Giant i Merida pozitivno posluju zahvaljujući E-biciklima

Giant i Merida zabilježili su pad prihoda za 2017 godinu, a kao glavni razlog je niska prodaja proizvoda u Kini.

No, dva najveća proizvođača bicikala na Tajvanu su izjavili da su poslovanja pozitivna zahvaljujući rastućoj potražnji za e-biciklima u Europi.

Giant Manufacturing Co. Ltd objavio je u svom financijskom izvješću pad prodaje od 3,8 posto na godišnjoj razini na 54,83 milijarde TWD (1,528 milijuna eura). Meridin je prihod pao 2,08 posto na 22,35 milijarde TWD (623 milijuna eura), navodi se u izvješću "Taipei Timesa". Iako je Giant izjavio da je njihov izvoz e-bicikla u Europi porastao za 40% prošle godine, točan broj izvoza u Europu ostaje nepoznat. Meridin izvoz e-bicikla u Europu porastao je za 56% na ukupno 65.000 jedinica u 2017. godini.

Istraživanje tvrtke Citigroup, navedi da u izvješću Taipei Timesa, pokazuje da je Giantova prodaja e-bicikla u Europi za 2017 godinu povećana za 35% do oko 80.000 jedinica, s prosječnom maloprodajnom cijenom većom od 1.500 USD za razliku od prosječne maloprodajne cijene nekih konvencionalnih bicikla po cijeni do 360 USD.

Povećana prodaja e-bicikla za Giant

Ova studija je izuzetno pozitivna na Giantovom tržištu e-biciklima. Procjenjuje se da prodaja ove kategorije iznosi 9% Giantovih prihoda u 2017. godini. Dok drugi predviđaju brzo širenje tržišta e-biciklizma u Europi i izvan nje, Giant svoju rastuću prodaju e-brdskih bicikla ovoj kategoriji proizvoda uvijek drži sa dozom opreza.

Prošle godine Giant je predviđao da će se njihov udio prihoda zahvaljujući e-biciklima povećati na oko 10% u idućih pet godina. Usput, vođa tržišta EU u e-biciklima – Accell Group – prikazuje prodaju e-bicikla na preko 40% svog prometa u 2016. godini.

Kinesko tržište

Trgovina biciklima u Kini i dalje gubi svoju važnost, a kao rezultat navodi povećanje popularnosti sustava dijeljenih bicikla. Citigroup izvještava da su "gradska rent bicikla uvelike narušila potražnju za gradskim biciklima u Kini, dok je potražnja za rekreativnim biciklima i dalje smanjena zbog usporene potražnje za treking/gradskim biciklima. U tom kontekstu, proizvođači bicikala će se morati usredotočiti na troškove poslovanja i upravljanja, te smanjiti proizvodne količine".

Citigroup napominje da "za Giant, Kina zauzima samo 15% ukupne prodaje tvrtke, u usporedbi s 27% u 2014 godini."

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More