Bike fitting: Često vam ruke trnu na vožnjama? Bili smo kod stručnjaka

Namještanje pozicije na biciklu ili popularno nazvano "Bike Fitting" sve je češća riječ koja se čuje među biciklističkom publikom i velika većina se upravo odlučuje za ovu metodu profesionalnog namještanja pozicije na biciklu.

Mnogi od vas doživjet će povremene ukočenosti, bolove ili otrnuća pojedinih dijelova tijela tijekom vožnje biciklom, no za neke to je ponavljajuće uporno iskustvo koje vam oduzima sposobnost da prijeđete željenu udaljenost ili uživate u vožnji koliko želite. Kako riješiti probleme neugodnosti na biciklu, te biti u mogućnosti voziti što duže, jače, a ujedno i uživati u tome, povjerili smo svoj problem Đenanu Kariću.
 


"Do sada najčešći problemi koji sam imao kao "fitter" kod biciklista bili su uobičajeni problemi sa koljenima, leđima, utrnuća u donjim ekstremitetima i utrnuća u rukama" – Đenan Karić.

Ako ste frustrirani zbog redovitog mijenjanja položaja ruke na upravljaču ili previše često otresate ruku kako biste povratili osjećaj i cirkulaciju, neki uvidi u čimbenike koji ovom stanju pridonose mogu vam pomoći. Utrnuća ruka uobičajena su i za cestovne i brdske bicikliste, a rjeđe stanje je kod triatlon/TT vozača koji su često u aero položaju. Kao fitter ponekad uspijem riješiti problem u par minuta, a ponekad je potrebno više pokušaja. Sve ovisi od osobe do osobe.
 

 


Koji dio vaših ruku je ukočen, bilo da je to jedna ili obje ruke, koliko vremena treba proći prije utrnuće ili ukočenost prođe, na kakvom se terenu vozite (asvalt, makadam, uzbrdica, spust) i koliko vremena je potrebno da utrnuće prođe nakon što ste sišli sa bicikla važni su podaci koji pomažu u rješavanju ovog problema.
 

 


Ako je otrnulost povremena, i treba vam nekoliko sati vožnje prije nego što ruka počne trnuti i/ili utrnuće brzo prođe nakon što ste sišli s bicikla, to je blag slučaj i vjerojatno zahtijeva samo malu promjenu na biciklu da se eliminira. Međutim ako vam do otrnuća ruku dođe već nakon sat vremena vožnje; i javlja se kod svake vožnje; i/ili se utrnuća ne možete lako riješiti i potrebno je nekoliko sati ili čak se produži do sljedećeg dana, onda imate visoki rizik od dugoročnog oštećenja živaca (periferna neuropatija) i nešto je značajno pogrešno u vašem položaju ili u vožnji bicikla.

Sprečavanje utrnuća ruku zahtijeva rješavanje problema kroz njegov uzrok i posljedice. Doživljavate učinak. Uzrok utnuća ruku je kompresija živaca. Postoje tri primarna živca koja upravljaju rukom (radijalni, medijalni i ulnarni), a područje šake gdje se osjeća utrnuće daje bitan podatak koji je živac ili živci uključeni.
 

 


Uzrok kompresije živaca je prekomjerni i trajni pritisak na živac. Budući da vaša težina na upravljaču uzrokuje pritisak, problem se objašnjava kroz pitanje "što je pogrešno u položaju ovog bicikliste, zbog čega ruke prenose preveliku težinu?"

Tri su osnovna razloga:

  1. Upravljač je previsok i/ili vam je blizu. Vaš gornji dio tijela želi biti više prema naprijed i dolje kako bi potaknuo zglobove mišića mišića i leđa kako bi se postavili za stvaranje snage i preuzimanje dijela opterećenja, ali to im je onemogućeno. Vaše ruke su pod pritiskom prema upravljaču kako biste spriječili sile naprijed vašeg torza. Najvjerojatnije je upravljač previsok u odnosu na vaše sjedalo. Često trnjenje ruku ide ruku pod ruku s napetošću ramena u ovoj situaciji. Okrećite lulicu prema dolje i/ili prebacite razmaknice (spejsere) ispod lulice prema vrhu. Možda će vam trebati i dulja lula. Ovo će vašem gornjem dijelu tijela pružiti više prostora za funkcioniranje.
  2. Sjedalo je predaleko u odnosu na pogonsku osovinu. Bez ruke na upravljaču da se držite skliznuli biste se naprijed sa sjedala. Previše se vaše težine prebacuje na upravljač za podršku, umjesto da se usmjerava kroz sjedalo i noge. To stvara nepotrebnu težinu i kompresiju na vašim rukama. Treba vam "lakši dodir" na upravljaču. Pomaknite sjedalo natrag (čak 10mm može napraviti veliku razliku). Možete li voziti bez ruku a da se ne naginjete prema naprijed?
  3. Upravljač je previše udaljen ili je prenizak. To je suprotno broju 1, a slično je broju 2, ali iz različitog razloga. Previše se vaše težine prenosi sa sjedala na upravljač i morate se “držati”. Često se utrnuće ruku kombinira s napetošću vrata u ovoj situaciji. Da biste vratili težinu na sjedalo i noge, možda će vam trebati kraća lulica; lula sa strmijim kutom; više razmaknica (spejsera) ispod lulice; ili upravljač s kraćim "dosegom“.
     


Uz ova 3 osnovna uzroka, postoji i nekoliko manjih prilagodbi koje također mogu imati velik učinak – na bolje, al da biste bili sigurni i ugodno se osjećali na biciklu najbolje je da svoje povjerenje date stručnoj osobi.
 


Kao što vidite, postoji mnogo potencijalnih čimbenika koji mogu rezultirati utrnulim rukama, a za uklanjanje pravog krivca može biti potrebno nekoliko vještina. Često sekundarni dokazi poput "što vas još boli“ mogu dati naznaku temeljnog i osnovnog uzroka. Nerijetko je da vozači sami pokušavaju riješiti problem i onda u nedostatku ideja, naposlijetku se obrate stručnoj osobi. Što je naravno ok, možda će vam utrnuće malo dulje trajati dok ne nađete pravi položaj, al opet javlja se pitanje koliko ste sigurni da je upravo taj položaj dobar za vas. Možda taj novi položaj smeta nekom drugom dijelu vašeg tijela. U krajnjem slučaj najbitnije je da možete ići na vožnju bez da vam ruke umrtve i ne da ih ne morate otresti radi olakšanja.
 


Đenan Karić želi poboljšati vaše biciklističko iskustvo. Kroz Ciklo Centar vodi BodyGeometry – studio za pronalaženje pravog položaja na biciklu za vozače. Kontakt: djenobike@gmail.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More