Froome oslobođen optužbi za doping

Chris Froome je slobodan da se natječe na Tour de Franceu nakon što je oslobođen optužbi za doping koje traju od La Vuelte 2017.

Ovo se desilo samo 24 sata nakon što je ASO, organizator utrke Tour de France, potvrdio da će zabraniti nastup Froomeu na ovogodišnjem izdanju utrke.

Froome je bio pod istragom UCI-a nakon što mu je na prošlogodišnjoj La Vuelti u urinu pronađena dvostruko viša razina lijeka za liječenje astme, salbutamol, od one koja je dopuštena.

Međutim, upravljačko tijelo biciklizma i WADA (Svjetska antidopinška agencija) konačno su zaključili da uzorak ne predstavlja negativan analitički nalaz, što znači da će Froome zadržati svoj Vuelta naslov i naslov Giro d'Italia iz lipnja ove godine.

"Vrlo mi je drago što me je UCI oslobodio", izjavio je Froome, koji je uvijek naglašavao svoju nevinost, stoji priopćenju koje je objavio Team Sky.

"Iako je ova odluka očigledno velika stvar za mene i tim, to je također važan trenutak za biciklizam. Razumijem povijest ovog velikog sporta – dobru i lošu. Uvijek sam vrlo ozbiljno shvaćao svoju ulogu vođe i uvijek radim stvari ispravno. To sam mislio kad sam rekao da nikad neću obeščastiti pobjednički dres i da će mi rezultati izdržati test vremena."

U nedjelju u Le Mondeovom izvještaju objavljeno je da ASO ne želi da saga šteti njihovom ugledu i da planiraju spriječiti Froomeu da sudjeluje u utrci. Team Sky se odmah žalio na presudu, s odlukom koja se nije očekivala do srijede, ali sada se čini da nema potrebe za postupkom.

Razna izvješća su nagađala da će se Froomeova obrana temeljiti na argumentima o problemima sa bubrezima i sumnji u točnost ispitivanja za salbutamol. Međutim, UCI ne daje objašnjenje o točnim pojedinostima zašto je Froome oslobođen, rekavši samo da su Froome i njegov pravni tim podnijeli "značajan broj stručnih i znanstvenih izvješća" što će sigurno samo doprinijeti još većim raspravama unutar biciklističkih krugova.

"UCI razumije da će se voditi značajna rasprava o ovoj odluci, ali želi uvjeriti sve one koji su uključeni ili zainteresirani za biciklizam da je njihova odluka temeljena na stručnim mišljenjima, WADA-inim savjetima i potpunoj procjeni činjenica. UCI se nada da bi biciklistički svijet sada mogao promjeniti svoje žarište i uživati ​​u predstojećim utrkama na biciklističkom kalendaru".

Froomeova nastojanja da se pridruži Hinaultu, Indurainu, Merckxu i Anquetilu sa rekordnih pet žutih majica na Touru počinje u Noirmoutieru u subotu.

"Nikad nisam sumnjao da će ovaj slučaj biti odbačen zbog jednostavnog razloga jer znam da nisam učinio ništa krivo", dodao je Froome. "Imam astmu od djetinjstva. Znam točno koja su pravila vezana uz moje lijekove protiv astme i ja uvijek koristim svoju pumpicu da kontroliram simptome unutar dopuštenih granica. Naravno, UCI je morao ispitati rezultate ispitivanja sa Vuelte. Nažalost, detalji slučaja nisu ostali povjerljivi, kao što bi trebali  biti. Drago mi je što je sve konačno završeno.“

"Zahvalan sam za svu potporu koju imam od tima i od mnogih obožavatelja širom svijeta, a današnja odluka podvlači liniju, znači da svi možemo krenuti i usredotočiti se na Tour de France."

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More