Höttinger Höll odlučuje novog svjetskog prvaka

UCI World Championship 2018
Zwift

Sve su reprezentacije na okupu, obavljene su pripremne vožnje i pažljivo su odabrani brdski prijenosi. Sve je spremno za spektakularnu utrku Svjetskog prvenstva u Innsbrucku koja se vozi u duljini 258.5 kilometara (4681m elevacije) i završava strmim usponom na Höttinger Höll, dužine 2.9km.

Očekuje se da će današnja utrka biti najzahtjevnije izdanje Svjetskog prvenstva još od 1995. kada je dres s duginim bojama u Kolumbiji obukao Španjolac Abraham Olano, a na postolju su se našli još legendarni Miguel Indurain i Marco Pantani. Najteža utrka za svjetsko zlato definitivno je ona iz francuskog Sallanchesa 1980. na kojoj su natjecatelji morali proći nevjerojatnih 6000 metara elevacije, a pobjednik je bio Bernard Hinault.

Vozači će se danas suočiti sa sedam sati u sjedalu startujući u jutarnjim satima u Kufstenu, malom gradiću istočno od Innsbrucka. Utrka započinje 85km dugom vožnjom kroz dolinu i usponom na Gramartboden, a potom slijedi šest krugova po olimpijskoj stazi koja uključuje 7.9km dug uspon na Igls te na kraju idu spust u centar grada i područje finisha.

Branitelj titule Peter Sagan (Slovačka) ove godine ima vrlo male šanse za četvrtu uzastopnu titulu, ali je doputovao u Austriju kako bi dao svoj maksimum. Ono što svi znamo jest da bez obzira koliko male šanse imao, nikad ne smijemo potpuno otpisati Sagana.

Vozači poput Juliana Alaphilippea (Francuska), Alejandra Valverdea (Španjolska) i braće Yates (Velika Britanija) zadovoljno su trljali ruke nakon probne vožnje i smatraju se glavnim favoritima za pobjedu.

Tom Dumoulin (Nizozemska) također je bio oduševljen trasom Svjetskog prvenstva, ali je naveo kako sumnja da će moći pratiti sve napade na dvocifrenim postotcima nagiba, budući da nije eksplozivan kao njegovi rivali.

„Staza je super, sviđa mi se. Bit će ovo jako lijepo Svjetsko prvenstvo,“ rekao je Dumoulin. „Postoji šansa da, ukoliko budem čekao posljednji uspon, neću biti dovoljno eksplozivan da ispratim momke poput Yatesa i Alaphilippea.“

Vincenzo Nibali (Italija) također je izrazio zabrinutost po pitanju napada na Höttinger Höllu. Odvezao je uspon u ožujku po prvi put, a u petak je obavio posljednje pripreme na stazi te se odlučio za 52/36t pogon i 11-32 kasetu. Na treningu je pokazao solidnu formu, ali ostaje za vidjeti u kakvom će stanju biti na utrci, gdje će mu glavna reprezentativna podrška biti Gianni Moscon i Domenico Pozzovivo.

„Uspon je zaista težak. Na treningu sam koristio kasetu s 30 zubaca, ali bio sam svjež. Na kraju zahtjevne utrke mislim da ću trebati 32-ojku. Favoriti su po mom mišljenju Alaphilippe, Thibaut Pinot, Valverde i braća Yates.“

Od ostalih kandidata za medalje treba istaknuti kolumbijski trio Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez i Rigoberto Uran, te poljski duo Michal Kwiatkowski i Rafal Majka, dok će Slovence predvoditi sjajni Primož Roglič. Nizozemska ima jaku postavu u kojoj se nalaze Dumoulin, Wout Poels, Steven Kruijswijk i Bauke Mollema, a Francuzi pored Alaphilippe kao svoje uzdanice imaju Romana Bardeta i Pinota.

Od vozača iz sjene treba izdvojiti Michaela Woodsa (Kanada), Dana Martina (Irska), Jakoba Fuglsanga (Danska) i Bena Kinga (SAD). Oni se smatraju favoritima iz drugog plana koji bi mogli iznenaditi napadima i dobrim rezultatima.

Očekuje nas pravi spektakl i sedam sati vrhunskog utrkivanja. Prijenos utrke možete pratiti od 11:45 na kanalima Eurosporta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More