EVOC Explorer Pro 30l

Posljednjih mjeseci u našim rukama smo imali i testirali vjerovatno jedan od najboljih ruksaka do sada, EVOC Explorer Pro 30l.

Višednevni brdski izleti ili zabava na stazi – često zna biti ograničena sa poteškim ruksacima koji rade sve samo nisu stabilni na leđima. Sa novim Explorer Pro ruksakom od EVOC, ovim problemima bi mogao doći kraj.
 


Ukoliko ste krenuli na cjelodnevni ili pak višednevni izlet (bilo da planinarite ili biciklirate) jednostavno nećete moći izbjeći dodatnu prtljagu. Vozili smo na boljim ili lošijim ruksacima koji su nudili mnoštvo funkcionalnih karakteristika, no niti jedan nas nije oduševio kao što je to učinio Explorer Pro.
EVOC se na novom Explorer Pro ruksaku oslanja na poboljšani sustav protoka zraka. Sve kontaktne točke na tijelu su dobro prozračne i debelo podstavljene, a sve iz razloga kako bi se smanjilo opterećenje na leđima i ramenima bez pretjeranog smanjenja protoka zraka. Explorer Pro na tržištu je dostupan s volumenom od 26 i 30 litara.

No krenimo redom, na EuroBike sajmu u Freiedrichsaffenu, našli smo se sa Danny na EVOC štandu gdje je vršena prezentacija novog Explorer Pro ruksaka. EVOC Explorer Pro 30l je prezentiran kao svestrani biciklistički ruksak koji nudi neograničene avanture. S dovoljno prostora za pohranu i biranim odjeljcima, sve što trebate na vašoj privatnoj turneji ima svoj prostor, spakirano točno tamo gdje vam je potrebno. AIR FLOW CONTACT sustav pruža izvanrednu udobnost nošenja sa maksimalnom ventilacijom zraka i apsolutnim neutraliziranjem opterećenja. Zaintigrirao na je ruksak i jednostavno smo ga morali imati u našim rukama, odnosno na leđima. Kao što smo rekli, Explorer Pro ruksaci su dostupni s volumenom od 26 i 30 litara, mi smo se opredjelili za starijeg brata od 30l.
 

 


EVOC je želio razviti novi ruksak koji je dizajniran za udobne višednevne vožnje i nakon nekoliko mjeseci korištenja i testiranja možemo slobodno reći, uspijeli su u tome. Cilj za EVOC koji slovi za najpoznatiju kompaniju po svojim torbama i ruksacima, bio je povećati protok zraka i minimizirati kretanje ruksaka na leđima, tako da vozač jednostavno zaboravi na njega i usredotoči se na vožnju na stazi. Imajući to na umu, ruksak su dizajnirali uz savjete svestranog MTB vozača Harald Philipp, čovjeka koji je konstantno u potrazi za tehnički najzahtjevnijim spustevima u Alpama, sa neizostavnim pješačenjem na pojedinim dionicama i stalnom potrebom za samodostatnošću.
Uglavnom, Explorer Pro gradi istu tehnologiju koju smo vidjeli u ostalim manjim hidratacijskim ruksacima od EVOC-a, no ovaj ruksak je nudio naizgled beskonačan broj džepova za pohranu i bilo je lijepo upakirati i vidjeti svu opremu lijepo organiziranu i posloženu po odjeljcima, čak i više, posebno nam se svidjelo odvajanje mokre odjeće.
 

 


POHRANA

Veliki fokus pri dizajnuranju ruksaka EVOC je imao na pohrani, odnosno pametnom i organiziranom načinu spremanja opreme. Organizirani način spremanja alata i rezervnih dijelova u posebnom odjeljenju ruksaka, nam je zvučao kao nešto nestvarno. No, lijep dodatak sve je i zasebna mala torbica u kojoj je spremljena četkica i pasta za zube, dezodorans, češići za uši. Kamera ili fotoaparat, GPS uređaj i mobilni telefon su smješteni u posebnim odjeljcima sa bočnih strana koji su lako dostupni pri vožnji.
 


Izvor: EVOC, foto: Markus Greber


Na stražnjoj strani ruksaka imamo 5 velikih pretinaca sa zipzatvaračem, u koje stane prilično sve što nam je potrebno i još nam omogućuje bolju organizaciju radi lakše dostupnosti prilikom vožnje. Dva gornja pretinca se otvaraju prema dole gdje se otkrivaju mrežasti odjeljci za pohranu hrane, alata, naočala i svih ostalih sitnih potrepština koje nam mogu trebati na vožnji.
 

 


Gornji, glavni odjeljak se također otvara prema dolje, čak što više pruža nam se mogućnost maksimalnog otvaranja torbe radi lakše pohrane i pristupa opremi. Jako zanimljiv detalj nam je EVOC-ov plan za hitne slučajeve (EVOC Emergency Plan). Taj glavni odjeljak je zapravo dostupan s gornje strane preko zip zatvarača, ali i putem donjeg zatvarača koji ide oko donjeg dijela ruksaka. Otvaranjem donjeg zatvarača dolazimo do zasebnog pretinca u koji možemo složiti vlažnu odjeću ili jednostavno odrolati donju pregradu i napraviti jedan veliki pretinac koji je dostupan sa vrha i dna ruksaka. No, najviše koristi vidimo u odvajanju vlažne odjeće od ostatka opreme.
 


Naravno, jedan od pretinaca je za hidratacijski mjehur, nalazi se uz leđa i u njega komotno stane do 3l vode. Također, unutar tog pretinca je zaseban džep preko kojeg se pristupa ugrađenoj zaštitnoj podlozi.

No to nije sve, kao što smo rekli, ruksak ima beskonačan broj džepova i pretinaca, tako da još dva pretinca nalazimo sa bokova koji se protežu naramenicama i nude dovoljno prostora za čokoladice, telefon, kameru ili neku drugu sitnicu koja nam je potrebna na vožnji. Čak imamo i jedan mrežasti pretinac za bocu sa strane ruksaka, koji smo našli prigodnim za termosicu, koja je neizostavni dio opreme na planinarenjima. Na kraju, Explorer Pro kao pravi biciklistički ruksak nije zaboravio na kacigu, koja svoj prekrivač ima na dnu ruksaka i ovisno o potrebi, možemo ga srolati i skloniti kad nam je kaciga na glavi.

Na vrhu i dnu ruksaka sa obje njegove strane nalazimo dvije kompresijske remenice koje nam omogućuju zategnuti ruksak, u slučajevima kada ne nosimo punu zapreminu od 30l.
I da, skoro da smo zaboravili, još jedan pretinac je tu. Nalazi se na dnu ruksaka i otvara se putem zip zatvarača, a u njemu je smješten kišni prekrivač, tako da kad vremenski uvjeti nisu sjajni, vasa oprema je na sigurnom i suhom.

Što se tiče prilagodljivosti i uobnosti, tu je 3D Airmesh materijal i mekano EVA oblaganje, kao i integrirani ventilacijski kanali na stražnjem dijelu ruksaka. Novi Brace-Link dizajn osigurava da se trake za ramena prilagode širini ramena korisnika, a veliki Airoflex remen koji pruža potporu i fleksibilnost prenosi teret na kukove, za razliku od leđa i ramena. Ruksak je izrađen od 420 i 600D najlona otpornih na abraziju, a u slučaju lošeg vremena tu je vodootporna presvlaka koju smo spomenuli ranije.

Stražnji dio ruksaka ima zaista zanimljv kontaktni sustav sa ozbiljnim protokom zraka koji je u osnovi izrađen od nekoliko strateški postavljenih valovitih EVA pjenastih blokova koji se nalaze iza mrežastog sloja čiji je posao da drže ruksak što manje vezanim uz leđa. držimo ga odličnim detaljem koji sprečava da se leđa ne zagrijavaju, a istovremeno se omogućava protok zraka kako bi se znoj mogao ventilirati.
 


Riječ urednika

Moram priznati; Mrzim nositi ruksake. No, Explorer Pro se pokazao kao ruksak koji donosi udobnost i stabilnost na tehničkim stazama, gotovo da sam zaboravljao da je ruksak na leđima, a kada zatrebam neki dragocjeni dio opreme, ruksak je bio tu. Explorer Pro u biti je osmišljen za višednevne vožnje preko TransAlpa, ali smo ga našli jednako pogodnim i za vikend putovanja koja su bliže kući.

Kritike? Doista nemamo ih previše, zapravo jedina nam je što je to ipak ruksak i ne volimo ga baš nositi, no kad je neizbježan na vožnjama, uvijek nam je prvi izbor Explorer Pro. Cijena od 180€ možda dolazi malo previsokom, ali dizajn i konstrukcija ruksaka su doista vrhunski i ukoliko želite besprijekoran ruksak koji će vas sigurno služiti duži vremenski period, kupovina je isplativa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More