Dodatni video suci koristit će se prvi put u povijesti

Video suci će se koristiti na utrkama po prvi put u 2018 godini.

UCI je već najavio dodatne reforme, a ova reforma je odgovor na prošlogodišnju diskvalifikaciju Petera Sagana sa Tour de Francea, gdje je optužen za namjerno obaranje Marka Cavendisha na etapi br 4.

 

Tada je Saganov tim (Bora-Hansgrohe) uložio žalbu Arbitražnom sudu za Sport nakon što je Sagan bio diskvalificiran s Toura zbog onoga što su vidjeli kao opasni manevar koji je uzrokovao navedeni pad.  Međutim, dvije su stranke riješile svoj spor u prosincu, pri čemu se UCI složio dopustiti da u budućnosti koristi videozapise, i slike iz raznih pozicija.

 

Susret Upravnog odbora UCI-a na Svjetskom prvenstvu u Ciklokrosu u Valkenburgu, (Nizozemska) obilježio je ove reforme. Dogovoreno je da se na utrkama poput  Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta a Espana, Milano-San Remo, Pariz-Roubaix te Svjetskim prvenstvima koriste dodatni video suci koji će pomagati glavnim sucima u razlučivanju i odlučivanju u specifičnim situacijama.  

 

UCI je također najavio promjene u protokolima koji uključuju vremenske razlike koje su testirane na Tour de France i Tour de Suisse 2017. godine, te ih proširiti na sve utrke u 2018. godini.

 

Prema novom protokolu, vremenski razmak između skupina mora biti tri sekunde kako bi se razlučivost između dvije skupine pojavila u rezultatima i klasifikacijama. Ovaj potez namjerava smanjiti razinu opasnosti u sprintevima, čime se smanjuje potreba da se vodeći natjecatelji u generalnom plasmanu bore sa sprinterima. Novo pravilo će se primjenjivati ​​od slučaja do slučaja ovisno o profilu staze, broju vozača što znači da se vjerojatno neće koristiti na brdskim završnicama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More