6 najčešćih početničkih grešaka prilikom održavanja bicikla

Radeći u trgovinama i servisima bicikala i biciklističke opreme zaista možete vidjeti neke od najljepših dvokotača svijeta.

Možete  i imati sreću i servisirati takva bicikla. No također s druge strane možete vidjeti najveće početničke pogreške i horor učinjen tim lijepim biciklima.  Donosimo vam 6 najčešćih grešaka prilikom održavanja i popravaka bicikla.

Ako ste novi u biciklizmu, svakako vrijedi obratiti pažnju tako da i vi možete izbjeći ove jednostavne pogreške u održavanju.

1. Vijci za fino namještanje mjenjača                       

                         

Ti vijci u vašim mjenjačima nisu labavi, ali zapravo postoje da bi postavili granice na koje se mjenjač može premjestiti, tj granice njegovog hoda. Ako ste kupili bicikl koji je mehaničar već namjetio, onda bi potreba za ponovnim odvrtanjem i zavrtanjem tih vijaka bila nepotrebna.
Ako vam je bicikl iznenada otkazao poslušnost, i ne mijenja brzine onako kao prije provjerite sajlu, zaprljanost bužira. Odvrtanje i zavrtanje vijaka na mjenjaču neka bude zadnja opcija.

2. Korištenje pogrešnog sredstva za podmazivanje                    

 

Ovo se pojavljuje u gotovo svakom članku o održavanju usmjerenom na početnike. WD-40 je izvrstan za neke stvari (poput uklanjanja ostataka ljepila od naljepnica ili drugog čišćenja), ali nije u skladu s zadatkom mazanja lanca bicikla.

Jednostavno rečeno "WD-40" pronaći ćete samo u trgovini cirkusa, ali ne i u biciklističkim trgovinama.

Kad je riječ o podmazivanju lanca, svaki lubrikant koji ostaje na vanjskoj strani samo skuplja prljavštinu i pijesak. A onda dolazi do povećanog habanja, i priličnog nereda na biciklu.

Lanac podmazujte samo i samo lubrikantima predviđenim za to. Nakon što podmazete svoj lanac, višak obvezatno uklonite čistom krpom.
Dobra je praksa da nakon svake vožnje očistite vaš lanac krpom natopljenom naftom, te ga po završetku ponovno podmažete lubrikantom za lanac.

3. Podmazivanje kočnica da zaustavite neugodnu škripu                                       

Ako vam kočnice vrište, nemojte misliti da je mast ili ulje odgovor. Lubrikanti i kočnice nisu dobra kombinacija.

Ako koristite v-brake kočnice, očistite kočionu površinu, namjestite pakne ispravno, ili ih zamijenite ako su istrošene, ili su pak zbog vremena promijenile svoju strukturu.

Za korisnike diskova, neke kočnice jednostavno škripe. Nažalost, često nema rješenja za to. Međutim u većini slučajeva su pakne i disk zaprljane lubrikantom. Čišćenje rotora, i zamjena kočionih pakni trebali bi pružiti predah za obližnje pješake.

4. Prekomjerno stezanje upravljača/headseta


Obično se smatra da vrh upravljača treba snažno i krvnički pritegnuti. To često rezultira pomicanjem zvijezde u unutrašnjosti vilice, te velikim otporom u vašem upravljaču.
Kada se headset stegne, volan bi se trebao okretati lagano, i ne bi smjelo biti nikakvih zvukova i opterećenja.

Ovaj postupak radite s moment ključem, provjerite da li postoji „luft“ u headsetu, te nakon svega stavite kotač između vaših nogu provjeravajući da li se volan okreće.

5. Pogrešno postavljen zatvarač/Quick release                                     

Zatvarač s brzim otpuštanjem uobičajena su stavka u biciklizmu, ali rijetko se vide negdje drugdje. S tim je uobičajeno da ih se pogrešno koristi.

Možda je najočitiji primjer Trekovog opoziva više od milijun bicikala zbog potencijalne opasnosti ako se zatvarači za brzo puštanje koriste na pogrešan način.

Jednostavno, brza spojka ima otvoren i zatvoren položaj. Prije vožnje biciklom potrebno je da bude u zatvorenom položaju. Nakon što je zategnuta suprotna matica, poluga za brzo puštanje u položaj mora biti dovoljno napeta da ostavlja lagani utisak na dlanu. Pobrinite se da je dovoljno nategnuta, ali ne i pretegnuta.

Zatvarači za brzo oslobađanje imaju otvorenu i zatvorenu polugu. Pažljivo pročitajte natpis, i razlikujte "Zatvoreno" od "Zatvorite"

6. Loše napuhane gume                                              

  

Vožnja ispod zadanog tlaka ili pretjerano napuhane gume još su jedna uobičajena pogreška. Ovdje, kvalitetna podna pumpa čini pravu razliku u jednostavnom dodavanju zraka vašim gumama prije nego što napustite kuću.

Za minimalne i maksimalne tlakove pogledajte bočni zid vanjske gume, te pronađite optimalan tlak za teren po kojem namjeravate voziti.

Još jedna uobičajena pogreška je uporaba Presta ventila, ili francuskog ventila. Prije montaže glave pumpe, provjerite da li je matica odvrnuta na vrh vratila s navojem, a zatim lagano pritisnite ventil dok ne čujete da tlak izlazi.

Priključite pumpu na ventil. Napušite do željenog tlaka. Kada završite zategnete malu maticu ventila do kraja, te vratite zaštitnu kapicu na ventil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More