Cyprus Sunhine Cup – Fržop zlatni, Vesel srebreni

Foto: Armin M.Kustenbruck/EGO-Promotion
Foto: Armin M.Kustenbruck/EGO-Promotion

Danska svjetska XCM prvakinja, Annika Langvad, pobijedila je na trećoj etapi utrke na Cipru, unatoč puknuću gume i uskom pobjedom je uzela žuti dres od Anne van der Breggen. Rus, Timofei Ivanov, pobijedio je sprintom u utrci ispred vodeće grupe od devet vozača, završivši tako ispred Jan Skarnitzla iz Češke, koji je branio svoje ukupno vodstvo.

Annika Langvad (Specialized Racing) i Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) ponovno su pokazale svoju snagu na trećem danu utrke. Njih dvije napravile su bijeg i već na prvom usponu nakon 20 kilometara su izvijestili da imaju više od minute prednosti.
 


Bio je to još jedan dan timskog rada koji im je pružio savršenu priliku da se pripreme za Cape Epic. "Razgovarale smo jedna s drugom tijekom utrke i pokušavala sam joj pokazati put na spustu koji je svakako najbolji", objasnila je Annika Langvad pripreme pred utrku u Južnoj Africi.

No, na spustu nakon druge feed zone, između 43 i 46 kilometra timski je rad naglo završio.

Langvad je zadobila kvar na stražnjem kotaču. Pet puta svjetska prvakinja poslala je van der Breggena naprijed, a potom je morao pustiti Sina Frei i Lisa Pasteiner (obje Ghost Factory Racing) da je prođu. No 34-godišnjakinja je dokazala svoju klasu, a nakon zamjene kotača u trećoj tehničkoj zoni, počela je s velikom nadoknadom. Stigla je i prošla ispred dvije vozačice iz Ghost tima i zatim pokušala spojiti sa van der Breggen.
 


Razlika između dvije Specialized kolegice na kraju utrke bila je 37.8 sekundi u završnici. Sada sa prednosti od dvije sekunde u ukupnom poretku, Annika se nalazi u dresu vođe pred posljednju XC etapu.

Timski rad su također pokazale dva Ghost vozača, Lisa Pasteiner i Sina Frei. Treća vozačica, Anne Terpstra, bila je u grupi sve dok se nije morala povući zbog dvije punkcije.

Pasteiner i Frei odlučile su da ne voze jedna protiv druge pred cilj, ali je kotač od Pasteiner bio prvi koji je prešao te je tako plasirao na treće mjesto, 2:25 minuta nakon Langvad. U ukupnom poretku, njih dvije imaju razmak nešto manji od dvije sekunde.

Slovenska vozačica Blaža Pintarić koja vozi za tim Pintatim završila je na sjajnom 5.mjestu sa vremenom 3:02:14.64, a isto mjesto drži i u ukupnom poretku.
 


Muškarci: Vodeći duo Miltiadis/Grotts izgubio vodstvo

Na 17-kilometarskom usponu, pred singlom u Kakokefalos, Howard Grotts je krenuo u napad, ali Amerikanac je za sobom imao pratioca. Bila je to nevjerovatna vožnja Ciparske zvijezde Andreas Miltiadis, koji je već ranije osvojio treće mjesto na 2. etapi.
 

 


Na 48km u trećoj feed zoni, Grotts i Miltiadis imali su 23 sekunde prednosti u odnosu na grupu od osam vozača. Bitno je spomenuti da je grupa uključivala vođu u žutom dresu, Jan Skarnitzl. Čeh je tada počeo raditi zajedno s Bartlomejem Wawakom, pobjednikom 2. etape kako bi krenuli naprijed prema bjeguncima. Na deset kilometara od cilja uspijeli su ih uhvatiti i tada je formirana grupa od deset ljudi.

Amerikanac, Christopher Blevins (Specialized Racing), krenuo je u napad koji je slijedio Njemac Georg Egger (Lexware mountain bike team), ali nisu uspijeli napraviti dobar posao i grupa je ponovo bila kompaktna.

Na tri kilometra od cilja, Wawak je imao punkciju. U jednom trenutku Timofei Ivanov je uspio preuzeti vodeću poziciju na krivudavoj stazi prema ciljnoj liniji i uspio je održati sve do cilja kako bi slavio svoju prvu etapnu pobjedu.

"Imao sam nekih problema na prvom usponu, ali nakon dugog spusta bio sam u grupi, a zatim sam se usredotočio na cilj. Ovako uske staze mi se sviđaju i odgovaraju mi", objasnio je Ivanov. "Imao sam dobre pripreme na zimu i već sam napravilo neke etapne utrke."
 


Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek) htio je obraniti svoj dres vođe na trećem danu. "To je bio cilj", potvrdio je Čeh. "Kad je Howie napao, ja sam već bio na granici, ali onda smo radili skupa i uspijeli smo ga ponovno uhvatiti. Uložio sam sve od sebe u obranu dresa vođe. Tempo je bio vrlo visok danas, a utrka je bila jako teška", komentirao je Skarnitzl, koji je prošao kroz cilj sa 3.5 sekundi zaostatka iza Ivanova (2:28:28).
 


Slovenac Rok Naglic (Calcit Bike Team) završio je na 29. mjestu u elitnoj kategoriji sa vremenom 2:38:26.76.

Hrvatski vozač Marko Fržop (TopSportTeam) ispunio je svoju misiju, kako je kratko napisao na svom Facebook profilu. Do kraja pisanja ovog članka nismo ga uspijeli kontaktirati, ali Marko je definitivno imao jako dobru vožnju rame uz rame sa nekim od svjetskih imena. Svoju utrku u Master 2 kategoriji završio je sa pobjedom i vremenom 3:09:07.78 na trećoj etapi. Također ukupna pobjeda ide za Marka u svojoj kategoriji sa vremenom od 6:10:30.60 za sve tri odvožene etape. U kategoriji Masters 2 iza Marka slavili su Razvan-Lucian Preda (HPM Pro Mountain Sports) na drugom i Stephan Coppelmans (Brabikers) na trećem mjestu.
 


Slovenci Peter Vessel i Aleš Boben u kategoriji Masters 3 imali su odlična tri dana vožnje, te su se na trećoj etapi plasirali na drugom mjestu za Vesela i 7.mjestu za Bobena. Također, Vesel je zauzeo drugo mjesto u Ukupnom plasmanu iza Nizozemca Bart Brentjens (CST Sandd Bafang) sa vremenom 6:02:05.83, dok se Boben na kraju utrke plasirao na 8.mjesto za vremenom 7:41:19.10.

Za sutra je planirana posljednja XCO utrka u dužini od 5.9km sa 217mnv po krugu. Bitno je spomenuti da je to utrka na kojoj će nastupiti samo Juniorska i Elita kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji.
 

Foto: Armin M.Kustenbruck/EGO-Promotion 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More