Vlada HNŽ-a pokroviteljica Continental Blidinje BIKE Festivala

Organizatori manifestacije ”Continental Blidinje BIKE Festival” koja se održava sedmu godinu zaredom, ali prvi put kao događaj više razine odnosno kao Balkansko prvenstvo i UCI Class 1 XCM Herzegovina maraton, uz odobrenja Balkanske Federacije i Svjetske biciklističke Federacije, predstavili su danas predsjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Mariji Buhač projekt ovogodišnjega događaja.

Predsjednik Biciklističkoga saveza BiH, Toni Zorić naglasio je turistički i gospodarski značaj kako samoga projekta koji prerasta u tradicionalan ljetni događaj u Parku prirode Blidinje, tako i činjenice da ove godine rade veliki iskorak u smislu okupljanja biciklista iz otprilike 20 europskih zemalja, s više stotina sudionika na stazama Blidinja koje će u dužinama od 56 km i 85 km prolaziti kroz najljepše predjele Blidinja, ali i uvezivati kulturne i povijesne destinacije.

“Svjetska biciklistička Federacija (UCI) odobrila nam je organizaciju utrke prve klase, s krajnjom intencijom organiziranja Europskoga prvenstva u Hercegovini, očekivano kroz predstojeće četiri godine. Projekt je iznimno složen, velik i sveobuhvatan, jer kroz tri dana, s otvorenjem 12. srpnja, osim službene utrke, isplanirali smo obiteljski rekreativni dan, prigodni sajam biciklističke opreme i autohtonih hercegovačkih proizvoda, edukacije za nove cikloturističke vodiče, edukacije djece i mladih sportaša, ali i naše turističke ponude. Kako Blidinje administrativno pripada prostoru triju županija, tako su u organizaciju uključeni i obiteljski obrti, mala gospodarstva, ugostitelji i turistički djelatnici s prostora HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a”, pojasnio je Zorić.

Osim njega, o projektu su govorili i Marija Vukoja, čelnica projekta ”Visit Blidinje” te Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije pri Vladi ZHŽ-a, godinama aktivno uključen u projekte razvitka cikloturizma i brendiranja Hercegovine kao jedinstvenoga turističkog proizvoda.

Ovo je ozbiljan projekt na tragu razvitka turizma ne samo u HNŽ-u, nego Hercegovini kao regiji i zavrjeđuje našu pozornost i potporu. Cikloturizam nedvojbeno je jednom od najpotentnijih turističkih grana ovoga podneblja i, kao takva, prirodno se nameće među naše strateški bitne aktivnosti, osobito u svjetlu priprema izradbe Strategije razvitka turizma HNŽ-a. Potpora Vlade HNŽ-a neće izostati, a mišljenja sam kako, zajedno s kolegama iz susjednih županija, moramo snažno podupirati ideje i projekte koji vode stvaranju jedinstvenoga hercegovačkog turističkog brenda koji nas čini globalno vidljivijima i privlačnijima. Balkansko, sutra i Europsko biciklističko prvenstvo u našemu prirodnom biseru, Parku prirode Blidinje, svakako je jedan od takvih”, zaključila je Buhač.

Continental Blidinje BIKE Festival, najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini se održava od 12.-14.07.2024 godine, a organizatori najavljuju spektakularan vikend. Program događaja možete pogledati na službenoj web stranici Blidinje BIKE Festivala (link).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More