ABR 2023: Rabensteiner i Alleman pobjednici 2.etape, Lejla i dalje na drugom mjestu

Ako bi u dvije rečenice željeli sažeti jučerašnji dan na Andalucia Bike Race bilo bi to ovako. Fabian Rabensteiner i Wout Alleman mijenjaju strategiju, napadaju i odnose pobjedu u 2. etapi. U ženskoj utrci pobjedu su odnijele Katazina Sosna i Irina Luetzelschwab u danu koji nije napravio promjene u generalnom plasmanu.

Grad Jaen je bio domaćin druge etape Andalucia Bike Race by GARMIN, na dan koji se poklopio s Danom Andaluzije i privukao je veliki broj ljudi da vide natjecatelje i prate utrku.

Start od katedrale u Jaenu vodio je bicikliste na stazu koja se kontinuirano mjenjala gore-dolje kroz padinu Jabalcuz do cilja u El Pinchu na 1.367 metara nadmorske visine, a potom je slijedio spust do Olivo Arene u Jaenu, gdje se nalazila ciljna linija. Dan je obilježio snijeg koji je svojim prisustvom počastio bicikliste na najvišoj točki etape u jednom od najamblematičnijih vrhova Jaéna, El Pincho, tako da imamo neobične slike u posljednjim izdanjima trke.

U prvim kilometrima etape par koji čine Europski prvak Fabian Rabensteiner i Wout Alleman (Wilier Pirelli Factory) preuzeo je vodstvo i uspio povećavati zaostatak koji se nije smanjivao do cilja, a imali su dobru motivaciju nakon što nisu imali sreće u prethodnoj etapi, tako da je njihova promjena strategije funkcionirala od samog početka: “Danas smo odlučili napasti od početka jer jučer nismo imali sreće s vremenskim uvjetima i izgubili smo vrijeme. Obojica osjećali smo se jako dobro i uspjeli smo steći dobru prednost.”

Andalucia Bike Race

Iza njih se formirala grupa koja ih je jurila dužinom cijele etape. Snijeg i led nakupljeni na vrhu El Pincho uzrokovali su oprez vozača pri spuštanju. Tiago Ferreira i Andreas Miltiadis (DMT-Blackjack), koji su zauzeli drugo mjesto, vodili su grupu do cilja, imali su zaostatak veći od 2 minute iza pobjednika etape, a slijedili su ih Talijani Francesco Failli i Riccardo Chiarini (Taddei Factory Team), koji su također završili na podij na kraju dana. Michal Paluta i Pawel Bernas (JBG2 Team), pobjednici prve etape i trenutno vodeći, zadržali su majicu vodećeg u ukupnom poretku.

Andalucia Bike Race

U ženskoj kategoriji vodeće u generalnom plasmanu Janina Wust i Txell Figueras (BUFF®-Megamo Team) krenule su s ciljem zadržavanja ukupnog vodstva, ali na usponu El Pincho, Litvanka Katazina Sosna i Švicarka Irina Luetzelschwab (Team Torpado BULLS Swiss ) iskoristile su uspon kako bi ih prestigli i dobili dovoljno vremena da stignu do cilja i osvoje etapu.

Bila je to brza etapa. Nakon prvih 20 kilometara došli smo u vodstvo i vodili cijelu utrku. Bilo je jako lijepo jer je na vrhu padao snijeg i temperatura je bila niska, ali je teren bio dobar i nije bilo rizika pri spustu.”

Andalucia Bike Race

Unatoč tome što nisu osvojile etapu, Janina Wust i Txell Figueras (BUFF®-Megamo Team), zadržale su ukupno vodstvo. Pobjedničko postolje Elite UCI ženske kategorije popunile su Lejla Njemčević i Stefanie Dohrn (Canyon-Allebike) na drugom mjestu, a trenutno na trećem mjestu u generalnom plasmanu.

Jučerašnji dan je poslužio za proslavu Dana Andaluzije. U ovoj 2. etapi uključena je i posebna kategorija za bicikliste koji su željeli sudjelovati u samo jednoj etapi. Osim toga, na cilju u Jaenu bila je priređena prava zabava.

Andalucia Bike Race

Sutra će Jaen biti domaćin treće etape na dosad neviđenoj stazi u Andalucia Bike Race by GARMIN. Start će start opet biti od katedrale u Jaenu, ali ovaj put će ići u smjeru Los Villaresa, gdje će se isticati more maslina tipičnih za Jaen. Zatim će etapa proći kroz Las Cimbras, Canada de las Hazadillas i padinu Cerro de San Cristobal prije nego što se vrati u Olivo Arenu u Jaenu.

POREDAK 2.ETAPA – UCI ELITE KATEGORIJA MUŠKARCI

 1. Fabian Rabensteiner – Wout Alleman WILIER PIRELLI FACTORY 02:12:50
 2. Tiago Ferreira – Andreas Miltiadis DMT-BLACKJACK 02:16:39
 3. Francesco Failli – Riccardo Chiarini TADDEI FACTORY TEAM 02:16:40

GENERALNI POREDAK – UCI ELITE KATEGORIJA MUŠKARCI

 1. Michal Paluta – Pawel Bernas JBG2 TEAM 04:44:28
 2. Fabian Rabensteiner – Wout Alleman WILIER PIRELLI FACTORY 04:44:47
 3. Francesco Failli – Riccardo Chiarini TADDEI FACTORY TEAM 04:45:37

POREDAK 2.ETAPA – KATEGORIJA UCI ELITE ŽENE

 1. Katazina Sosna – Irina Luetzelschwab TEAM TORPADO BULLS SWISS 02:45:25
 2. Lejla Njemcevic – Stefanie Dohrn CANYON ALLEBIKE 02:47:28
 3. Txell Figueras – Janina Wüst BUFF®-MEGAMO TEAM 02:48:04

GENERALNI POREDAK – KATEGORIJA UCI ELITE ŽENE

 1. Txell Figueras – Janina Wüst BUFF®-MEGAMO TEAM 05:48:01
 2. Katazina Sosna – Irina Luetzelschwab TEAM TORPADO BULLS SWISS 005:48:19
 3. Lejla Njemcevic – Stefanie Dohrn CANYON ALLEBIKE 05:49:38

Utrku Andalucia Bike Race možete pratiti i na Facebook, kao i na službenoj web stranici – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More