela treće mjesto. Početkom drugog kruga Lejla se nalazila u velikoj grupi takmičarki kada je napala na brdu a konkurentkinje nisu mogla ispratiti napad.

„Zaista je poseban osjećaj odnijeti pobjedu u Nove Mesto na Morave i sigurno da je ovo moja najdraža pobjeda do sada. Posebno sam sretna sa formom s obzirom na to da mi staza sa dosta ravnih dijelova nije u potpunosti odgovarala. Nakon pada sam jedan dio vozila rezervisano da se oporavim. Nakon što sam sustigla grupu napala sam na brdu a moj napad ispratila je Janina Wust, ipak na kraju utrke sam pojačala tempo odvojila se i prošla kroz cilj kao prva“, rekla je Lejla Njemčević.

Lejla je pobjedom upisala novih 250 UCI bodova za svjetsku ranking listu te joj je uručena majica lidera u poretku Svjetske serije. Naredna utrka za našu takmičarku je Svjetski kup u Italiji dužine 100 kilometara sa 3.700 metara visinskog uspona.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More