Zagreb dobiva više od 120km biciklističkog autoputa

U Zagrebačkom inovacijskom centru održana je prezentacija u sklopu vidljivosti projekta Greenway – državna biciklistička ruta br.2 s ciljem informiranja javnosti o trenutačnom stanju provedbe projekta, a kojem je nositelj Grad Zagreb uz partnerstvo s Zagrebačkom županijom.

Greenway je infrastrukturni projekt kojim će se izgraditi 121 km duga biciklistička staza, odnosno biciklistički autoput, koji prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka.
 


Izgradnja projekta vrijednog gotovo 123 milijuna kuna je podijeljena u devet faza, a ovim pilot projektom financira se izrada tehničke dokumentacije za cijeli obuhvat Greenwaya te izgradnja pete faze – trasa od Arena centra do pješačko biciklističkog mosta u dužini od 1.660 m u ukupnoj vrijednosti od 6.735.207,35 kuna.

U svom obraćanju prisutnima ispred nositelja projekta Grada Zagreba, Mirka Jozić mag.oec., pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, istaknula je:

"Povećanje broja građana koji će u svom svakodnevnom kretanju koristiti bicikl nam je prioritet koji postižemo ne samo gradnjom infrastrukture već i edukacijom od najranije dobi. Drago mi je što ćemo u partnerstvu s Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije. Osim doprinosa održivom razvoju regije projekt će doprinjeti boljem poznavanju i povezivanju ljudi, a ne samo naših Uprava".
 


U ime partnera, prisutnima se obratio ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić koji je pohvalio dosadašnju suradnju te istaknuo:

"Zagrebačku županiju često zovemo “zelenim zagrebačkim prstenom”. Taj zeleni predznak, skladan suživot s prirodom i bogatstvo zelenih površina vrijedan je resurs na koji smo iznimno ponosni. Stoga je Zagrebačka županija ponosna na ovaj projekt koji će biciklističkom infrastrukturom uz rijeku Savu povezati i dodatno učvrstiti ionako neraskidive veze Zagreba i Zagrebačke županije".

Inače, u suradnji sa Hrvatskim vodama već se radi dio nasipa na području od graničnog prijelaza Bregana u Samoborskom Otoku, gdje se svakodnevno nasipava desna obala Save u tom mjestu radi proširenja i učvršćenja nasipa.
 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More